BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Mommy makeover - Αποκατάσταση μετά την εγκυμοσύνη

Mommy makeover

Οι σημερινές μαμάδες έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα από υποχρεώσεις και όλο και λιγότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα εμφανίζει μερικές αναστρέψιμες και άλλες μη αναστρέψιμες αλλαγές, ωστόσο λόγω των υποχρεώσεων, οι περισσότερες γυναίκες δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τον εαυτό τους, να κάνουν την απαραίτητη γυμναστική και να διατηρήσουν την εμφάνισή τους όπως πριν.

Πέρα από αυτό, οι ορμονικές αλλαγές επιδρούν τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο στήθος και το σώμα, δημιουργώντας πρωτόγνωρα προβλήματα στις μητέρες. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επέμβει ο πλαστικός χειρουργός για να διορθώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις μητέρες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται mommy makeover ή total mommy makeover, όροι που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για την επαναφορά του γυναικείου σώματος όπως ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Πρόσωπο 

Πανάδες: Συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εν μέρει μπορεί να υποχωρήσουν μετά τον τοκετό, αν και συχνά επιδεινώνονται το καλοκαίρι και δεν υποχωρούν. Οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα του προσώπου, το οποίο όταν εκτίθεται στον ήλιο επιδεινώνεται. Σε άλλες γυναίκες η μελάγχρωση έχει μορφή κηλίδας, ενώ σε άλλες μοιάζει με διάσπαρτες φακίδες, συνήθως γύρω από τα μάτια και στα μάγουλα.

Πολλά έχουν δοκιμαστεί για τη θεραπεία των πανάδων, όπως χρήση λευκαντικών ουσιών, λέιζερ κτλ, ωστόσο η θεραπεία τους αρκετές φορές αποδεικνύεται πιο δύσκολη απ’ότι θα περίμενε κανείς. Η εμπειρία μας έδειξε ότι μικρές πανάδες μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με λέιζερ διοξειδίου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται σημαντική βελτίωση ως και εξαφάνιση των πανάδων με τη θεραπεία Obagi.

Θαμπό δέρμα: Μετά την εγκυμοσύνη χάνεται μεγάλο μέρος της υγρασίας του δέρματος και ταυτόχρονα γίνεται μια απότομη υποστροφή των ορμονών, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη λάμψη του και να αποκτάει μια θαμπή όψη. Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι έχει είτε τη μορφή από χημικό peeling, μεσοθεραπείας με υαλουρονικό, ή τη θεραπεία Obagi.

Ρυτίδες προσώπου: Λόγω των ορμονικών επιδράσεων, το δέρμα του προσώπου χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζονται σχετικά απότομα ρυτίδες που δεν υπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι πιο έντονο σε γυναίκες που έχασαν αρκετά κιλά μετά τον τοκετό. Οι πρώιμες ρυτίδες εμφανίζονται κυρίως στο μέτωπο και το μεσόφρυο, καθώς και στις ρινοπαρειακές αύλακες και τα μάτια. Σε νεαρές ηλικίες δε συνίσταται κάποια χειρουργική διόρθωση των ρυτίδων, διότι η χρήση βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) και υαλουρονικού μπορεί να μας δώσει τα αποτελέσματα που ψάχνουμε.

Στήθος 

Η πιο δραματική αλλαγή που παρατηρείται μετά τον τοκετό και το τέλος του θηλασμού είναι στο στήθος, όπου γίνεται υποστροφή του μαζικού αδένα και χάνεται μεγάλο μέρος του μεγέθους που είχε το στήθος. Σε άλλες γυναίκες το στήθος “αδειάζει”, σε άλλες κρεμάει και σε άλλες χάνεται σχεδόν τελείως, σε συνάρτηση πάντα με το στήθος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη.

Χαλάρωση στο στήθος: Ο βαθμός χαλάρωσης εξαρτάται από το μέγεθος του στήθους, την αυξομείωση που υπήρχε στις εγκυμοσύνες, τη διάρκεια του θηλασμού και την προδιάθεση για χαλάρωση, που έχει να κάνει με την ανατομική μορφολογία του κάθε στήθους και την ποσότητα συνδετικού ιστού. Σε γυναίκες με σχετικά μικρό στήθος και μικρή ως μέτρια χαλάρωση, η διόρθωση γίνεται με την τεχνική της περιθηλαίας ανόρθωσης, και συμπληρωματικά μπορεί να γίνει ενίσχυση του άνω πόλου με λιπομεταφορά. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση, η διόρθωση γίνεται με την τεχνική της κλειδαρότρυπας ή με την τεχνική Lejour, ενώ ανάλογα με το μέγεθος του στήθους μπορεί να προτιμηθεί ταυτόχρονη αύξηση με λιπομεταφορά ή με προσθετική στήθους με ενθέματα σιλικόνης, η λεγόμενη μαστοπηξία με αύξηση.

Ατροφία του στήθους: Σε γυναίκες όπου το στήθος χάνει μεγάλο μέρος του όγκου του, ή όπου το στήθος ήταν εξαρχής σχετικά μικρό, χρειάζεται να γίνει αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό μέγεθος. Τα κατάλληλα ενθέματα επιλέγονται ανάλογα με τις διαστάσεις, σωματότυπο  και τις επιθυμίες της κάθε γυναίκας, με σκοπό να πετύχουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους και τύπου ενθέματος, καθώς και ο τρόπος τοποθέτησής του είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία του αποτελέσματος.

epemvaseis stithous auxitiki stithous.jpg 1
Αυξητική στήθους

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα έχουν κυρίως να κάνουν με την υπερβολική λήψη βάρους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και με τη χαλάρωση που υπάρχει στο κοιλιακό τοίχωμα μετά τον τοκετό. Σε γενικές γραμμές δεν προτείνεται να γίνει κάποια διορθωτική επέμβαση αμέσως μετά τον τοκετό και προτείνεται να περιμένει κανείς ένα διάστημα 6-12 μηνών, κατά το οποίο πρέπει να γίνει προσπάθεια να επανέλθει το σωματικό βάρος. Ωστόσο κάποιες αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη είναι μη αναστρέψιμες με γυμναστική και διατροφή και χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση για να επαναφέρουμε το σώμα όπως ήταν πριν την τεκνοποιία.

Χαλάρωση της κοιλιάς: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην κοιλιά, αφορούν τόσο στο δέρμα, όσο και στο κοιλιακό τοίχωμα, δηλαδή στους μύες της κοιλιάς. Επιπρόσθετα, μετά τον τοκετό μπορεί να γίνει ανακατανομή του λίπους του σώματος, με συσσώρευση στην κοιλιά, το οποίο μερικές φορές είναι αδύνατο να φύγει χωρίς παρέμβαση. Οι επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλιά είναι η κοιλιοπλαστική και η λιποαναρρόφηση, ή ο συνδυασμός των δύο.

Σκοπός της κοιλιοπλαστικής είναι να αφαιρεθεί το χαλαρό δέρμα της κοιλιάς, το οποίο εντοπίζεται συνήθως στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, κάτω από τον ομφαλό. Εκτός από το δέρμα, διορθώνεται και η χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία μπορεί να έχει μορφή διάστασης των ορθών κοιλιακών, ομφαλοκήλης, ή γενικευμένης χαλάρωσης. Η λιποαναρρόφηση γίνεται συνήθως συμπληρωματικά της κοιλιοπλαστικής, προκειμένου να αφαιρεθεί τοπικό πάχος στα πλαϊνά της κοιλιάς. Εάν δε γίνει κοιλιοπλαστική και προτιμηθεί να γίνει μόνο λιποαναρρόφηση, χρειάζεται να γίνει πολύ καλή εκτίμηση και σχετικά συντηρητική αφαίρεση λίπους, για να αποφύγουμε περαιτέρω χαλάρωση του δέρματος.

Αιδοιοπλαστική: Σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού συχνά πραγματοποιείται η περινεοτομή ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγή του νεογνού από τον κόλπο. Με το χρόνο, η ουλή της περινεοτομής μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της αισθητικής εμφάνισης και παράλληλα λόγω της φυσιολογικής χαλάρωσης των ιστών να παρατηρείται αύξηση στη διάμετρο του κόλπου. Η αίσθηση αυτή της ελαστικής χαλάρωσης του κόλπου μπορεί να επηρεάζει και την ευχαρίστηση στη σεξουαλική επαφή. Γι’ αυτό πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε αιδoιοπλαστική με τον τοκετό.

Τοπικό πάχος: Κατά την εγκυμοσύνη μερικές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη πρόσληψη βάρους, πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το τοπικό πάχος σε σημεία όπως η κοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί, οι γοφοί, τα μπράτσα κτλ. Η καταπολέμηση του τοπικού πάχους στα σημεία αυτά γίνεται με λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική.

Στην πρώτη περίπτωση, η λιποαναρρόφηση αποσκοπεί στο να αφαιρέσουμε όσο γίνεται περισσότερο λίπος από τις περιοχές όπου υπάρχει, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, γίνεται μια ομοιόμορφη επιφανειακή αφαίρεση λίπους, η οποία συνδυάζεται με λιπομεταφορά σε σημεία όπως οι γλουτοί ή το στήθος. Η μέθοδος της λιπογλυπτικής έχει άριστα αποτελέσματα χάρη στη χρήση της τεχνικής Bodyjet, που είναι μια νέα τεχνική ατραυματικής λιποαναρρόφησης και αυτόλογης μεταφοράς λίπους.

Ολική επαναφορά όπως πριν την εγκυμοσύνη

Πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε επέμβασης, πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η θηλασμός, ενδεχομένως επιθυμία για μελλοντική τεκνοποιία, η άσκηση, η διατροφή και ο σωματότυπος της κάθε γυναίκας. Αν και οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να γίνουν συνδυαστικά, η ασφάλεια κατά το χειρουργείο είναι η πρωταρχική μέριμνα, με βάση την οποία κρίνεται ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, αποφεύγοντας ενδεχόμενες επιπλοκές. Εφόσον επιλεχθεί η κατάλληλη ή οι κατάλληλες τεχνικές, η αποκατάσταση είναι σχετικά σύντομη και τα αποτελέσματα πολύ ικανοποιητικά.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..