BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
parenergeies

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Τα γεμάτα χείλη και η νεανική εικόνα του προσώπου προσδίδουν ομορφιά τώρα, αλλά όχι για πάντα. Τα γεμάτα, υπερβολικά τονισμένα χείλη είναι μια μόδα που δε φαίνεται να σταματάει σύντομα, μπορεί όμως αν δεν ακολουθηθούν σωστά βήματα, οι παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο να μην αργήσουν να εμφανιστούν.

Η συνεχής προβολή από άτομα της δημοσιότητας έχει οδηγήσει τη ζήτηση θεραπειών με υαλουρονικό οξύ και λίφτινγκ προσώπου στα ύψη. Όσο πιο συχνά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες και selfies από celebrities με υπερβολικό γέμισμα αναρωτιόμαστε: υπάρχει όριο στα υαλουρονικά; Αν ναι, πιο είναι αυτό το όριο;

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο συχνή θεραπεία

Δυστυχώς υπάρχει ένας νέος ιατρικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο αυτό: εξάντληση από υαλουρονικά (filler fatigue). Με τον καιρό και τη συνεχή χρήση υαλουρονικών και άλλων filler, το δέρμα τεντώνει αλλά και ξεχειλώνει, ενώ το βάρος των υλικών τραβάει τους ιστούς προς τα κάτω, που σημαίνει ότι χρειάζεται όλο και περισσότερο υλικό για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο ξεχείλωμα και πτώση.

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Η κατάχρηση υαλουρονικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις

Η γήρανση του προσώπου προκαλείται από τέσσερις κυρίως παράγοντες:

 1. Γήρανση του δέρματος
 2. Χαλάρωση του συνδετικού ιστού
 3. Απώλεια όγκου
 4. Μείωση των οστών
παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο γήρανση δέρματος

Η γήρανση του δέρματος έχει τη μορφή κυρίως φωτογήρανσης και παρουσιάζεται με αδυνάτισμα του δέρματος, αύξηση των λεπτών ρυτίδων, δυσχρωμίες, δερματικές βλάβες κ.α. Αντίθετα, η χαλάρωση του συνδετικού ιστού, των μυών και του λίπους οδηγεί σε χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου, τα μάτια, του λαιμού.

Η απώλεια όγκου, δηλαδή του λίπους κυρίως είναι περισσότερο εμφανής στα μάτια, γύρω από το στόμα και τα μάγουλα. Τέλος, η αλλαγές του κρανίου και της οδοντοστοιχίας συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην απώλεια όγκου και στήριξης.

Τα υαλουρονικά κατά βάση αντικαθιστούν τον χαμένο όγκο, αντιμετωπίζουν δηλαδή ένα μέρος μόνο του πολύπτυχου φαινομένου της γήρανσης. Ανάλογα με την τεχνική και το βάθος έγχυσης, μπορεί να προστεθεί όγκος σε βάθος, ή πιο επιφανειακά, για το γέμισμα ρυτίδων.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται ένα ξένο σώμα, το υαλουρονικό, σε μια ή πολλαπλές κοιλότητες που δημιουργούνται κατά την έγχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νεκρός χώρος, τον οποίο καταλαμβάνει το υαλουρονικό. Συνεπώς, είναι ύψιστης σημασίας, ο πλαστικός χειρουργός να είναι έμπειρος.

Filler Fatigue: Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο

Όσο απορροφάται σταδιακά το υλικό, ο χώρος αυτός αδειάζει και προκειμένου να συντηρηθεί χρειάζεται νέα έγχυση υαλουρονικού, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα υλικού για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο filler fatigue

Επίσης, όσο περισσότερο υλικό προστίθεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο «ξεχειλώνουν» οι γύρω ιστοί ενώ ταυτόχρονα βαραίνουν από το βάρος των υλικών. Αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση της χαλάρωσης του προσώπου και μια εξάρτηση από τα υαλουρονικά, η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα και συνήθως χειρουργικά. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο ονομάζεται κόπωση από ενέσιμα, δηλαδή filler fatigue.

«Όσο περισσότερο υλικό προστίθεται στο πρόσωπο, τόσο περισσότερο βαραίνει αυτό και χαλαρώνει λόγω της αυξομοίωσης όγκου με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα»

Πως εμφανίζεται η κόπωση του προσώπου

Η κόπωση από υαλουρονικό είναι εμφανής σε μερικά πρόσωπα που κάνουν χρήση των υλικών για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής αυξητική χειλιών με υαλουρονικό.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι χρειάζονται συχνότερα και περισσότερο υαλουρονικό οξύ για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάθε φορά που ενίεται νέο υλικό, αυτό καταλαμβάνει την προηγούμενη κοιλότητα, όποια είναι αυτή. Επίσης, τα χείλη βαραίνουν και κρεμάνε, ενώ οι ιστοί παρεκτοπίζονται και ατροφούν σε κάποιον βαθμό, χάνοντας το σχήμα τους.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο κόπωση προσώπου

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παραφουσκωμένα ζυγωματικά και μάγουλα. Τα πρώτα χρόνια, η υποστήριξη των ζυγωματικών με ενέσιμα είναι πολύ αποτελεσματική, διότι μπορούμε να πετύχουμε ανόρθωση του μέσου προσώπου.

Με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η χαλάρωση απαιτείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα μάγουλα να βαραίνουν από τα υλικά και να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση. Τα υλικά γεμίζουν όλο και πιο χαμηλά το μάγουλο και σε υπερβολικές περιπτώσεις δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μπαλάκι από κάτω, μια εικόνα καθόλου καλαίσθητη.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κόπωση από υαλουρονικά;

Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο, είναι να γίνεται πάντα μια συντηρητική διόρθωση, κατάλληλη για την κάθε ηλικία και ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης. Επίσης, χρειάζεται να αφήνουμε μεσοδιαστήματα για να ξεκουράζονται οι ιστοί, τουλάχιστον ενός έτους ανά περιοχή.

Μπορούν επίσης να εφαρμόζονται εναλλακτικές θεραπείες, κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται καλύτερα με ανόρθωση και όχι με γέμισμα. Έτσι, θεραπείες όπως τα νήματα ή με εφαρμογή ενέργειας υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων και άλλα μπορούν να παρέχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα ενέσιμα μπορούν πάντα να εφαρμόζονται στοχευμένα και σε μικρότερες ποσότητες σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, οι μη επεμβατικές θεραπείες με ενέσιμα δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη χειρουργική διόρθωση του προσώπου. Ειδικά σε πρόσωπα που επιφορτίζονται επί χρόνια με υαλουρονικά, το λίφτινγκ του προσώπου είναι συνήθως η αποτελεσματικότερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως κάθε αισθητική επέμβαση, είτε αυτή είναι μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, είτε είναι μια επέμβαση αυξητικής στήθους, θα πρέπει πρώτα να έχετε πλήρη ενημέρωση πριν προβείτε σε κάποια ενέργεια. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ενημερωθείτε πλήρως και υπεύθυνα με την εγγύηση που φέρει η κλινική Παπαιωάννου. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο καθώς και ότι άλλο ερώτημα έχετε.

beauty-has-no-filter-blog

261 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα γιατρέ, πριν μια βδομάδα έβαλα περίπου 1ml juvederm ultra 3 στα χείλη σε πλαστικό χειρουργό το αποτέλεσμα μου άρεσε όλα πήγαν καλά αλλά τώρα μετά από μια βδομάδα νιώθω ότι απορροφήθηκε το υλικό πολύ γρήγορα και είναι σα να μην έβαλα…Τι μπορεί να φταίει?μπορεί ο οργανισμός μου να το απορρόφησε τόσο γρήγορα/να μην το “δέχεται”?

  1. Το Ultra 3 είναι πολύ λεπτόρευστο υλικό με μικρό μόριο και η διάρκειά του στα χείλη είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν πιο κατάλληλα υλικά για διάρκεια μέχρι 10-12 μήνες.

    1. Το Dermapen βοηθάει στην επιφανειακή σύσφιξη του δέρματος, όχι όμως στη βαθιά χαλάρωση των ιστών του προσώπου. Για μια καλύτερη ενημέρωση θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση του προσώπου ώστε η όποια θεραπεία επιλεγεί να είναι η πιο κατάλληλη.

 2. Καλησπέρα. Εχει περίπου 4 μήνες που έκανα υαλουρονικο κατω απο τα ματια και τωρα έχει 4 μερες Που εχω απίστευτώ πρήξιμο κατω απο το ένα ματι και λιγο στο κόκκαλο της μύτης. Τι μπορώ να κάνω?ο λογος που συμβαίνει?

  1. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον ιατρό που εφάρμοσε τη θεραπεία γιατί γνωρίζει καλύτερα ποιο υλικό χρησιμοποιήθηκε και να εκτιμήσει εάν υπάρχει αντίδραση, μόλυνση, κοκκίωμα ή κάποια άλλη παρενέργεια. Συνήθως χρειάζεται έγχυση υαλουρονιδάσης προκειμένου να διασπαστεί το υλικό.

  1. Ανάλογα με το είδος του υαλουρονικού και το βάθος έγχυσης μπορεί να υπάρχουν μικρές διογκώσεις που υποχωρούν συνήθως μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Εφόσον δεν υποχωρήσουν μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί το υλικό με υαλουρονιδάση.

 3. Γεια σας γιατρέ από το 2017 έως κι σήμερα κάθε 3.5 με 4 μήνες βάζω μισό ml υαλουρονικου στα χείλη μου. Volbella yalouonic acid. Τις πρώτες μέρες μ αρέσουν αν περάσει μήνας αρχίζει κι πέφτει ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον σε μένα… Κάθε φορά θέλω να βάζω κι περισσότερο αλλά συγκρατιεμαι! Κάνω κακο με το να βάζω τόσο συχνα; Είναι καλό υλικο; διάβασα ότι όσο πιο συνχα βάζεις οι ιστοί τραβιουνται κι κρεμάει… πείτε μου λίγο την γνώμη σας γιατί έχω αγχωθεί πολύ!

  1. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε υλικό είναι προτιμότερη η μεταφορά λίπους που είναι μόνιμη και δεν έχει καθόλου παρενέργειες.

 4. Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να μαθω εάν εσεις εφαρμόζετε υαλουρονικό κάτω από τα μάτια για αναπλήρωση όγκου και αν ναι ποιο υλικο χρησιμοποιείτε και με τι εργαλείο; Ένεση ή κάνουλα;

  1. Στα κάτω βλέφαρα η έγχυση υαλουρονικού γίνεται αποκλειστικά με κάνουλα. Σε μικρές ηλικίες χρησιμοποιούμε το vital ή το vital light και σε πιο έντονα προβλήματα το Refyne, όλα της εταιρείας Restylane.

 5. Καλησπέρα,γιατρέ!
  Θέλω να γεμίσω τις ουλες ακμής με υαλουρονικο..Ποια είναι η γνώμη σας;υπάρχει βελτιωση;
  Επίσης,θέλω να γεμίσω κάποιες ρυτίδες γύρω από το στομα..(ρυτίδες καπνιστου)Ποια είναι η αίσθηση που έχεις μετα;αισθάνεσαι την τοποθέτηση του υλικου;

  1. Για τις ουλές ακμής είναι μια καλή λύση η έγχυση υαλουρονικού. Κρατάει συνήθως κανέναν χρόνο, μπορεί και περισσότερο.
   Για τις ρυτίδες γύρω από το στόμα η επιλογή του υλικού γίνεται ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα. Σε μικρές ηλικίες είναι προτιμότερα τα skinbooster ενώ σε πιο έντονα προβλήματα χρειάζονται διαφορετικά υλικά. Σε κάθε περίπτωση δεν δίνει την αίσθηση του ξένου σώματος.

 6. καλησπέρα, ειμαο σε σκέψεις να κάνω filler στην μύτη μου ! αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται να κάνω ανανέωση συχνά ;και υπάρχει περίπτωση να έχω κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα;

  1. Για τόσο μικρές ποσότητες δεν επηρεάζεται η μύτη, ούτε παραγεμίζει. Η έγχυση υαλουρονικού στη μύτη χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο περίπου, προκειμένου να διατηρούμε το αποτέλεσμα σταθερό.

 7. Καλησπέρα γιατρέ,
  πρώτον, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιο υλικό υαλουρονικού μπορώ να βάλω στα χείλη μου για μόνιμα αποτελέσματα, ή έστω αποτελέσματα με πολύ μεγάλη διάρκεια
  δεύτερον,με αυτό θα κρεμάσει το δέρμα μου και η όψη μου και θα γίνουν άσχημα, μέσα στο χρόνο;
  Σας ευχαριστώ πολύ

  1. Δεν υπάρχει μόνιμο υαλουρονικό για τα χείλη. Τα μόνιμα ενέσιμα υλικά στα χείλη έχουν υψηλό ρίσκο να προκαλέσουνε κοκκιώματα και να παραμορφώσουν τα χείλη. Για μόνινμα αποτελέσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίπος ή άλλα μοσχεύματα, όπως χοριακά, ή μόνιμα συμπαγή υλικά όπως είναι το permalip.

 8. ειμαι αντρας.50,εχω εντονες ρινοπαρειακες πτυχες,το δερμα εχει διπλωσει,δοκιμασα μια συνεδρια με θερμικους υπερηχους και ηταν αφορητο το καψιμο και φοβηθηκα!το υαλουρονικο ενδεικνυται;τι μου προτεινετε;ευχαριστω!

  1. Η διόρθωση των ρινοπαρειακών μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως λίφτινγκ, νήματα, υαλουρονικό κτλ. Η επιλογή μας γίνεται εξατομικευμένα και ανάλογα με το πρόβλημα. Είναι προτιμότερο να τα εξετάσουμε από κοντά για να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο.

 9. Καλησπέρα σας, εχω στο άνω χείλος ρυτίδες καπνιστου χωρις να ειμαι καπνιστρια. Ειμαι 45 χρονων. Ενας πλαστικος μου ειπε να μην βαλω υακουρονικο αλλα νηματα. Καποιοι δερματολογοι που με ειδαν μου πρότειναν υαλουρονικο. Ποια ειναι η αποψη σας για ενα καλο αλλα φυσιολογικο αποτελεσμα

  1. Για ήπιες ρυτίδες είναι πιο αποτελεσματικό το υαλουρονικό, το οποίο ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι στην κατηγορία των Skinbooster, που δεν προσθέτει καθόλου όγκο, ή στην κατηγορία των μαλακών filler, που προσθέτουν λίγο όγκο, αλλά διατηρούν τη φυσικότητα. Τα νήματα είναι πιο απρόβλεπτα στον τρόπο που δουλεύουν και μπορεί να μην προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 10. Καλησπέρα , ποιο υλικό θα προτείνατε για την μεγαλύτερη διάρκεια στα χείλια; Έχω δοκιμάσει 4 φορές ως τώρα από 0,5 με 1 ml όμως το αποτέλεσμα κρατάει για ελάχιστο χρόνο και φαίνεται σαν να μην έχω βάλει ποτέ. Θα χρειαστεί να βάλω μεγαλύτερη ποσότητα ή υπάρχει κάποιο υλικό με καλύτερα αποτελέσματα;

  1. Κάποια σκευάσματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από άλλα, ανεξαρτήτως ποσότητας. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε κρατάνε συνήθως 8-10 μήνες, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου το υαλουρονικό διασπάται πιο σύντομα ή και περιπτώσεις όπου διατηρείται και πάνω από έναν χρόνο. Σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο το βάθος και το σημείο έγχυσης και φυσικά η ποιότητα του υλικού.

 11. Καλησπερα,θελω να βαλω υαλουρονικο στα χειλη,δεν εχω ξανα βαλει,υπαρχει περιπτωση να εμφανιστει καποια αλλεργικη αντιδραση;

  1. Αλλεργίες στο υαλουρονικό είναι εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο μπορεί σπάνια να εμφανιστεί κάποια αντίδραση τις πρώτες 10 ημέρες με έντονο οίδημα. Βέβαια, παίζει ρόλο η καθαρότητα του κάθε υλικού και κατά πόσο είναι κατάλληλο για να μπαίνει στα χείλη.

 12. Το λεπτότερο υαλουρινικο που μπαίνει για τις ρυτιδες του καπνιστή όταν ανοιχτεί, έχει ημερομηνία λήξης όπως και τι η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x);

  1. Τα υαλουρονικά σε γενικές γραμμές πρέπει να χρησιμοποιούνται τη στιγμή που ανοιχτούν και κατ’εξαίρεση μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για λίγους μήνες. Ωστόσο η χρήση της ίδιας σύριγγας σε άλλους πολλαπλούς ασθενείς ή μετάγγιση-αλλοίωση του περιεχομένου είναι απαγορευμένη και μπορεί να προκαλέσει κοκκιώματα ή μολύνσεις.

 13. Γειά σας. Ήθελα να ρωτήσω αν το υαλουρονικο μπορεί να, χρησιμοποιηθεί και για αντιμετώπιση της γήρανσης της μύτης. Έχω φαρδιά μύτη μαλακή με πολύ χονδρο στο μπροστινό μέρος. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να φαρδαινει και τα ρουθούνια να μεγαλώνουν. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστει με υαλουρονικο ή η επέμβαση είναι μονόδρομος; Ευχαριστώ

  1. Ως ένα βαθμό μπορεί να βελτιωθεί η κορυφή της μύτης με υαλουρονικό, προσθέτοντας το υλικό στο μέγιστο σημείο προβολής. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται μερικώς το τετραγωνισμένο σχήμα των χόνδρων. Το εύρος των ρουθουνιών μπορεί να μειωθεί με μπότοξ σε κάποιες περιπτώσεις.
   Για καλύτερη εικόνα βέβαια χρειάζεται να γίνει εκτίμηση από κοντά.

 14. Καλησπέρα μπορεί το υαλουρονικο κάτω από τα μάτια να μικρύνει το μάτι?νομίζω ότι αυτό μου έχει συμβεί….και είναι αναστρέψιμο ή όχι?

  1. Εάν προστεθεί υπερβολική ποσότητα υαλουρονικού κάτω από τα μάτια, μπορεί να επηρεαστεί η κίνηση του κάτω βλεφάρου και να φαίνεται το μάτι μικρότερο. Εφόσον σας ενοχλεί, μπορεί να αφαιρεθεί ή να μειωθεί το υαλουρονικό με ένα αντίδοτο που λέγεται υαλουρονιδάση, το οποίο διασπά το υαλουρονικό σε μερικές ώρες.

 15. Έχω βάλει υαλουρονικο κάτω από τα μάτια πριν δυο μήνες και έχει δημιουργηθεί πρήξιμο κάτω από το ένα μάτι όπου δεν υποχωρεί με τίποτα.
  Έκανα μεσοθεραπεια για αυτό τον λόγο και δεν έφυγε το πρήξιμο.
  Επίσης η Γιατρος μου μου έβαλε υαλουρονιδαση γιατί θεώρησε ότι αν βάλει κι άλλο υαλουρονικο θα φουσκώσει περισσότερο
  αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα.
  Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;

  1. Το πρήξιμο στα κάτω βλέφαρα μετά από υαλουρονικό οφείλεται συνήθως σε επιφανειακή τοποθέτηση του υλικού, είτε σε διαφυγή του υλικού επιφανειακά. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με υαλουρονιδάση ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται το υλικό. Η υαλουρονιδάση πρέπει να είναι καλά συντηρημένη και να έχει ανοιχτεί πρόσφατα, διότι χάνει τη δραστικότητα μετά από μερικές εβδομάδες.

 16. Έβαλα υαλουρονικο πριν από περίπου 6 μήνες και ακόμα μπορώ να νιώσω με τη γλώσσα μου κάποια σημεία στα οποία έχει γίνει η έγχυση. Συγκεκριμένα κάτι σαν γραμμή στο επάνω χείλος και ένα μπαλάκι στο κάτω το οποίο σήμερα είναι ελαφρώς πρησμένο και ευαίσθητο. Τι μπορεί να συμβαίνει?

  1. Εάν το σημείο που είναι ευαίσθητο φαίνεται σαν φουσκάλα, δηλαδή λίγο γκρι, συνήθως σημαίνει ότι το υαλουρονικό είτε τοποθετήθηκε επιφανειακά, είτε μετακινήθηκε κάτω από το δέρμα και λειτουργεί ως μόνιμο εμφύτευμα. Προκειμένου να φύγει χρειάζεται έγχυση υαλουρονιδάσης, η οποία διασπά το υλικό ώστε να απορροφηθεί.

 17. Έβαλα πυκνό υαλουρονικο σε μάτια κ μάγουλα τον Ιούνιο, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα αν και δεν έχει το πρήξιμο που είχε τον 1ο μήνα. Αν το αφήσω θα φύγει σε 1 με 1,5 χρόνο ή θα μείνει για πάντα; Δε θέλω να βάλω υαλουρονιδαση γιατί φοβάμαι μήπως γίνει υπερδιορθωση και φαίνεται χειρότερο…

  1. Το πυκνό υαλουρονικό στα μάτια θα αργήσει να φύγει και θα χρειαστεί πιθανότατα περισσότερο από 2 χρόνια για να επανέλθει. Εφόσον γίνει έγχυση υαλουρονιδάσης τοπικά μόνο στα μάτια δε θα επηρεαστούν τα μάγουλα.

 18. Καλησπέρα εγώ βάζω στα χίλια voluma για όγκο δεν μπορεί να υπάρξει καπια επιπλοκη αργότερα λόγο του παχιρευστο υλικό?? Ευχαριστώ πολυ

  1. Το Voluma στα χείλη είναι κατάλληλο για πιο μεγάλες ηλικίες, διότι είναι σχετικά βαρύ και άκαμπτο υλικό. Σε λίγες περιπτώσεις ενδείκνυται και για μικρότερες ηλικίες. Κίνδυνος ή επιπλοκή, εφόσον είναι το αυθεντικό υλικό δεν υπάρχει, αλλά καλό θα ήταν να μην επαναλαμβάνεται πολύ συχνά.

 19. Καλησπέρα , έβαλα υαλουρονικό πριν τρεις μερες στην περιοχή κάτω από τα μάτια και παρόλο που εξαφανίστηκαν οι γραμμές των μαύρων κύκλων υπάρχει ένα πρήξιμο στο πρόσωπο μου στην περιοχή γύρω από τη μύτη με αποτέλεσμα τα μάγουλα μου να φαίνονται πιο μεγάλα. Αυτό οφείλεται σε παροδικό πρήξιμο η υπάρχει η περίπτωση να έχει μετακινηθεί το φίλερ ή ακόμα να έχει εγχυθει υπερβολική ποσότητα ; Ευχαριστώ .

  1. Το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε οίδημα, το οποίο συνήθως είναι γενικευμένο και ιδιαίτερα στην περιοχή που έχει τοποθετηθεί το υλικό. Εφόσον το πρήξιμο υπάρχει σε περιοχές εκτός έγχυσης, υπάρχει περίπτωση να έχει μετακινιθεί το υλικό. Εφόσον συνεχίζει και υπάρχει μετά από 10 ημέρες, θα ήταν ενδεχομένως σκόπιμο να αφαιρεθεί με υαλουρονιδάση.

 20. Έκανα πρώτη φορά υαλουρονικο στα μάτια τον Μάρτιο και μετά από λίγες μέρες ξεκίνησε πρήξιμο στο ένα μάτι και λίγο στο άλλο.το αντιμετώπισα με αντιβίωση και κρέμα ντομπραντεξ. Πήγα και μου το διέλυσε στο ένα το μάτι που παρουσίασε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μου είχε πει ότι είχε πολύ κενό και έβαλε πολύ.ξανα έκανα τον Αύγουστο σε λιγότερη ποσότητα στο αρχικό μάτι και εμφάνισε λίγη ερυθρότητα στο μάγουλο. Και μου ξανάκανε και στα δύο ως επαναληπτικό για να διορθώσει την διαφορά με αποτέλεσμα να ξαναπρηστει το μάτι μετά από 5 μέρες και να ξαναρχίσω την αντιβίωση.Παρατηρω ενω είμαι σε αντιβιωση ενω υποχωρει η φλεγμονή από το μάτι αρχίζει λέγομαι το άλλο τώρα…Τι να κανω γιατί μου συμβαινει

  1. Η αντίδραση αυτή μπορεί να οφείλεται σε πρώιμη δημιουργία κοκκιώματος ή σε επιμόλυνση του υλικού. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση είναι η ριζική αφαίρεση του υλικού με υαλουρονιδάση και θα υποχωρήσουν όλα τα συμπτώματα μέσα σε 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια δε θα πρέπει να γίνει έγχυση για τουλάχιστον 3 μήνες, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή.

 21. Καλησπέρα, έβαλα υαλουρονικο στα χείλη της εταιρίας dermafill πριν 1 ημέρα 0.5 ml και μετά από 6 ώρες είχε πριστεί 4 φορές περισσότερο, ξαναπηγα εκεί που το έκανα και μου έκαναν ένεση κορτιζόνης στον μοιρό. Σήμερα που έχουν περάσει 30 ώρες περίπου από την ώρα που το έκανα είναι πάλι πολύ πρισμενο το πάνω χείλος κυριως και προβάλλει προς τα εξω. Μου ειπαν οτι ειναι φυσιολογικό, ισχύει? Πάντα τόσο πολύ πρηζεται?

  1. Το οίδημα μετά από έγχυση υαλουρονικού στα χείλη συνήθως υποχωρεί μετά από 5-6 ημέρες και εξαφανίζεται μετά από 10 ημέρες, εκτός αν έχει γίνει κάποιο αιμάτωμα, το οποίο βέβαια ξεχωρίζει λόγω του μωβ χρώματος. Ο πάγος βοηθάει για να υποχωρήσει το οίδημα. Εάν δεν υποχωρήσει μετά από 10 ημέρες, ενδεχομένως χρειάζεται να αφαιρεθεί μέρος του υλικού με υαλουρονιδάση.

 22. Καλημέρα, έχω βάλει υαλουρονικο κάτω από τα μάτια μου, για αντιμετώπιση χαλάρωσης,τις πρώτες μέρες ήταν καλά, εάν και οι λεπτές ρυτίδες δεν εξαφανίστηκαν, καλυτερεψε η όψη βαθουλοματως που υπήρχε,το πρόβλημα τώρα είναι ότι τα μάτια μου πρηζονται και φαίνεται σαν να έχω σακούλες κάτω από τα μάτια και είναι πολύ χάλια,Τι να κάνω;;

  1. Το υαλουρονικό κάτω από τα μάτια δεν αποσκοπεί στο να μειωθούν οι ρυτίδες, μόνο στο να γεμίσει το βαθούλωμα που προκαλεί την σκίαση. Εφόσον υπάρχει έντονο οίδημα, είτε υπάρχει αντίδραση στο υλικό, είτε βρίσκεται πολύ επιφανειακά. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να αφαιρεθεί.

 23. Έκανα τον 4/2019 έγχυση με υαλορονικό κοντά στα ζυγωματικά προκειμένου να κρύψω μικρές σακούλες που είχα κάτω από τα ματια, 6 μήνες μετά τα μάτια αρχίζουν να έχουν κυρίως το πρωί που ξυπνάω κάτι σαν “οίδημα / σακούλα” το οποίο γίνεται πιο μικρό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  Αυτό σημαίνει ότι έφυγε το υλικό που είχα τοποθετήσει ή το μάτι το παρακράτησε και κάνει αυτό το οίδημα?

  1. Πιθανότατα η εικόνα αυτή οφείλεται σε κατακράτηση που κάνει το υαλουρονικο. Αυτό μπορεί να συμβεί συχνότερα σε ορισμένους τύπους υαλουρονικού και σε μερικά άτομα, που συνήθως έχουν προδιάθεση για οίδημα στα κάτω βλέφαρα. Εάν επιμένει η επιδεινώνεται η κατακράτηση, καλό θα ήταν να αφαιρεθεί.

 24. Σας παρακαλώ μπορειται να μας πειτε ποιο ειδος υαλουρονικού ενδείκνυται για την αποκατάσταση του Οβάλ, σε προσωπο χωρις ιδιαιτερη χαλαρωση παρα μονο στο πηγούνι;;

  Ευχαριστω

  1. Το υαλουρονικό γενικά δεν ενδείκνυται για χαλάρωση του οβάλ, καθώς δεν είναι πρόβλημα απώλειας όγκου που κυρίως αντιμετωπίζει το filler. Πολύ ανώτερα αποτελέσματα επιτυγχάνουμε με νήματα, τα οποία είναι πολύ πιο εξειδικευμένα για την αντιμετώπιση της ήπιας χαλάρωσης του οβάλ και με διάρκεια ενός έτους και πάνω.

 25. Πολύ Καλησπέρα σας .
  Πρίν 1,5 χρόνο ενώ δεν είχα μεγάλο πρόβλημα στα μάτια , έκανα υαλουρονικο σε έναν φίλο και πολύ καλό πλαστικό .
  Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Μετά λοιπόν από ενάμιση χρόνο αποφάσισα να το ξανακάνω γιατί ήδη άρχισε να φαίνεται μία πτώση και ένα άδειασμα κάτω από το μάτι. Το έκανα και μετά από δύο μέρες ,αντί τα αποτελέσματα που περίμενα όπως την πρώτη φορά , τώρα ήτανε απαράδεκτα .
  Δημιουργήθηκε, σακούλα , πρήξιμο και ααισθητικό πρόβλημα .
  Όταν ξαναπήγα για να το δει, μου είπε ότι έχει δημιουργηθεί οίδημα. Συζητώντας με φίλες μου πήγανε και κάνανε το ίδιο, σε όλες δημιουργήθηκε οίδημα κάτω από τα μάτια. Καταλάβαμε ότι το υαλουρονικό κάτω από τα μάτια τις περισσότερες φορές δημιουργεί οίδημα .
  Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορώ να κάνω και εγώ και οι φίλες μου για να μπορέσει να φύγει αυτό το οίδημα..
  Διάβασα στα σχόλια σας οτι πρέπει να αφαιρέσουμε το υλικό .
  Μετά υπάρχει κάποιος τρόπος για να φύγει το οίδημα από την περιοχή ή θα ζούμε για πάντα με αυτό ;
  Γιατί όταν το ρώτησα στον πλαστικό, μου είπε ότι θα μείνει για πάντα και ότι είναι κάτι που το δημιουργεί οργανισμός.

  1. Το υαλουρονικο κάτω από τα μάτια καλό είναι να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο διότι αργεί παρά πολύ να απορροφηθεί, μερικές φορές και περισσότερο από 2 χρόνια. Επίσης αποφράσσει ένα μέρος της λεμφικής μικροκυκλοφορίας και γι’αυτό το λόγο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, ειδικά το πρωί. Η συμβουλή μου ήταν να χρησιμοποιηθεί υαλουρονιδαση (σε καμία περίπτωση κορτιζόνη) και να ηρεμήσει το βλέφαρο για τουλάχιστον 1 μήνα. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει εκτίμηση και να αποφασίσουμε εάν χρειάζεται απλή μεταφορά λίπους που δίνει άριστα και μόνιμα αποτελέσματα ή κάποια άλλη τεχνική όπως βλέφαροπλαστική ή κάτι άλλο.

 26. Καλησπερα σας!!εχω κανει μποτοξ στο μετωπο και ρυτιδες εκφρασης στα ματια επισης υαλουρονικο για τα χειλη και filler υαλουρον στις ρινοπαρειες περιοχες ! Μετα απο δυο εβδομαδες μπορω να κανω fractional λειζερ σ ολο το προσωπο ??? Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!!

  1. Οι απόψεις γύρω από αυτό το θέμα διίστανται, ωστόσο κατά τη δικιά μας εμπειρία μετά από 3 εβδομάδες μπορεί να προχωρήσει κανείς σε fractional.

 27. Καλησπερα σας

  Θα ηθελα να μαθω κατα ποσο ειναι ασφαλες να προχωρησει κανεις σε ενεσεις υαλουρονιδασης στο προσωπο οταν το αποτελεσμα δεν ειναι το ειθυμητο.
  Εχω ακουσει οτι δεν το κανουν οι γιατροι καθως μπορει να καταστρεψει κ το φυσικο υαλουρονικο.
  Σας ευχαριστω

  1. Η υαλουρονιδάση μπορεί να γίνει άφοβα, εφόσον γίνει ακριβώς στα σημεία έγχυσης του υλικού και με τη σωστή αραίωση. Το ένζυμο είναι πολύ ευπαθές και δεν προλαβαίνει να κάνει ζημιά στο φυσικό υαλουρονικό.

 28. Καλησπερα σας!! Πριν λιγες μερες, εκανα ολικη αφαιρεση του υαλουρονικου απο τα χειλη μου με υαλουρονιδαση. Το ειχα για αρκετα χρόνια κ μαλιστα τα τελευταια 2 χρονια δεν ειχα προσθεσει υλικο, παρ’ολ’αυτα δεν εφευγε. Το αφαιρεσα ολο λογω λάθος τεχνικης απο την προηγουμενη γιατρο, το αποτελεσμα δεν ηταν το επιθυμητό, το προφιλ θυμιζε παπια!! Ηθελα να ρωτησω, με την αφαιρεση με την ουσια που σας είπα, μετα απο ποσο καιρο μπορω να υποβληθω σε μια εκ νεου έγχυση με υαλουρονικο στο ιδιο σημειο??
  Ευχαριστω!!

  1. Εφόσον το αρχικό υαλουρονικό είχε τοποθετηθεί σε λανθασμένα σημεία, μια νέα έγχυση υαλουρονικού πιθανότατα θα καταλήξει στην ίδια κοιλότητα που βρισκόταν τα προηγούμενα υλικά. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε νέα έγχυση για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, προκειμένου να κλείσουν τελείως οι παλιές κοιλότητες.

 29. ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ. ΕΚΑΝΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗ ΠΙΟ ΛΕΠΤΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΜΑΖΑ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΗ 10 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΞΙΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ. ΜΙΛΗΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΟΥ ΠΟΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΜΑΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΛΗΘΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ.ΑΝΥΣΗΧΩ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ .. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.

  1. Τα υαλουρονικά συνήθως διασπώνται με τη ζέστη και για αυτό η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες μπορεί να βελτιώσει την εικόνα. Βέβαια, εάν υπάρχει έντονο γκρι χρώμα σαν ημιφέγγαρο, μάλλον μετακινήθηκε το υλικό επιφανειακά, οπόπτε και είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί.

 30. Καλημερα σας,πριν από ένα μήνα έβαλα Υαλουρονικο στα ζυγωματικά για πρώτη φορά. Όταν έφυγα από το γιατρό ήμουν πολύ ευχαριστημένη αλλά από το επόμενο πρωί που ξύπνησα άρχισαν να εμφανίζονται μαύροι κύκλοι κατω από τα μάτια,κάτι που στο παρελθόν δεν είχα ποτέ. Ένα μήνα μετά, παρατηρώ ότι απέκτησα μαύρους κύκλους. Κάτι πήγε στραβά στην τοποθέτηση?μπορει να αλλάξει η εικόνα αυτή ? Ευχαριστω θερμά.

  1. Εάν το υλικό που τοποθετήθηκε είναι υδρόφιλο, δηλαδή τραβάει νερό, τότε είναι αναμενόμενο να υπάρχει οίδημα στα κάτω βλέφαρα, επιτείνωντας την εικόνα της σακούλας. Εάν δε βελτιωθεί μετά από 10 ημέρες, θα ήταν σκόπιμο να γίνει διάλυση με υαλουρονιδάση.

 31. Πέρυσι είχα κάνει έγχυση υαλουρινικού στο μεσόφρυδο συν μπότοξ στο μέτωπο. Όλα καλά .Πριν ένα μήνα έκανα επανάληψη αλλά μόνο μπότοξ στο μέτωπο. Τρεις μέρες μετά άρχισε να δημιουργείται ένα οίδημα στην άκρη του φρυδιού το οποίο έχει σκληρήνει και πονάει όταν το πιέζω. Ο πλαστικός μου είπε ότι είναι το υαλουρονικό από πέρυσι. Μου είπε να βάζω fucicort για δέκα μέρες και να ξαναπάω σε ένα μήνα. Οι πέντε μέρες πέρασαν ήδη και δεν υπάρχει καμία βελτίωση.
  Δεν του έχω πια εμπιστοσύνη.

  1. Το πρήξιμο στο εσωτερικό του φρυδιού πιθανώς να οφείλεται σε κάποιο μικρό αιμάτωμα λόγω του μπότοξ. Εφόσον δεν υποχωρήσει μετά από 1 εβδομάδα, τότε πιθανότατα όντως να οφείλεται στο παλαιότερο υαλουρονικό και η αντιμετώπιση είναι με υαλουρονιδάση.

  1. Η αλλεργία στο μπότοξ είναι εξαιρετικά σπάνια και κυρίως σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες όπως στο αβγό. Για το υαλουρονικό παίζει μεγάλο ρόλο η καθαρότητα του υλικού, δηλαδή ο τρόπος επεξεργασίας για τη διασταύρωση των μορίων. Υπάρχουν εταιρίες με πολύ καθαρά υλικά και με ελάχιστη πιθανότητα εμφάνισης αλλρεγικής αντίδρασης.

 32. Γεια σας είμαι 46 ετων με λιποσαρκο πρόσωπο με χαλάρωση λόγω καπνίσματος απώλειας βάρους από εγκυμοσύνες κ φυσικά λόγω ηλικίας θέλω να κερδίσω το νεανικό της επιδερμίδας μου πριν 10 με 15 χρόνια …απο πέρσι για πρώτη φορά έχω ξεκινήσει θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) κ υαλουρονικο ενώ την πρώτη φορά για ένα μήνα το αποτέλεσμα ήταν τέλειο μετά μπήκε μεγαλύτερο έκχυση υαλορονικου με αποτέλεσμα μια ελαφριά παραμόρφωση
  υπάρχει θεραπεία που μπορώ να δείξω το ίδιο φρέσκια κ νέα;

  1. Εφόσον υπάρχει χαλάρωση λόγω απώλειας όγκου και ποιήτητας του δέρματος, η πιο αποτελεσματική και φυσική λύση είναι η χρήση ανορθωτικών νημάτων, ενδεχομένως σε συνδυασμό με υαλουρονικό. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται βεβαίως να γίνει η απαραίτητη εκτίμηση για να αποφασίσουμε την ιδανική λύση.

 33. Έκανα υαλορουνικό στις εξωτερικές άκρες των ματιών πριν ένα μήνα. Χθες παρουσίασα ένα οίδημα στο αριστερό μάτι. Ο οφθαλμίατρος μίλησε για φλεγμονή από κάποιους κλειστούς πόρους. Αναρωτιέμαι εάν έχει σχέση με το υαλορουνικό.

  1. Το υαλουρονικό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει οίδημα, ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες. Εφόσον δεν έχει υποχωρήσει μετά από μία εβδομάδα, καλό θα ήταν να γίνει έγχυση υαλουρονιδάσης.

 34. Γεια σας εχω βαλει υαρουλορινονσυα χειλη και εινσι πολυ πρησμενα και εχει μελανιασει ολο μου το χειλος και γυρω απο αυτο ειναι φυσιολογικο?

  1. Το πρήξιμο και το μελάνιασμα στα χείλη για 5-10 ημέρες είναι φυσιολογικό. Καλό θα ήταν να εφαρμόζετε τακτικά πάγο στην περιοχή μέχρι να υποχωρήσει.

 35. Είμαι 58 χρονών και έχω πολλές μικρές καθετες ρυτιίδες στο κάτω μέρος του λαιμού. Μπορεί το υαλουρογονικό οξύ να τις περιορίσει?
  Σας ευχαριστώ

  1. Εφόσον υπάρχουν μόνο ρυτίδες και δεν είναι πρόβλημα χαλάρωσης, το υαλουρονικό μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 36. Καλησπέρα σας. Υπάρχει πιθανότητα μετά από θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) στο μέτωπο, σε διάστημα τριων, τεσσάρων μηνών, να παρουσιαστεί τριχόπτωση; Επίσης επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ενέσεις botox μακροπρόθεσμα εξαφανίζουν τον μυικό ιστό ακόμα και σε περιοχές του σώματος όπου δεν έχουν γίνει ενέσεις. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ.

  1. Απώλεια μαλλιών από μπότοξ κατά τη γνώση μου δεν έχει αναφερθεί. Όσον αφορά στις ατροφίες, αυτό μπορεί να συμβεί όταν γίνονται θεραπευτικές ενέσεις μπότοξ σε νευρολογικούς ασθενείς, όπου οι δοσολογίες είναι πολύ πιο υψηλές.

 37. Γεια σας
  Είμαι 51 ετων κι εχω κανει ήδη δυο φορές μπότοξ και υαλουρονικό. Σχετικά με τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν στο άρθρο μου έίχε μιλήσει μία αισθητικός και μου πρότεινε cupping (θεραπεία λιφτινγκ με βεντούζες) σε συνδιασμό με μεσοθεραπεία. Εσείς συμφωνείτε μ αυτό; Γιατί φοβάμαι λίγο για το cupping οτι μπορεί να ξεχειλώσει με τον ίδιο τρόπο το δέρμα.
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. Για το cupping δεν έχουμε άποψη, διότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα. Όσον αφορά στη μεσοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή βελτίωση στην εικόνα του δέρματος, ωστόσο ένας εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγους μπορεί να προσφέρει περισσότερες λύσεις για βελτίωση του δέρματος.

 38. είναι η πρώτη φορά που θέλω να κάνω υαλουρονικο στα χείλη δεν θέλω να ξανακανω δεύτερη φορά ήθελα να ρωτήσω πόσο διαρκεί και αν μετά από αυτό όταν πέρασει το χρονικό διάστημα και άρχιζει και υποχωρεί αν θα υπάρξει κάποια δυσμορφία..μόνο το πάνω μέρος του χείλους θέλω να γεμίσω στις ακρες

  1. Εφόσον γίνει σωστή έγχυση κατάλληλου υλικού, τα χείλη δεν παραμορφόνωνται και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Μετά από ένα χρόνο περίπου το χείλη επανέρχονται πλήρως στην αρχική τους κατάσταση.

 39. Γειά σας. Είμαι 19 και έκανα υαλουρονικο στα χείλη πριν κάνα 6μηνο, 2 ml. Εχει αρχισει ομως και υποχωρεί. Θα ήταν καλό να επαναλάβω τη διαδικασία πριν φύγει τελείως για καλύτερο αποτέλεσμα η καλύτερα να μην ξανακανω κάτι γιατί στο άρθρο σας γράφεται να αφήνουμε 1χρονο για να ξεκουραζονται οι ιστοί. Επίσης αν το κάνεις πολλές φορές υπάρχει περίπτωση να γίνει μόνιμο;

  1. Η γνώμη μου είναι να μην επαναλαμβάνει κανείς τόσο συχνά την αύξηση των χειλών με υαλουρονικό, διότι μπορεί να αλλάξουν μόνιμα σχήμα τα χείλη. Ωστόσο, σε ορισμένα περιστατικά και ανάλογα πάντα με τον τύπο του υλικού, μπορεί να γίνει μια ταχεία απορρόφηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο, οπότε χάνεται τελείως ο αρχικός όγκος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να γίνει αλλαγή του τύπου υαλουρονικού.

 40. Γεια σας
  Έκανα υαλουρινικο στα μάτια από λέω…
  αλλά εκεί που έγινε η ένεση έχει πρηστεί το μάγουλο
  Υπάρχει περίπτωση να έχει φύγει;
  Κ αν ναι…
  Φεύγει;

  1. Το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε κάποιο αιμάτωμα ή αντίδραση και καλό θα ήταν να περιμένει κανείς για 10-15 ημέρες γιατί μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του. Σε περίπτωση που επιμείνει, μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση με υαλουρονιδάση.

 41. Καλησπέρα.Ειμαι 50 χρονών χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στο δέρμα.Εχω μόνο ρινοπαρειακές αύλακες αρκετά έντονες.Ειναι επικίνδυνο το υαλουρονικό?Φοβάμαι μήπως παραμορφωθώ.Δεν έχω κάνει άλλη αισθητική παρέμβαση στό πρόσωπο μου και ειμαι λίγο επιφυλακτικη.

  1. Η έγχυση υαλουρονικού στις ρινοπαρειακές είναι γενικότερα παλαιά μέθοδος και έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται. Οποία διόρθωση γίνει εκεί, καλό θα ήταν να είναι περιορισμένη και με μικρή ποσότητα υλικού.

  1. Εφόσον δεν έχει υποχωρήσει μετά από ένα έτος, είτε έχει γίνει εμφύτευμα υλικού, είτε έχει δημιουργηθεί κοκκιωμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική αντιμετώπιση γίνεται με υαλουρονιδαση, που διαλύει το υαλουρονικο σε μια δυο μέρες.

 42. Γεια σας, ειμαι 27 χρονών και έβαλα 3 φορές υαλουρονικο στα χείλη μισή σύριγγα τη φορά τελευταία φορά ήταν πριν από 2 χρόνια και δεν μου έχει φύγει ακόμα. Θα φύγει από μόνο του ,πόσο πρέπει να περιμένω για να φύγει;; πρέπει να κάνω υαλουρονιδαση;;

  1. Εάν υπάρχει κάποια δυσμορφία στα χείλη ή σκληρά σημεία λόγω του υαλουρονικού, θα ήταν σκόπιμο να αφαιρεθεί με υαλουρονιδάση. Επίσης, πριν προβείτε σε νέα έγχυση, θα ήταν σωστό πρώτα να αφαιρεθεί το προηγούμενο υλικό για να μην υπάρχουν άσχημε αλληλεπιδράσεις.

 43. Καλησπέρα , είμαι 25 ετών και όλα τα χρόνια είμαι κομμένη στα μάτια κ φαίνεται έντονα το κόκκαλο μου είπαν οτι το υαλουρονικο ειναι καλυτερο απο τι μέσο θεραπεία
  Ποια ειναι η γνώμη σας και τι να προσέξω

  1. Είναι δύσκολο να κρίνουμε τι ακριβώς χρειάζεται το πρόσωπο χωρίς εξέταση. Μπορείτε αν θέλετε σε πρώτη φάση να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email μας [email protected]

 44. Καλησπέρα!ειμαι 30 χρόνων και εχω χάσει κάποια κιλά στο σώμα!οχι πολλα αλλα λειπω μεγάλη διαφορά στο πρόσωπο μου!φαινεται κουρασμένο κομμένο και αρχίζει να κρεμάει!!μου είπαν για υαλουρονικο!τι να κάνω;;;;;

  1. Το υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα στο πρόσωπο, αρκεί η ποιότητα του υλικού να είναι κατάλληλη και να μη γίνονται υπερβολές. Θα χαρούμε να σας συμβουλέψουμε και από κοντά εφόσον επιθυμείτε.

 45. Η θεραπεία προσαρμόζεται σε κάθε πρόσωπο ανάλογα με τις ανάγκες και τη φυσικότητα που επιθυμεί ο καθένας. Συμφωνώ στην άποψη να υπάρχει μια ελαφριά κίνηση και να μη φαίνεται τελείως παγωμένο το μέτωπο. Μετά το εξάμηνο και εφόσον επιθυμεί κανείς μπορεί να επαναληφθεί.

 46. Εχω κανει 2 φορες υαλουρονικο στις ρινοπαρειακες σε πλαστικο χειρουργο με επιτυχια θα ελεγα. Γνωστη που εργαζεται σε κεντρο αισθητικης, μου ειπε , οτι η σωστη εφαρμογη του υαλουρονικου για τις ρινοπαρειακες, εφαρμοζεται κατω απο τα ζυγωματικα με μια εγχυση( 1 τρυπημα ), ωστε να ανορθωθουν οι γραμμες στα πλαγια του στοματος. Ποια η γνωμη σας

  1. Η έγχυση υαλουρονικού στις ρινοπαρειακές είναι γενικά μια από τις πιο παλιές μεθόδους και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποδοτική,ωστόσο, η έγχυση στα ζυγωματικά είναι η μοντέρνα προσέγγιση για μια συνολική ανόρθωση του προσώπου. Η θεραπεία προσαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου.

 47. Γεια σας. Πόσο ασφαλές είνε η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) στο μετωπο και στο πόδι χεινας?
  Πόσο συχνά θα πρέπει να γινεται;
  Τι αρνιτικες μελλοντικές παρενέργειες μπορείς να έχεις?

  1. Το μπότοξ στο πόδι της χήνας και στο μέτωπο είναι μια πολύ διαδεδομένη και ασφαλής θεραπεία, η οποία έχει σπανιότατες επιπλοκές δεν προκαλεί βλάβες μελλοντικά.

 48. Γεια σας εχω κανει υαλουρονικό στα ζυγωματικά και στις ρινοπαρειακές γραμμές πριν δυο μήνες και τώρα θέλω να κανω μόνη μου στο σπίτι dermaroller.
  Μπορεί αυτό να επηρεάσει τα filler ;
  Σας ευχαριστώ. ?

  1. Το dermaroller είναι επιφανειακή θεραπεία και δεν επηρεάζει το υαλουρονικό που έχει τοποθετηθεί βαθιά.

 49. Καλησπέρα σας, είμαι 44 ετών και έχω χαλάρωση στο περίγραμμα του προσώπου. Επειδή έχω κάνει αφαίρεση θυρεοειδούς και έχω και χασιμοτο, είναι απαγορευτικό για εμένα να προχωρήσω σε κάποια ενέσιμη θεραπεια οπως το μποτοξ νεφερτιτης η υαλουρονικο? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  1. Η χαλάρωση δε βελτιώνεται σημαντικά με μπότοξ και υαλουρονικό, κυρίως καμουφλάρεται με αυτόν τον τρόπο. Πιο αποτελεσματικά για την περιοχή του οβάλ και του περιγράμματος είναι τα νήματα και η χειρουργική αντιμετώπιση με λίφτινγκ. Αντένδειξη, όσον αφορά στο θυρεοειδή δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.

 50. Καλησπέρα. Έχω προβεί σε τοποθέτηση υαλουρονικου κάτω από τα μάτια ( restinalt), μου τοποθετήθηκε το μισό υλικό στην πρώτη εφαρμογή με μικροκανουλα. Στο ένα μάτι προέκυψε ένα μεγάλο οίδημα αμέσως μόλις τοποθετήθηκε η κανουλα. Μετά από 15 μέρες δεν έχει υποχωρήσει καθόλου. Μου πρότειναν υαλουρονιδαση για να φύγει. Μου είπαν ότι το δέρμα μου είναι τόσο λεπτό που δεν γίνεται να μπει υαλουρονικο. Υπάρχει τέτοια περίπτωση, λόγω λεπτότητας του δέρματος να είναι απαγορευτική η χρήση υαλουρονικου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Σε πολύ λεπτό δέρμα είναι πιο πιθανό το υαλουρονικό να προκαλέσει κάποια κατακράτηση υγρών, που υποχωρεί μετά από 10-15 ημέρες. Εφόσον, όμως, έγινε αντίδραση μόνο στη μια πλευρά, πιθανώς δημιουργήθηκε κάποιο αιμάτωμα ή έγινε πολύ επιφανειακή τοποθέτηση του υλικού. Αφού υποχωρήσουν τα οιδήματα μπορείτε να κανονίσουμε μια συνάντηση για να το εκτιμήσουμε από κοντά.

 51. Καλησπέρα. Εγώ έχω θέμα με το πιγούνι μου γιατί είναι μικρό και το πρόσωπό μου φαίνεται οβάλ. Είμαι 16 χρόνων και όταν μεγαλώσω θέλω να κάνω πλαστική. Μπορώ σε αυτήν την ηλικία να βάλω υαλουρονικο; Επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται; Και αν όχι γιατί;

  1. Μετά τα 16 στις γυναίκες μπορεί να γίνει τέτοιου είδους διορθωτική παρέμβαση με υαλουρονικό χωρίς κανέναν κίνδυνο. Για μόνιμη διόρθωση είναι προτιμότερο να έχει κλείσει κανείς τα 18

 52. Καλησπέρα ,είμαι 41 και παρατηρώ πρόβλημα στην περιοχή κάτω από τα μάτια ,φαίνονται κομμένα !
  Τι προτείνεται και περίπου το κόστος ?

  1. Τα κάτω βλέφαρα είναι πολύ ιδιαίτερη περιοχή και δεν υπάρχει κάποια φασόν λύση για όλα τα προβλήματα. Η λύση μπορεί να είναι με ενέσιμα όπως το υαλουρονικό, με λίπος, με βλεφαροπλαστική κτλ. Για καλύτερη ενημέρωση πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα από κοντά.

 53. Καλησπέρα,σας,εχω κάνει υαλουρονικο στις ρινοοαριακες…αλλά μετά στη δεξιά πλευρά έχει δημιουργηθεί κάτι σαν μια φουσκάλα εσωτερικά ,μεγάλη σαν να έχει εγκλωβιστεί εκεί το και μετακινείται ,όταν το πιάνω με το χερι.Οταν έγινε έτρεξε αίμα αρκετό.Λενε ότι έσπασε αγγείο.Υπαρχςι περίπτωση να έχει εγκλωβιστεί το υλικό μέσα στο αγγείο;μου είπεν ότι θα απορροφηθεί με τον χρόνο…εγώ όμως φοβάμαι…τί μπορεί είναι στο και το σχέση έχει με εμβολή αγγείου; ευχαριστώ

  1. Το πρόβλημα που περιγράφετε έχει μάλλον να κάνει με τραυματισμό του αγγείου κατά τη θεραπεία, το οποίο δημιούργησε εσωτερικό αιμάτωμα, που είναι και αυτό που ψηλαφίζεται με το δάχτυλο. Είναι απίθανο να έχει περάσει υλικό μέσα στο αγγείο, διότι αυτό έχει άλλα συμπτώματα πολύ πιο σοβαρά. Εάν δεν υποχωρήσει μετά από έναν μήνα μπορείτε να κάνετε έναν υπέρηχο για να έχετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που ψηλαφάται εσωτερικά.

 54. Καλησπέρα! Ειμαι 41 κι έκανα για πρώτη φορα υαλουρονικό στις παραρινικές αύλακες οι οποιες ειναι πάρα πολυ βαθιές για την ηλικία μου γιατί της είχα από παιδί και απλά με το χρονο η ένταση τους αυξηθηκε. Δεν ειμαι ευχαριστημένη ουτε με ολόκληρη τη συριγγα γιατί παραμένουν εκει σα να μην έχω κάνει τιποτα.
  Μπορει αυτο να διορθωθεί πιο αισθητά με νήματα γιατί δεν βλέπω το υαλουρονικό να κάνει κάποια διαφορά; Αν ναι θα ηθελα να περάσω το ιατρείο σας. Ευχαριστώ.

  1. Οι ρινοπαρειακές συνήθως βαθαίνουν όταν το λίπος και οι ιστοί που υπάρχουν από πάνω υποχωρούν και πιέζουν πάνω στην αύλακα. Η έγχυση υαλουρονικού απευθείας στις ρινοπαρειακές είναι παρωχημένη και είναι μόνο για συγκεκριμένα περιστατικά. Αντίθετα, η στήριξη του προσώπου είτε με νήματα, είτε με ενέσιμα στην περιοχή των ζυγωματικών είναι πολύ πιο αποδοτική και δίνει πιο φυσικό αποτέλεσμα.

 55. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΥΑΛΟΥΡΙΝΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΑ ΜΗΛΑ ΜΕ UNIVERSAL FILL MED H MARKA EKANA ΔΥΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΟΓΚΟ ΣΤΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ…ΑΛΛΑ ΑΔΕΙΑΣΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΔΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΔΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΓΕΜΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΗΛΑ ΜΟΥ????

  1. Ασφαλής έγχυση υαλουρονικού στην ίδια περιοχή θεωρείται μετά από 2-3 εβδομάδες, αλλά ακόμα καλύτερα αν περάσει ένας μήνας για να “ξεκουραστεί” η περιοχή από το προηγούμενο ενέσιμο.

 56. Καλησπέρα σας. Πριν μία εβδομάδα έκανα filling στο κάτω χείλος αλλά έχει δημιουργηθεί στο σημείο της ένεσης, εσωτερικά δηλαδή, αιμάτωμα και μία μικρή φουσκαλίτσα. Είναι φυσιολογικό και τι μπορώ να βάλω ώστε να επουλωθεί πιο γρήγορα; Σας ευχαριστώ

  1. Εφόσον υπάρχει φουσκάλα διάφανη, ενδεχομένως έχει μετακινηθεί το υλικό πιο επιφανειακά. Χρειάζεται αρχικά μάλαξη και εφόσον δεν υποχωρήσει μετά από 2-3 εβδομάδες υαλουρονιδάση.

 57. Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω ποια η γνώμη σας για την μεταφορά λίπους στο πρόσωπο λόγω σημαδιών από σπυράκια και ποιες οι παρενέργειες μακροπρόθεσμα ;

  1. Η μεταφορά λίπους στο πρόσωπο για ουλές ακμής δεν είναι πάντα αποτελεσματική και μπορεί να έχει φτωχά αποτελέσματα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται. Παρενέργειες μελλοντικά είναι σπάνιες, αρκεί να είναι κατάλληλος ο τρόπος μεταφοράς του λίπους.

 58. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Ή ΕΝΕΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ;
  π.χ. ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ RF Ή ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΙΖΕΡ, ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΣΗ ΣΑΣ;

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  1. Για να καμουφλαριστούν οι σακούλες μπορεί να προστεθεί είτε υαλουρονικό είτε λίπος, ωστόσο η μόνη οριστική διόρθωση γίνεται με βλαφαροπλαστική. Οι ραδιοσυχνότητες μπορούν να πετύχουν μια μικρή βελτίωση, το laser όχι. Για καλύτερη ενημέρωση μπορείτε να στείλετε μερικές φωτογραφίες ή να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά.

 59. ΒΟΉΘΕΙΑ
  Έβαλα πρωτη φορα υαλουρονικο στα χείλη στις 16 Σεπτέμβριου. Το μετάνιωσα και θελω να το αφαιρέσω. Απο ότι εχω καταλάβει απ τον περίγυρο μου δεν ειναι κατι αποκρουστικό,που δεν μου πάει .Ομως εμένα δεν μου αρέσει.
  Θα απορροφηθεί;
  Σε ποσο καιρο;
  Απορροφάται εντελώς ή μένει κάτι;
  Τι ειναι καλύτερο να περιμένω ή να βαλω υαλουρονιδαση;

  1. Εφόσον το αποτέλεσμα δε σας ικανοποιεί, μπορείτε να το αφαιρέσετε, ή τουλάχιστον να το μειώσετε με υαλουρονιδάση. Ανάλογα με το υλικό που έχει τοποθετηθεί, μπορεί να χρειάζεται 3-4 μήνες ως και ένα έτος για να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο μπορεί να χρειάζεται αρκετά χρόνια για να απορροφηθεί τελείως.

 60. Καλησπέρα.
  Είμαι 40 ετών και πάντα είχα έντονες ρινοπαρειακές, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων και τη μείωση του όγκου στο πρόσωπο, οι γραμμές αυτές με ενοχλούν ιδιαίτερα.
  Δεν έχω όμως χαλάρωση στο οβάλ.
  Θεωρείτε ότι πρέπει ξεκινήσω αμέσως με νήματα ή με μια μικρή ποσότητα υαλουρονικού π.χ. 0.5ml και 0.5ml σε κάθε αύλακα.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

  1. Μια μικρή ποσότητα υαλουρονικού στις ρινοπαρειακές συνήθως είναι αρκετή, αν και γενικά το να φορτώνουμε την περιοχή αυτή με υλικά είναι ξεπερασμένο. Για καλύτερη ενημέρωση καλύτερα να το δούμε από κοντά.

 61. Αν κάποιος χτυπήσει ένεση με υαλουρωνικο στον τενωντα του ποδιού του, μετά από λάθος τι πρέπει να κάνει για να ξαναεπανερθει??? Τι χρειάζεται σ αυτήν την περίπτωση???

 62. Μου έχει γίνει εκχυσει υαλουρονικου στις ρινοπαρειακες 9 μήνες πίσω. Δυστυχώς εμφάνισε δεξιά ένα μεγαλύτερο μπαλάκι (σαν εσωτερικό σπυρί που δεν εκτονώνεται) και πονάει. Είναι στο ύψος του ρουθουνιου. Έχει κ αριστερά ένα πταισμα μικρό αλλά ψηλαφητά το νιώθω. Υποχωρεί και ξανά φουσκώνει 3 μήνες τώρα. Μου έκανε η γιατρός υαλουρονιδαση αλλά δεν έγινε τίποτα. Μου έδωσε αντιβίωση και βάζω μια αλοιφή στο σημείο ( betafusin) πάλι τίποτα. Τώρα μου λέει να πάω να κάνω κορτιζόνη στο σημείο. Τι παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσει στο πρόσωπο ακόμη πιστεύετε;
  Ποια. Η δική σας γνώμη, τι θα έπρεπε να κάνω τώρα; προτείνεται κάποια άλλη λύση;
  Ευχαριστώ εκ προοίμιου.

  1. Στην περίπτωση αυτή θα πρότεινα να γινόταν αρχικά μια νέα έγχυση υαλουρονιδάσης ακριβώς μέσα στο σκληρό σημείο, διότι μάλλον έχει παγιδευτεί υλικό και έχει δημιουργήσει το λεγόμενο biofilm, δηλαδή επιμόλυνση μικροβιακή γύρω από το υαλουρονικό. Με αλοιφές και αντιβίωση δε θα υπάρξει καμία βελτίωση. Η κορτιζόνη είναι μια ακόμα λύση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ατροφία της περιοχής και δε συνίσταται, παρά μόνο αν έχει δημιουργηθεί χρόνιο κοκκίωμα. Επίσης, μια εξέταση με υπέρηχο μπορεί να διαφωτίσει για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για κοκκίωνμα ή για κύστη. Σε περίπτωση κύστης, μπορεί να γίνει παρακέντηση.

  1. Σε αυτοάνοσα γενικά το υαλουρονικό έχει σχετική αντένδειξη και όταν γίνεται, υπόκειται στην κρίση του κάθε ιατρού να κρίνει το ρίσκο και να αποφασίσει εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

 63. Καλησπέρα σας,

  Εχω θυρεοειδιτιδα Hashimoto. Μπορώ, να κανω νήματα για τόνωση του προσώπου ή έκχυση υαλουρονικου οξέως στις ρινοπαρειακες; Αντενδείκνυται;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Η θυρεοειδίτιδα Hushimoto είναι πολύ κοινή στις γυναίκες και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντένδειξη, τόσο στην περίπτωση των νημάτων, όσο και του υαλουρονικού. Εκτός βέβαια αν πρόκειται για οξεία ενεργή θυρεοειδίτιδα που είναι υπό διερεύνηση.

 64. Είμαι 20 χρονών και έβαλα υαλουρονικό (αρκετά υψηλή τιμη)στα ζυγωματικά και στις γωνίες κατω γνάθου.. ξέρετε περίπου πόσο θα κρατήσουν τα αποτελέσματα; Επίσης σημερα ειναι η δεύτερη μέρα και νιώθω σαν τα αποτελέσματα να μην ειιναι τοσο ορατά οσο εχθές που το έκανα.. ειναι φυσιολογικό κατι τετοιο; Ευχαριστω

  1. Η διάρκεια του υαλουρονικού έχει να κάνει με το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα του υλικού αλλά και με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Τη δεύτερη μέρα συνήθως περιμένουμε να είναι λίγο πιο πρησμένο, αλλά δεν είναι κανόνας. Καλό θα ήταν να γίνει αξιολόγηση μετά από 10 μέρες.

 65. Καλησπέρα σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν νήματα cog κ ραδιοσυχνότητες μετά την έγχυση υαλουρονικου; έχω βάλει πριν 1 μήνα σε ζυγωματικά κ ρινοπαρειακεσ. Στα ίδια σημεία ενδιαφέρομαι κ για νήματα. Σας ευχαριστώ.

  1. Τα νήματα μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν μετά από υαλουρονικό, ωστόσο οι ραδιοσυχνότητες έχουν απόλυτη αντένδειξη.

 66. Ειμαι 47 χρόνων και πριν από 6 χρόνια έκανα για πρώτη και τελευταία φορά ενέσιμα στο πρόσωπο και συγκεκριμένα μέσο θεραπεία Την αμέσως επόμενη ημέρα δημιουργήθηκαν στα μάγουλα λακακια και χάθηκε ο όγκος του προσώπου στα συγκεκριμένα σημεία . Η δερματολόγος που με εξέτασε με διαβεβαίωσε ότι οι λακούβες αυτές σε λίγο χρονικό διάστημα θα εξαφανιστούν κάτι που δεν έγινε ποτέ .Τι μπορεί να δημιούργησε την συγκεκριμένη παρενέργεια και πως μπορεί να επανέλθει ο χαμένος όγκος χωρίς παραμορφώσεις ;;;

  1. Εκτός από τα ενέσιμα, όπως το υαλουρονικό, μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα που προκύπτει από την απώλεια όγκου στο πρόσωπο με τα νήματα, τα οποία δίνουν φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να προσθέτουν περισσότερο όγκο.

 67. Γειά σας!
  Το υαλουρονικό στο στήθος γίνεται να μπει;
  Το στήθος κατά πόσο μεγαλώνει; Πόσο διαρκεί στο στήθος και είναι ακριβό στην τιμή;

  Σας ευχαριστώ!!!

  1. Εδώ και πολλά χρόνια έχει καταργηθεί η έγχυση υαλουρονικού στο στήθος, διότι μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Παλαιά που εφαρμοζόταν, το κόστος ήταν πολύ υψηλό και ήταν ασύμφορο.

  1. Μια εξέλιξη της μεσοθεραπείας είναι με το Dermapen, το οποίο δίνει το ίδιο, αν όχι καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να γίνονται ενέσεις.

 68. Καλησπερα σας. Αναφερετε τα εξης:Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται ένα ξένο σώμα, το υαλουρονικό, σε μια ή πολλαπλές κοιλότητες που δημιουργούνται κατά την έγχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νεκρός χώρος, τον οποίο καταλαμβάνει το υαλουρονικό.
  Αφαιρεσα το υαλουρονικο και χαλαρωσε αρκετα το δερμα. Οφειλεται στην αφαιρεση? Οταν δηλαδη αφαιρειται το υλικο δημιουργειται χαλαρωση λογω του χωρου που κατελαβε το υλικο πρωτυτερα? Του νεκρου χωρου που αναφερετε? Σας ευχαριστω πολυ

  1. Η χαλάρωση του προσώπου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δε μπορούμε να κατηγορούμε το υαλουρονικό για όλα όσα συμβαίνουν. Πιθανώς η χαλάρωση θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς και ενδεχομένως το υαλουρονικό που υπήρχε να στήριζε καλύτερα το πρόσωπο. Βεβαίως, αν υπήρχε μεγάλη ποσότητα και αφαιρέθηκε απότομα, είναι λογικό να εμφανιστεί χαλάρωση, όπως συμβαίνει όταν χάνουμε απότομα κιλά.

 69. Γειά σας,
  Σε εμένα το dermapen προξένησε εκδορες και απώλεια δερματικου ιστού. Επίσης επειδή είχα πρηστεί από τις ακίδες, μετά επήλθε χαλάρωση..Πηγα σε άλλο δερματολόγο ο οποίος μου σύστησε την κελοσοφτ για ένα εξάμηνο. Το πρόσωπο μου δεν διορθώθηκε ποτέ. Ο δεύτερος δερματολόγο ς επίσης μου είπε ότι μόνο με εκχυση υαλουρονικου θα μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος. Φοβάμαι πια τις επεμβάσεις και προσπαθώ να χρησιμοποιώ σερουμ με υαλουρονικο για έστω ελάχιστη βελτίωση. Τι θα μου προτείνατε?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Είναι πολύ απίθανο η θεραπεία να έγινε με το αυθεντικό Dermapen, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να προκληθούν εκδορές από αυτό. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει και μια διερεύνηση όσον αφορά στα αυτοάνοσα, όπως Hushimoto κτλ, διότι και αυτά μπορεί να παίξουν ρόλο. Για τη θεραπεία της παρούσας κατάσταση, θα πρέπει να εκτιμήσω το πρόβλημα από κοντά

 70. ΄Καλημέρα σας! Υπάρχουν διάφοροι τύποι υαλουρονικων στην αγορά . Πως μπορώ να γνωρίζω πως το υαλουρονικο που θα μου τοποθετήσουν είναι εγκεκριμένο;

  1. Πάνω σε κάθε συσκευασία υαλουρονικού αναγράφεται ένας σειριακός αριθμός που υπάρχει συνήθως και σαν αυτοκόλλητο μέσα στη συσκευασία. Με αυτό μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του προϊόντος, όταν υπάρχει αμφιβολία.

 71. Καλησπέρα το υαλουρονικο υποτίθεται πως είναι πιο ήπιο συγκριτικά με άλλες μεθόδους .. κάτι που με ενοχλεί πολύ είναι οι σακούλες στα ματια και οι ρυτίδες γύρω από το στόμα. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για αυτό; Διότι έχω ενημερωθεί για τις επιπτώσεις του υαλουρονικου.

  1. Το υαλουρονικό κάτω από τα μάτια έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν είναι κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, στα κατάλληλα περιστατικά έχει άριστα αποτελέσματα και χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες χωρίς να έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει διόρθωση με μεταφορά λίπους ή βλεφαροπλαστική.

 72. Το Υαλουρονικό στην Ρινοπαρειακη αν σταματήσει η χρήση του, αποτελεί χαλάρωση ή βάθος στην ρυτίδα, μόνο στην Ρινοπαρειακη ή και σε άλλο μέρος του προσώπου?

  Θα συστήνεται να συνεχίζεται ή θεραπεία μια φορά τον χρόνο ή για όσο διάστημα αποφασίζει ο καθένας?
  Ή πρέπει κάποια στιγμή να σταματάει η χρήση του?

  1. Για μικρές ποσότητες στις ρινοπαρειακές δεν προκαλείται χαλάρωση όταν το υλικό απορροφηθεί. Η σύσταση είναι να γίνεται μια συντήρηση κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία.

 73. Το υαλουρονικο στα χείλη το προτείνετε ; Επειδη διάβασα παραπανω για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες . Υπάρχει τρόπος να το κανω και να αποφύγω να ξεχυλωσουν τα χείλη μου σε σημείο που να χρειαζομαι συνεχεια περισσότερη και περισσότερη ποσότητα ; Εαν βαλω μικρη ποσότητα παλι θα ξεχιλωσουν ;

  1. Οι ιστοί “ξεχειλώνουν” όταν γίνονται υπερβολικές εγχύσεις και σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Εφόσον γίνεται σε ετήσια βάση και με δεν υπερβαίνουμε τις προβλεπόμενες ποσότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η δουλειά μας ως πλαστικοί χειρουργοί είναι να ξέρουμε πότε να λέμε όχι και να προσέχουμε τις υπερβολές.

 74. Κάνω ιαλουρονικο στα χείλη 2 χρόνια τώρα ,έχω παρατηρήσει ότι στο κάτω μου χείλος στην μια πλευρά έχει δημιουργηθεί ένα μπαλάκι εσωτερικά ,πως μπορώ να το καταπολεμήσω ; Είναι αποτέλεσμα λάθος τεχνικής ;

  1. Το μπαλάκι που περιγράφετε στο εσωτερικό του χείλους πιθανότατα είναι υλικό το οποίο τοποθετήθηκε πολύ επιφανειακά και δε μπορεί να απορροφηθεί από μόνο του. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να γίνει έγχυση υαλουρονιδάσης για να το διασπάσει.

 75. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΒΑΘΟΥΛΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΡΥΤΙΔΟΥΛΕΣ ΟΤΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΩ
  ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. Στο αυλάκι κάτω από τα μάτια, γνωστό ως tear trough, τοποθετούμε μόνο μικροποσότητες υαλουρονικού και η επανάληψη γίνεται συνήθως μετά από 2 χρόνια. Για τις ρυτίδες της έκφρασης το υαλουρονικό δε βοηθάει, ενδεχομένως χρειάζεται μπότοξ.

  1. Το υαλουρονικό που περιέχεται στις κρέμες προσώπου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει την επιδερμίδα και δεν προσφέρει ουσιαστικά κάποιο όφελος. Παρενέργειες λόγω του υαλουρονικού δεν υπάρχουν.

 76. Γεια σας,
  Πειτε μου παρακαλω για να εχουμε σακρωδη χειλη χωρις τις παρενεργειες του υαλουρονικου, θα μπορουσαμε να κανουμε ”γεμισμα” με λιπος απο το σωμα μας;

  1. Το λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αύξηση στα χείλη, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα σταθερό και μπορεί να χρειαστούν 2-3 συνεδρίες για να πετύχουμε επαρκές μέγεθος. Όσον αφορά στο υαλουρονικό, σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνο, όσο δε γίνεται αλόγιστη χρήση του σε ποσότητα και συχνότητα.

 77. Θα ήθελα να ρωτήσω για το υαλουρονικο στο πηγούνι, κάτω γναθο. Ισχύουν κ εδώ οι παρενέργειες; Η τιμή διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα; Ευχαριστώ

  1. Όπως με όλες τις εφαρμογές υαλουρονικού, χρειάζεται σωστή εκτίμηση, κατάλληλα υλικά και αποφυγή υπερβολών, προκειμένου να μην υπάρχουν καθόλου παρενέργειες. Το κόστος εξαρτάται από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί και όχι από τις περιοχές.

 78. Είμαι 30 ετών και έχω μια ελαφριά χαλάρωση κάτω από τα μάτια και εκ γενετής λεπτό δέρμα . Να μην βάλω σε καμία περίπτωση ενέσιμο υαλουρινικο;

  1. Εξαρτάται από την περίπτωση. Σε πολύ λεπτό δέρμα ή σε σακούλες με τάση κατακράτησης η προσθήκη υαλουρονικού ενδεχομένως να επιδεινώσει την εικόνα και αντενδείκνυται. Ωστόσο αυτό μπορούμε να το εξακριβώσουμε μόνο από κοντά.

 79. Έβαλα υαλορουνικο κάτω από τα μάτια στις σακούλες και η πλευρά έγινε χειρότερα απ ότι ήταν και πρηστηκε. Τι μπορώ να κάνω τώρα;

  1. Το υαλουρονικό κάτω από τα μάτια δεν είναι κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις. Όταν υπάρχει έντονη κατακράτηση από πριν, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί και να φαίνεται όντως χειρότερα από πριν. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να αφαιρεθεί με υαλουρονιδάση.

 80. Έκανα πριν 10 μέρες μποτοξ στο μέτωπο, μάτια και μεσοφρυδο. Θα παω και για επαναληπτικό άλλα ενώ δεν θέλω να βάλω άλλο φάρμακο Γιατί βαραίνει το κεφάλι μου .Ποσό κρατάει αυτό το βάρος-τράβηγμα που φέρνει και πονοκέφαλο μερικές φορές; Επί πλέον έχουν φύγει οι πολυ λεπτές γραμμές στο μέτωπο εχει τσιτωσει αλλά οι γραμμές ανάμεσα στα φρύδια δεν έφυγαν ακόμη. Φοβάμαι μήπως δεν τις καλύψει το μποτοξ.

 81. Καλησπέρα σας, έκανα πρώτη φορά θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) στο πόδι της χήνας και γέμισα τις ρινοπαριακες με Υαλουρονικό. Τις επόμενες μέρες παρουσίασα αλλεργική αντίδραση στον κορμό του σώματος (εξανθημα) και πήγα σε δύο γιατρούς χωρίς να μπορούν να βρουν τα αίτια.(μετα από εξετάσεις). Εμένα το μυαλό μου πάει στη συνεδρια που έκανα. Υπάρχει περίπτωση να προήλθε από αυτή; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρξει αλλεργική αντίδραση τόσο στο μποτοξ, όσο και στο υαλουρονικό. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα κάνετε τις θεραπείες θα ήταν προτιμότερο να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως κάποιο από τα δύο προκαλεί αντίδραση.

 82. Θα κάνω αυξήσει στα χείλη με υαλουρονικό και σε 3 μέρες έχω οδοντιατρο. Θα μπορούσε να μετατόπιση το υλικό του υαλουρονικού η διαδικασία καθαρισμου δοντιών στον οδοντίατρο;

 83. καλησπερα. θελω να κανω υαλουρονικο στη μυτη ξανα αλλα καποιες φορες δερματολογοι μου δημιουργησαν ευρειαγγειες και ερεθισμο στη μυτη που δεν εφυγε τελειως ακομα κ αι με λειζερ που εκανα .. συνδεεται αυτο με εμβολη η πιθανη μικρη εμβολη? πως μπορω να μαι κατοχυρωμενη οτι δε θα παθω εμβολη αν βαλω υαλουρονικο στη μυτη ξανα τωρα που φευγει ?

  1. Οι ευρυαγγείες είναι σχετικά απίθανο να σχετίζονται με εμβολή, που έχει πολύ πιο δραματική εικόνα και εμφανίζεται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η έγχυση υαλουρονικού στη μύτη χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και προσοχή και γίνεται με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές.

 84. Έχω θρομβοφιλία ,κι ας το αναφέρω ιστορικό πνευμονικής εμβολής. Αντενδείκνυται το υαλουρονικό ως filler προσώπου σε θρομβοφιλικούς; Ευχαριστώ.

 85. Θα ήθελα να βάλω ιαλουρονικο στα χείλη μου γιατι ειναι μικρά και λόγο ηλικίας έχουν χάσει τον όγκο τους αλλα φοβαμαι. Βλέπω καθημερινά γυναίκες που τα χείλη τους φαίνονται άσχημα και αφύσικα μετά την τοποθέτηση ιαλουλονικού. Τί με συμβουλεύεται να κάνω;

  1. Αυτό που λέμε πάντα αναφορικά με την αυξητική χειλιών είναι ότι τα καλοφτιαγμένα χείλη δε φαίνεται ότι έχουν πεταχτεί. Αυτά που φαίνονται και ίσως τρομάζουν είναι οι περιπτώσεις όπου γίνονται υπερβολές

 86. Χερετε θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι παρενέργειες για αύξηση υαλουρονικου στα χείλη? Και αν υπάρχουν είναι σε όλα τα άτομα,

  1. Παρενέργειες υπάρχουν σπανιότατα και συνήθως πρόκειται για πολύ ήπιες, όπως πρήξιμο και μελανιές, τα οποία υποχωρούν πολύ σύντομα.

  1. Δεν υπάρχει σαφής αντένδειξη, ωστόσο η σύσταση είναι να μεσολαβεί διάστημα 2 εβδομάδων από το εμβόλιο

 87. Καλημέρα έκανα πρόσφατα υαλουρονικο στη θλίψη και έχουν δημιουργηθεί κάτω από το δέρμα γρομπαλακια δεν θέτονται μόνο με την αφή θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα αν τα αφήσω και εάν όχι μετην πάροδο του χρόνου θα φύγουν μόνα τους??? Θα σας παρακαλούσα εάν σας είναι εφικτό να μου απαντήσετε. Ευχαριστώ πολύ

  1. Συνήθως οι ανωμαλίες του δέρματος υποχωρούν μετά από 10-15 μέρες. Αν όχι, χρειάζεται να τοποθετηθεί αντίδοτο για να διαλυθούν.

 88. Καλησπέρα
  Έβαλα υαλουρονικο γύρο από τα μάτια και στα ζυγωματικά και νιώθω την δεξιά πλευρά μουδιασμένη .. τι μπορεί να σημαίνει αυτό

  1. Δυστυχώς δεν επιτρέπεται να αναρτήσουμε το κόστος των ιατρικών πράξεων στο διαδίκτυο. Θα ήταν προτιμότερο να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας τηλεφωνικά.

 89. Είμαι 46 χρόνων και έχω εμφανίσει χαλάρωση κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου. Δεν έχω κάνει ακόμα τιποτα. Εκτός από fillers υαλουρανικου υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να διώξει τη χαλάρωση; Κάτι δηλαδή που να μη βαραίνει το πρόσωπο κ να μην επιδεινώνει μακροπρόθεσμα τη χαλάρωση αλλά αντιθέτως όσο γίνεται να την αντιμετωπίζει κ να την απομακρύνει.

  1. Η διόρθωση της χαλάρωσης του οβάλ του προσώπου και των παρειών μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά με λίφτινγκ ή μίνι λίφτινγκ, ή με νήματα. Για μια καλύτερη εκτίμηση θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε την περίπτωση σας από κοντά.

  1. Εφόσον δεν υπάρχουν δερματικές εκδηλώσεις των αυτοάνοσων ή κάποια σοβαρή αντένδειξη από το ρευματολόγο, μπορεί να γίνει θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό. Σημασία έχει να είναι όσο πιο καθαρό και ποιοτικό γίνεται το υλικό.

 90. Έχω βάλει υαλουρονικο στα χείλη 4 φορές περίπου σε 6 χρόνια. Στο εσωτερικό των χειλιών έχουν δημιουργηθεί φουσκωματα κατά μήκος , τα οποία φαίνονται σαν είναι γεμάτα με υγρό. Κάπως έτσι μπορώ να το περιγράψω. Νόμιζα ότι έτσι γίνεται λόγω του υαλουρονικου όμως μου είπαν ότι αλλά άτομα που έχουν κάνει το ίδιο δεν έχουν αυτά τα φουσκωματα. Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει κίνδυνος; Πρέπει να απευθυνθώ σε στοματολογο; Σε δερματολόγο, σε πλαστικό;
  Σας Ευχαριστώ

  1. Τα “φουσκώματα” που περιγράφεται συνήθως προκαλούνται από πολύ επιφανειακή έγχυση ή μετατόπιση του υλικού κάτω από το βλεννογόνο. Αυτά δεν υποχωρούν από μόνα τους και χρειάζεται να διαλυθούν με υαλουρονιδάση.

 91. Γεια σας. Ειχα υαλουρονικο στα χειλη περίπου 5 χρονια μεσα στα οποια ανα διαστηματα το ανανεωνα. Αποφάσισα να παω σε αλλο γιατρό κ μου ειπε πως για να βάλω έπρεπε πρωτα να αφαιρεθεί γιατί ειχα migration και το υλικο που ειχα ηταν για τα ζυγωματικά και όχι για τα χείλη. Εκανα 4 αφαιρέσεις με υαλουρονιδαση και ακομη δεν έχει φύγει εντελώς. Ειπαμε να το αφήσουμε και οταν πήγε να μου βαλει υαλουρονικο σπαγανε τα αγγεία. Υπάρχει περίπτωση να εχει γίνει ζημια και να μην μπορέσω να ξαναβαλω ποτέ?

  1. Δυστυχώς βλέπουμε και στο δικό μας ιατρείο πολλά περιστατικά που έχει τοποθετηθεί υλικό στα χείλη που κανονικά προορίζεται για όγκο στα ζυγωματικά. Τα υλικά αυτά είναι πολύ βαριά και δεν έχουν ελαστικότητα.
   Τα αγγεία είναι απίθανο να έχουν επηρεαστεί από τις εγχύσεις υαλουρονικού. Μάλλον ήταν τυχαίο.

 92. Από αυξομειώσεις βάρους το πρόσωπο μου έχει αδειάσει κ χαλαρώσει στο σημείο ιδιαίτερα του στόματος, το οβάλ αυτού έχει αλλάξει, τι θα μπορούσα να κάνω;

  1. Αν το πρόβλημα αφορά στην απώλεια όγκων, το υαλουρονικό μπορεί να αποτελέσει καλή λύση. Αν πρόκειται κυρίως για χαλάρωση, πιθανότατα χρειάζεται λίφτινγκ ή κάποια άλλη μέθοδος ανόρθωσης.

 93. Η χρήση υαλουρονικου για ανόρθωση στο κάτω μέρος του προσώπου και το λαιμό δεν είναι αποτελεσματική ; Μπορεί να οδηγήσει αντί για ανόρθωση και γέμισμα
  σε φούσκωμα στα μάγουλα η γενικά στο πρόσωπο ;

  1. Στο λαιμό τα υαλουρονικά έχουν πολύ περιορισμένη εφαρμογή και κυρίως με τη μορφή Skinbooster. Στο κάτω μέρος του προσώπου, η μόνη περιοχή που μπορεί κάπως να διορθώσει τη χαλάρωση είναι το πηγούνι. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες για να μην παραγεμίσει το πρόσωπο και φαίνεται φουσκωμένο.

 94. Καλησπέρα σας,
  Έβαζα στα μάγουλα μου υαλουρονικο σχεδόν 4 με 5 χρόνια.
  Πέρυσι όταν πήγα να ξανακάνω πονούσαν τα ζυγωματικά μου, το είπα στο γιατρό και δεν ξέρω αν το έλαβε υπόψη του αλλά μου γέμισε με υαλουρονικο την περιοχή πάνω από τις παρειές.
  Το Σεπτέμβρη άρχισαν να πρήζονται τα μάγουλα μου σε βαθμό που νόμιζα πως θα σκιστεί το δέρμα μου.για πολύ καιρό έτρεχε ασταμάτητα πύον.ειμαι ακόμα πρησμένη με δύο ουλές,δεξιά αριστερά στα μάγουλα.θα ήθελα την γνώμη σας για το πρήξιμο.τι μπορώ να κάνω για να ξεπρηστω?
  Έχω πάρει αντιβίωση 12 μέρες, για ένα μήνα κορτιζόνη, κολχικίνη παίρνω ακόμα και αντισταμινικα . Μπορώ να κάνω κάτι άλλο?
  Κατά τη γνώμη σας τί μου προκάλεσε όλο αυτό που περνάω
  Ευχαριστώ

  1. Από την περιγραφή σας φαίνεται πως υπάρχει κάποια μόλυνση εσωτερικά, που εκτός από αντιβίωση και κορτιζόνη, ενδεχομένως χρειάζεται να παροχετευτεί. Το υαλουρονικό λειτουργεί ως ξένο σώμα και αν μολυνθεί είναι πολύ δύσκολο να δράσει η αντιβίωση.

 95. Γεια σας. Είμαι 42 χρόνων και από παιδί είχα πάντα κόμπλεξ με τα χείλη μου που ήταν πολύ μικρά και λεπτά. Πλέον σκεπτόμενη ότι μεγαλώνω θέλω να κάνα το όνειρο μου πραγματικότητα βάζοντας υαλουρονικο αλλά όχι μεγάλη ποσότητα ίσα ίσα να έχουν ένα σωστό σχήμα. Αλλά φοβάμαι. Αν ο γιατρός ξέρει τι κάνει δεν θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες μακροχρόνια έτσι δεν είναι; Χρειάζομαι τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ.

  1. Η επιλογή του ιατρού για οποιαδήποτε εφαρμογή θα πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την εμπειρία και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται.

 96. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος θέλει φυσικό αποτέλεσμα τόσο όσο…στις ρυτίδες πικρίας και στη ρινοπαρειακη περιοχή και ας μην εξαλειφθούν εντελώς οι ρυτίδες το υαλουρονικο είναι μια καλή λύση ;
  Επίσης κατά τη διάρκεια των χρόνων θα πρέπει συνεχώς να το ανανεώνει με αποτέλεσμα να φαίνεται πρησμένο το πρόσωπο;

  1. Το υαλουρονικό είναι μια άριστη λύση, τόσο για τις ρινοπαρειακές, όσο και για τις γραμμές θλίψης/μαριονέττας. Θα πρέπει αν γίνεται κάθε 1-2 χρόνια και όχι νωρίτερα και η ποσότητα εξαρτάται από το πρόσωπο, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Μπορεί πάντως να βρεθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ φυσικότητας και αποτελεσματικότητας.

 97. Χερετε έχω κάνει υαλλουρονικο στην περιοχή τον ρινοπαριακων πτυχών 1 ml τες πρώτες 3 μέρες τα αποτελέσματα ήταν εμφανές κυρίως αμέσως μετά την εφαρμογή μετά από 1 εβδομάδα περίπου δεν βλέπω αλλαγή σε σχέση με το αρχικο πρόβλημα .τι πιστεύετε ότι είναι το πρόβλημα?

  1. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αποτελεσματικότητα της έγχυσης υαλουρονικού στις ρινοπαρειακές. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει σωστή ένδειξη, δηλαδή δεν είναι κατάλληλη για όλους αυτή η εφαρμογή. Επιπλέον χρειάζεται να τοποθετηθεί κατάλληλο υλικό στο κατάλληλο βάθος. Η ποσότητα που απαιτείται συνήθως δεν είναι μεγάλη.

 98. Καλησπέρα σας,
  έχω ακούσει πως μετά την τοποθέτηση του υαλουρονικου στα χείλη πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση για την πρόληψη του επιχειλιου έρπητα.
  Ισχύει;;

  Σας ευχαριστώ πολύ

  1. Όχι σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιωτικού. Σε περίπτωση ενεργού επιχείλιου έρπητα, οποιαδήποτε παρέμβαση στο πρόσωπο πρέπει να αποφεύγεται.

 99. Χαίρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω αν στα ζυγωματικά μπορούμε να τοποθετήσουμε μόνιμα ενθέματα κι όχι υαλουρονικο.

  1. Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσουμε μόνιμα ενθέματα στα ζυγωματικά. Η επέμβαση είναι συνήθως μικρής διάρκειας και γίνεται με τοπική αναισθησία. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά.

 100. Γεια σας!Πριν 1 μηνα εβαλα υαλουρονικο στα ματια.Να σημειωσω πως ειναι η πρωτη φορα που κανω οποια αισθητικη παρεμβαση! Μετα τη χρηση τα ματια μου εχουν σακουλες ειναι ακομα πιο μαυρα και αισθανομαι συνεχεια κουρασμενα…εκανα 2 επισκεψεις χωρις να τοποθετησω το υπολοιπο υλικο καθως μου λενε πως δεν αποροφατε το ιδιο σε ολους τους οργανισμους…..και να περιμενουμε ….

  1. Εφόσον έχει εμφανιστεί μια γκρι σκιά κάτω από τα βλέφαρα, σαν να έχει νερό μέσα, πρόκειται για μετατόπιση του υλικού επιφανειακά που δημιουργεί το λεγόμενο Tindal effect. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί με χρήση υαλουρονιδάσης.

 101. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν μπαίνει υαλουρονικό στις ρυτίδες του μεσόφρυδου, και αν έχει το ίδιο αποτέλεσμα όσο το botox.

  1. Στο μεσοφρυο χρειάζεται η χρήση υαλουρονικού εκτός από το μποτοξ, όταν οι ρυτίδες είναι ιδιαίτερα βαθειές

 102. Γεια σας! Έχω νόσο crohn σε έφεση πάνω από δεκαετία ! Δεν λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή . Μπορώ να βάλω υαλουρονικο στις ρινοπαριακες ;ευχαριστώ!

  1. Η νόσος του Crohn δεν αποτελεί αντένδειξη για τη χρήση ενέσιμης θεραπείας στο πρόσωπο.
   Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά.

 103. Η μεσοθεταπεια είναι μια καλύτερη λύση ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολές κ τις παραπάνω παρενέργειες π αναφέρατε;;;
  Μια φορά τον χρόνο είναι καλά;;;; ευχαριστώ!!!

  1. Η μεσοθεραπεία γενικά δίνει αποτελέσματα μιρκής εμβέλειας και μικρής σχετικά διάρκειας. Για πιο σταθερά αποτελέσματα είναι καταλληλότερα τα skin booster, που είναι μια ενέσιμη θεραπεία με σταθεροποιημένα υαλουρονικά που όμως δεν γεμίζουν και δεν αλλάζουν καθόλου το πρόσωπο.

 104. Έχω πολύ λεπτα χείλη κ ήθελα να τα μεγαλώσω. Έκανα υαλουρονικο στα χείλη αλλά εξ αρχής το υλικό έχει μετατοπιστεί πάνω από το άνω χείλος με αποτέλεσμα να φουσκώνει οχιτο χείλος αλλά η περιοχή πάνω από το χείλος. Γιατί συμβαίνει αυτό κ πώς διορθώνεται,;

  1. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί το παλαιό υλικό και να μεσολαβήσει ένα διάστημα μερικών μηνών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος με μια νέα έγχυση να περάσει το νέο υλικό στα κανάλια που έχουν δημιουργηθεί από την προηγούμενη θεραπεία.

  1. Εφόσον δεν υπάρχει ενεργός λύκος και ο ρευματολόγος δεν έχει κάποια σοβαρή αντίρρηση μπορεί να γίνει εφαρμογή υαλουρονικού σε ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο.

  1. Το Dermapen μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για τη βελτίωση του δέρματος και των λεπτών ρυτίδων. Το Prophilo ανήκει στην κατηγορία Booster και δε διορθώνει ιδιαίτερα τη χαλάρωση, κυρίως ενυδατώνει την επιδερμίδα.

 105. Σας ευχαριστω πολύ για την απάντηση κάτι τελευταίο .Είχα πάει και έκανα dermapen, μου είπαν 3 φορές μια φορά τον μήνα και μετά να κάνω επαναληπτικές πχ μια φορά στους δύο μήνες.Οταν το έκανα ένιωθα απλώς μια ελαφριά ενόχληση και δεν δεν έβλεπα το δέρμα μου να ερεθίζεται ιδιαίτερα.Ενω στο διαδίκτυο όπως το βλέπω το κάνουν αρκετά ποιο δυνατά.Ποιος είναι ο σωστός τρόπος?

 106. Καλησπέρα σας,
  Είμαι 42 ετών χωρίς έντονες ρυτίδες και δυστυχώς τον Ιούλιο για πρώτη φορά γέμισα την περιοχή κάτω από τα μάτια με υαλουρονικο για ένα μικρό βαθούλωμα. Τους δύο πρώτους μήνες ήταν τέλειο το αποτέλεσμα και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν σακούλες μπλε χρώματος εκεί που αρχίζει το κόκαλο. Το συζήτησα με τον πλαστικό και έκρινε ότι χρειάζεται και άλλη ποσότητα υαλουρονικου που το έκανε χειρότερα. Αυτό δεν έχει υποχωρήσει καθόλου και τώρα ο πλαστικός μου λέει ότι είναι πτώση των ζυγωματικών εξαιτίας της βαρύτητας και λύνεται μόνο με βλέφαρο πλαστική. Επίσης μου είπε ότι αν βάλουμε υλικό που το διαλύει θα χαθεί όγκος και θα γίνει χειρότερα.Και πραγματικά φοβάμαι να κάνω το οτιδήποτε. Είμαι πολύ απογοητευμένη γιατί αισθάνομαι ότι κατέστρεψα το πρόσωπο μου

  1. Το ιδανικό σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν να αφαιρεθεί μέρος του υαλουρονικού με το ένζυμο που το διαλύει σε μικρή ποσότητα και σε πολλαπλές συνεδρίες μέχρι να μείνει η ποσότητα που χρειάζεται. Διαφορετικά το υλικό από τα μάτια μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μια πενταετία για να αποροφηθεί.

 107. Καλησπερα.Εχω κάνει έγχυση με υαλουρονικο κάτω από τα μάτια.βεβαια πήγαμε κοντά κόγχη ματιού.εχει περασει 1,5 μήνας και βλεπω ότι τα κάτω βλέφαρα πιέζονται.εχει επιδεινώσει βλεφαρίτιδα π είχα.πρήξιμο και ούτε με κορτιζόνη κρεμα υποχωρεί.τι με συμβουλεύετε;ειναι επικίνδυνη η υαλουρονιδαση;ευχαριστω!

  1. Η χρήση υαλουρονιδάσης σε περιπτώσεις τέτοιες ενδείκνυται απόλυτα και δεν έχει κανένα κίνδυνο (πέρα από αλλεργικές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα)

   1. Αν εχω κάνει ένεση στο χέρι γ με υουτομιδαση για να ελέγξω τυχόν αλλεργίες φανταζομαι δε θα με πειράξει στα μάτια;μα το αφαιρέσω μικρή ποσότητα για αρχη;ευχαριστω!

    1. Εφόσον το τεστ αλλεργίας στο χέρι είναι αρνητικό, δεν υπάρχει θεωρητικά κίνδυνος από την υαλουρονιδάση.

 108. Από όσα διαβάζω άρχισα να φοβάμαι να βάλω υαλοιρονικο.εχω ρυτίδες θλίψης και σπασμένο δέρμα στα μάγουλα.οι υπόλοιπες ρυτίδες δεν με ενοχλούν.τι άλλο μπορώ να κάνω μη επεμβατικό να το διορθώσω; θεραπείες σε αισθητικό ας πούμε HF η ενέσεις βιταμινών η κάτι άλλο;είμαι 60 χρονών.ευχαριστω

  1. Οι ρυτίδες θλίψης ή γραμμές μαριονέττας δημιουργούνται λόγω χαλάρωσης και μετατόπισης του λίπους που υπάρχει στην περιοχή. Με υαλουρονικό η βελτίωση είναι σχετικά περιορισμένη από ένα βαθμό και μετά. Πιο αποτελεσματικές είναι τεχνικές ανόρθωσης όπως το λίφτινγκ προσώπου και εν μέρει τα νήματα. Με βιταμίνες και μηχανήματα δεν υπάρχει καμία διαφορά.

 109. Καλημέρα σας. Είμαι 55 χρόνων κ άρχισε η χαλάρωση προσώπου ειδικα δεξια κ αριστερα απο τα χειλη. Τι συστήνετε νήματα ή υαλουρικο. Τα νήματα στη ηλικία μου θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελεσματα κ πόσα θα πρέπει να βάλω. Το δε υαλουρικο θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα κ δεν θα αφήσει μικρά κουβαρακια όπως έχω ακούσει?? Επίσης κάτω από το ματι έχω κάνει μεσοθεραπεια λογω μαυρων κυκλων κ ρυτιδων, εισηγείστε για καλυτερα αποτελεσματα το υαλουρικο? Ευχαριστω!

  1. Τόσο η χαλάρωση όσο και οι μαύροι κύκλοι χρειάζεται να εκτιμηθούν για να επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική, επεμβατική ή μη.

 110. Έκανα υαλουρονικο πριν από 3 χρόνια. Ξαφνικά κάτω από το ένα μάτι εμφανίστηκε ένα βαθουλωμα σαν να πίεσε κάποιος το σημείο με το δάχτυλό του και να άφησε το αποτύπωμά του. Τι μπορεί να συμβαίνει?

  1. Το υαλουρονικό στα κάτω βλέφαρα γενικά χρειάζεται αρκετό καιρό για να απορροφηθεί, συνήθως 2-10 χρόνια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το υλικό μπορεί να μετακινηθεί και είτε να χαθεί το αποτέλεσμα, είτε να εμφανιστούν παράξενες αλλοιώσεις όπως αυτή που περιγράφετε.

 111. Καλή σας μέρα!
  Σε λίγες μέρες θα βάλω υαλουρονικό στα χείλη
  Μου είπαν ότι υπάρχει ένα χάπι που κάποιοι γιατροί το δίνουν μετά την έγχυση για να αποφευχθεί το πρήξιμο που επέρχεται. Οντως υπάρχει τέτοιο χάπι? Και αν όχι, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να μειωθεί το πρήξιμο τις επόμενες μέρες?
  Δεν θα ήθελα να είναι τόσο εμφανές ότι έχω κάνει κάτι στα χείλη μου τις πρώτες μέρες που γνωρίζω ότι θα υπάρχει οίδημα
  Επίσης, θα ήθελα τη γνώμη σας για θεραπεία με γαλακτικό οξύ στις ρινοπαρειακές
  Αξίζει, ή να προτιμήσω υαλουρονικό?
  Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Εφόσον σκοπεύετε να επισκεφετείτε το ιατρειό μας για τη θεραπεία με υαλουρονικό θα χαρούμε να λύσουμε όλες σας τις απορίες.

   1. Καλημέρα Έκανα πριν από ένα χρόνο φιλερ στις άκρες των χειλιών. Έκτοτε τα χείλη μου έχουν στεγνώσει ξεραθεί όπως από το πολύ κρύο τον χειμώνα Σε τι μπορεί να οφείλεται, επιχειλιος ερπητας; αλλεργια; όχι καθαρο υλικό; τι με συμβουλεύετε να κανω;

    1. Οπως αναφέρατε η ιδια στην ερώτησή σας, μπορεί να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για την εικόνα αυτή. Καλό θα ήταν να γίνει μια εκτίμηση από κοντά

  1. Καλησπέρς σας, έκανα τον Σεπτέμβριο 1ml υαλουρονικό στα χείλη. Αμέσως παρατήρησα οτι υπάρχει φούσκωμα στο δέρμα πάνω από τις γωνίες των χειλιών, πράγμα που δεν είναι επιθυμητό. Στη μία μεριά το δέρμα πάνω από τα χείλη μου είναι σκληρό. Έχουν περάσει 5 μήνες και δεν βλέπω βελτίωση. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη με το αποτέλεσμά μου. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω?

   1. Σε περιπτώσεις που το υαλουρονικό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή έχει μετακινηθεί, είναι προτιμότερο είτε να αφαιρεθεί με υαλουρονιδάση, είτε να περάσει αρκετό διάστημα για να απορροφηθεί από μόνο του, πριν προβεί κανείς σε νέα προσθήκη. Σε περίπτωση που επιχειρήσει κανείς να διορθώσει μια τέτοια δυσμορφία με προσθήκη νέας ποσότητας υαλουρονικού, υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει η εικόνα.

 112. Καλησπέρα γιατρέ . Είχα κάνει υαλουρονικο στα χείλη κ είχε δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα το οποίο δε φαινόταν τόσο έντονα από την αρχή μόνο αν το ψηλαφούσα. Έχω κάνει υαλουρονιδαση 4 φορές. Την πρώτη φορά είχε μεγάλο αποτέλεσμα τις άλλες όχι καθώς παραμένουν κάποια πολύ σκληρα σημεία . Έχω προσπαθήσει να κάνω ακριβώς μέσα σε αυτά τα σκληρα σημεία να κάνω υαλουρονιδαση χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα . Μέτε από υπέρηχο μ είπαν ότι δεν είναι κοκκιωμα ή οζίδια αλλά υαλουρονικο κάτω από τον μυ . Αξίζει πιστεύετε να ξανακάνω αφαίρεση ; Κ αν ναι θα ήταν καλύτερο να γίνει με υπέρηχο ;

  1. Η έγχυση υαλουρονιδάσης απευθείας μέσα στο εξογκώματα, είτε με ψηλάφηση, είτε με υπέρηχο, είναι η πιο αποτελεσματική λύση.

 113. Καλημέρα έβαλα υαλουρονικο στις ρινοπαρειακες αυλακες. Ο γιατρός μου είπε να πάω σε δύο εβδομάδες για επανάληψη. Υπάρχεις κάποιος κίνδυνος που θα μπει υαλουρονικο σε τόσο σύντομο διάστημα στην ίδια περιοχή;Ευχαριστώ!

  1. Στις θεραπείες με υαλουρονικό δεν είναι συνήθως απαραίτητη η επαναληπτική θεραπεία, όπως με το μπότοξ. Επίσης χρειάζεται αρκετή προσοχή σχετικά με την επαναληπτική θεραπεία με υαλουρονικό, διότι κάθε σύριγγα υαλουρονικού πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά σε έναν ασθενή και να μη μοιράζεται μεταξύ ασθενών.

 114. Καλημέρα, γιατρέ!
  Τέλη Σεπτέμβρη παντρεύομαι και θα ήθελα να βελτιώσω τις ουλες που έχω από ακμή και ανεμοβλογιά κυρίως στα μάγουλα. Εχω κάνει συμβατικές θεραπείες όπως δερμοαποξεση και peeling. Δεν είναι υπερβολικά μεγαλης σοβαρότητας και έκτασης, αλλα με ενοχλούν.
  Ποια θα ήταν η κατάλληλη περίοδος να κανω filler υαλουρονικου ώστε να έχω το βέλτιστο αποτέλεσμα;
  Σκεφτόμουν ως λογική να κανω μια συνέδρια μέσα Φλεβάρη και μια αρχές Σεπτέμβρη για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
  Θα ήθελα την γνώμη σας ώστε να έχω τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και τις λιγότερες δυνατές παρενεργεις.
  Σας ευχαριστώ!

 115. Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω όταν ένα άτομο λαμβάνει χάπια πίεση ελαφρού τύπου μπορεί να βάλει ιαλουρονικο?και επίσης άτομα που λαμβάνουν βιταμίνες ?

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..