Αφαίρεση Ενθεμάτων Σιλικόνης Θεσσαλονίκη

Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης

Η αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης είναι μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω διαφορετικών παραγόντων. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει αρχικά να διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις που διενεργείται αφαίρεση ή αντικατάσταση των προθέσεων στήθους σε τρεις κατηγορίες. Στις περιπτώσεις που η επέμβαση πλαστικής στήθους γίνεται για ιατρικούς λόγους, όπως προβλήματα αισθητικά ή λειτουργικά, σε αυτές που ο λόγος είναι υποκειμενικός και στις περιπτώσεις που γίνεται προληπτικά. Συνήθως είναι μια επέμβαση την οποία τη συναποφασίζουν ο πλαστικός χειρουργός με τον ασθενή, αφού αποδειχθεί κάτι από τα παραπάνω και έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές. Γενικά η αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης αποτελεί μια διαδικασία την οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί εφικτό! 


Ποιοι ιατρικοί λόγοι οδηγούν σε αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης; 

Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή την αφαίρεση των προθέσεων για ιατρικούς λόγους, η συχνότερη ίσως αιτιολογία για την αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης είναι η λεγόμενη σύσπαση κάψας. Για να καταλάβουμε καλύτερα, η κάψα είναι η μεμβράνη που δημιουργεί ο οργανισμός γύρω από τις προθέσεις,  όπως συμβαίνει άλλωστε και με οποιοδήποτε ξένο σώμα εμφυτεύεται χειρουργικά . Πρόκειται δηλαδή για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Η κάψα αυτή σταθεροποιεί τα εμφυτεύματα στήθους και ο σωστός σχηματισμός της είναι εξαιρετικής σημασίας για την καλή έκβαση της επέμβασης.  

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, για λόγους αδιευκρίνιστους, υπάρχει περίπτωση η κάψα αυτή να σκληρύνει, να παχύνει και να μεταναστεύσουν πάνω της μυϊκά και άλλα κύτταρα. Αυτά αρχίζουν να προκαλούν ρίκνωση και παραμόρφωση της με αποτέλεσμα την αλλαγή σχήματοςτουστήθος και την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων. Κάποια από αυτά είναι ο πόνος το  βάρος και  ησκληρία στο στήθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης κρίνεται απαραίτητη. 

Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης μετά από ρήξη προθέσεων 

Μια άλλη ιατρική ένδειξη που οδηγεί στην επέμβαση για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης είναι η ρήξη των προθέσεων, δηλαδή η διάτρηση του εξωτερικού κελύφους των εμφυτευμάτων. Σε γενικές γραμμές, οι σύγχρονες προθέσεις σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις στήθους υπόκεινται σε πολλές δοκιμές κατά την παραγωγή, προκειμένου να είναι βέβαιο ότι θα έχουν μια πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, ενδέχεται μετά από πολλά χρόνια να αλλοιωθεί το εξωτερικό τοίχωμα και να οδηγήσει σε ρήξη. 

 +Η σιλικόνη που περιέχεται στα εμφυτεύματα στήθους δεν είναι σε υγρή μορφή και δεν διαρρέει στους ιστούς. Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολο να τεθεί και βασίζεται στην κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας και του υπερήχου μαστού.  

Αφαίρεση προθέσεων μετά από φτωχό αισθητικά αποτέλεσμα 

Η ένδειξη για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης ή αντικατάσταση αυτών αφορά και σε περιπτώσεις που το αισθητικό αποτέλεσμα είναι φτωχό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ακατάλληλη επιλογή μεγέθους, επιθυμία των ασθενών για μεγαλύτερο νούμερο, μετατόπιση των προθέσεων και ειδικά προβλήματα όπως bottoming out, rippling, συμμαστία, ασυμμετρία κτλ. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά προκειμένου να βρεθεί η ιδανική λύση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση και την αφαίρεση των ενθεμάτων σιλικόνης. Ακόμα περιλαμβάνει αντικατάσταση σε δεύτερο χρόνο, ανόρθωση στήθους, μεταφορά λίπους και άλλες εξειδικευμένες επεμβάσεις.  

Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης λόγω αναπλαστικού λεμφώματος 

Μια πολύ σπάνια περίπτωση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης είναι το αναπλαστικό λέμφωμα BIAALCL (Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma). Πρόκειται για μια μορφή κακοήθειας που έχει συσχετιστεί με προθέσεις σιλικόνης, κυρίως τραχείας επιφάνειας. Δεν είναι καρκίνος του στήθους και είναι πλήρως ιάσιμο εφόσον αφαιρεθούν οι προθέσεις σιλικόνης μαζί με την κάψα.  

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρήξιμο και βάρος και συνήθως εμφανίζονται 10-20 χρόνια μετά την επέμβαση και η διάγνωση επιβεβαιώνεται με PET-Scan, υπέρηχο και λήψη υγρού με παρακέντηση. Εφόσον τεθεί η διάγνωση, διενεργείται αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με ολική καψουλεκτομή και δε χρειάζεται κάποια μορφή χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Τα ποσοστά εμφάνισης του ALCL παγκοσμίως είναι πάρα πολύ χαμηλά και δε χρειάζεται πανικός. Χρειάζεται να διενεργείται ο ετήσιος κλινικός έλεγχος με ψηλάφηση, μαστογραφία και υπέρηχος που εκτός από κακοήθειες του στήθους μπορεί να διαγνώσει και αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης και κάψας.  

Τέλος, υπάρχει μια ειδική κατηγορία που δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν είναι ιατρικής φύσης ή υποκειμενικό, που αφορά την ασθένεια από προθέσεις μαστών, γνωστό ως breast implant illness. Επειδή η πάθηση αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα την αναλύσουμε ξεχωριστά.  


Breast implant illness: Τί είναι και πότε οδηγεί στην ανάγκη για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης; 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια νέα τάση , που οδηγεί στην απόφαση για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης και έχει μεγαλοποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή αφορά την «ασθένεια από προθέσεις μαστών», γνωστή ως BII (Breast Implant Illness). Η πάθηση αυτή δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, διότι εμφανίζει κυρίως υποκειμενικά συμπτώματα που είναι δύσκολο να διαπιστωθούν, όπως: 

  • κόπωση 
  • δυσκολία συγκέντρωσης 
  • διαταραχές ύπνου 
  • πόνος στις αρθρώσεις 
  • μυαλγίες 
  • άγχος 
  • δυσκολία αναπνοής 
  • ξηροφθαλμία ή ξηροστομία 
  • απώλεια μαλλιών 
  • γαστρεντερικές διαταραχές 
  • πονοκέφαλοι 
  • κατάθλιψη 

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και δεν υπάρχει κάποιο σταθερό μοτίβο εμφάνισης ή κάποια τεκμηριωμένη επιστημονικά συσχέτιση με τα εμφυτεύματα. Ενδεχομένως η συμπτωματολογία να είναι σε κάποιο βαθμό ψυχοσωματική, διότι είναι παρόμοια με αυτήν που εμφανίζουν ασθενείς με έντονο στρες οποιασδήποτε άλλης αιτιολογίας. Δεχόμαστε ιατρικά τοι οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει στρες σε κάποιους ασθενείς και τα παραπάνω συμπτώματα, εφόσον είναι έντονα, αποτελούν ένδειξη για ιατρική παρέμβαση.  

Πως γίνεται η διάγνωση που οδηγεί στην απόφαση για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης 

Δυστυχώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μεγεθύνονται όταν αρχίζει κανείς να ενημερώνεται από διάφορες πηγές διαδικτυακά ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο του «φοιτητή ιατρικής»: όσο διαβάζαμε στην παθολογία για τις διάφορες ασθένειες, θεωρούσαμε ότι εμφανίζουμε όλα τα συμπτώματα. Δεν μπορούμε από τη μια να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι οι προθέσεις σιλικόνης προκαλούν κάποια μορφή αντίδρασης του οργανισμού, αλλά από την άλλη χρειάζεται σύνεση και σωστή ενημέρωση. 

Η διάγνωση της ασθένειας από προθέσεις μαστών συνήθως τίθεται εξ αποκλεισμού, δηλαδή αποκλείουμε άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν αντίστοιχα συμπτώματα. Εφόσον εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες και περάσει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από την επέμβαση αύξησης στήθους χωρίς να υποχωρούν τα συμπτώματα, τίθεται το θέμα για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης. Στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται ολική καψουλεκτομή και τα συμπτώματα κατά κανόνα υποχωρούν μετά από μερικούς μήνες.  


Προληπτική αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης και αντικατάσταση των προθέσεων στήθους

Η τελευταία περίπτωση αφορά την αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης και την προληπτική αλλαγή των εμφυτευμάτων, κάτι που επίσης είναι υπό συζήτηση και αποφασίζεται εξατομικευμένα. Παλαιότερα η σύσταση των ιατρών ήταν να γίνεται αντικατάσταση των προθέσεων κάθε 10 χρόνια περίπου. Η σύσταση αυτή αφορούσε προθέσεις παλαιότερης γενιάς και επίσης δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα που να τεκμηριώνουν πότε και πως φθείρονται οι προθέσεις στήθους με τα χρόνια. Σήμερα, με εμπειρία, κλινικές μελέτες και στατιστικά δεδομένα 50 ετών, μιλάμε συνήθως για 15-20 χρόνια διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων, χωρίς πάλι αυτό να είναι δογματικό.  

Από την προσωπική μου εμπειρία, έχω συναντήσει περιστατικά μετά από επεμβάσεις στήθους που είχαν τα ίδια εμφυτεύματα για πάνω από 30 χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αντίστοιχα έχω συναντήσει και περιπτώσεις με ρήξη των προθέσεων πριν τη 10ετία. Η προσωπική μου συμβουλή είναι να γίνεται αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης και αντικατάσταση στην 20ετία ή νωρίτερα, αν υπάρχουν συμπτώματα ή μεταβολή στο στήθος.  


Τεχνικές για αντικατάσταση ή αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης στο στήθος 

Μια βασική διαφοροποίηση στην τεχνική αφορά στη διαχείριση της κάψας που σχηματίζεται γύρω από την πρόθεση. Η κάψα αυτή σε κάποιες περιπτώσεις διατηρείται ατόφια, ενώ σε άλλες αφαιρείται μερικώς ή πλήρως. Επίσης όσον αφορά την αντικατάσταση, αυτή μπορεί να γίνει μαζί με την αφαίρεση των παλαιών προθέσεων στην ίδια επέμβαση, ή μπορεί να διενεργηθεί μερικούς μήνες μετά την αφαίρεση. Η στρατηγική που θα επιλεγεί εξαρτάται από την κάθε περίπτωση και είναι εξατομικευμένη.  

Διακρίνουμε, λοιπόν, τις παρακάτω επεμβάσεις: 

  1. Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με ολική καψουλεκτομή 
  1. Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με μερική καψουλεκτομή 
  1. Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με διατήρηση κάψας 
  1. Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με καψουλοραφή 
  1. Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης & αντικατάσταση σε 2 στάδια 

Ολική αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης 

Η αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης συνδυασμένη με ολική αφαίρεση της κάψας είναι η επέμβαση εκλογής όταν υπάρχουν προβλήματα ιατρικής ή αισθητικής φύσης με την κάψα. Σε περιπτώσεις με έντονη σύσπαση κάψας, σε αναπλαστικό λέμφωμα, σε ασθένεια από προθέσεις μαστού BII αποτελεί αυτή η μεθοδος αποτελεί την ιδανική επιλογή. Η ολική αφαίρεση της κάψας εξασφαλίζει μια επιστροφή του μαστού σε πρότερη κατάσταση, όπως ήταν πριν τοποθετηθούν οι προθέσεις σιλικόνης. Πρόκειται για μια σχετικά εργώδη επέμβαση με μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών, κυρίως αιμορραγίας, σε σχέση με μια προσθετική μαστών. Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται να διενεργήσουμε αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με ολική καψουλεκτομή, η ταυτόχρονη τοποθέτηση νέων προθέσεων  είναι προτιμότερο να γίνει σε 2 στάδια.  

Αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης με μερική καψουλεκτομή η διατήρηση κάψας 

Η μερική καψουλεκτομή αφορά στην αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης, αφαιρώντας ένα μέρος της κάψας, κυρίως του κάτω πόλου που διενεργείται όταν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κάψα. Η τεχνική αυτή είναι πολύ χρήσιμη όταν θέλουμε να αλλάξουμε το πλάνο, δηλαδή να αντικαταστήσουμε τις προθέσεις που ήταν πάνω από το μυ και να τοποθετήσουμε τις νέες προθέσεις κάτω από το μυ ή αντίστροφα. Ως επέμβαση είναι λιγότερο τραυματική και πιο απλή από την ολική καψουλεκτομή και τα ποσοστά επιπλοκών πολύ χαμηλότερα.  

Η διατήρηση κάψας είναι η επέμβαση για αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης μέσω εκλογής. Αυτή προτιμάται συνήθως όταν η παλαιά κάψα δεν έχει κάποιο πρόβλημα και θέλουμε απλώς να τοποθετήσουμε νέες προθέσεις, του ίδιου ή άλλου μεγέθους. Πρόκειται για μια αρκετά απλή και σύντομη επέμβαση, ελάχιστα παρεμβατική και ατραυματική με γρήγορη αποθεραπεία. Μπορεί να συνδυαστεί με καψουλοραφή, δηλαδή μορφοποίηση της κάψας με ραφές εσωτερικά ή με την τεχνική “pop corn”. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μικρύνουμε ή να διαμορφώσουμε καλύτερα την κοιλότητα για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.  

Σε κάποιες πιο επιλεγμένες περιπτώσεις, είναι προτιμότερη η αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης και η αντικατάσταση σε δύο στάδια. Σε μια πρώτη επέμβαση αφαιρούμε τις προθέσεις, συνήθως μαζί με την κάψα τους και μετά από διάστημα συνήθως 6 μηνών τοποθετούμε τις νέες προθέσεις. Έτσι εξασφαλίζουμε μια πιο προβλέψιμη πορεία με λιγότερες επιπλοκές. Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται συνήθως σε σοβαρά προβλήματα, όπως έντονη σύσπαση κάψας, ρήξη των προθέσεων ή πολύπλοκα αισθητικά προβλήματα. 


Συμπληρωματικές επεμβάσεις μετά την αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης 

Τέλος, υπάρχει μια πληθώρα συμπληρωματικών επεμβάσεων που μπορούν να διενεργηθούν μετά την αντικατάσταση ή αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης. Μια καλή στρατηγική για παράδειγμα, όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε τελείως τις προθέσεις, είναι να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του όγκου με μεταφορά λίπους. Αυτό μπορεί να γίνει κατά την ίδια επέμβαση ή σε δεύτερο χρόνο.

Το λίπος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά σε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, για διόρθωση αισθητικών προβλημάτων, όπως σε μεγάλη απόσταση των προθέσεων από το στέρνο, rippling, double bubble κτλ. Επιπρόσθετα, σε ολική αφαίρεση των προθέσεων μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθεί και ανόρθωση των μαστών. Αυτό κρίνεται σκόπιμο όταν συνυπάρχει χαλάρωση, όπου αφαιρώντας την πρόθεση επιτείνεται και χρίζει αντιμετώπισης. Τέλος, σε κάποιες δυσεπίλυτες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά πλέγματα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί καλύτερα ο κάτω πόλος του στήθους.  


Αποθεραπεία μετά από την αντικατάσταση ή αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης 

Η αποθεραπεία μετά από την αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης μπορεί να ποικίλει αρκετά, ανάλογα με την επέμβαση που διενεργείται. Η πιο απλή αποθεραπεία είναι στην απλή αντικατάσταση, χωρίς καψουλεκτομή. Οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν καθόλου πόνο ή ενοχλήσεις, δε χρειάζονται παροχετεύσεις και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι εφικτή σε ελάχιστες μέρες. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και τελειοποιείται σε 3-6 μήνες.  

Λίγο πιο δύσκολη είναι η αποθεραπεία όταν διενεργείται μερική καψουλεκτομή. Οι ενοχλήσεις και ο πόνος είναι αντίστοιχος μιας προσθετικής μαστών και χρειάζεται αντίστοιχη προσοχή για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Ωστόσο, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως αν γίνει κάποια συμπληρωματική σταθεροποίηση με πλέγμα ή ειδικές ραφές.  

Σε περίπτωση που η αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης γίνεται με τη μέθοδο ολικής καψουλεκτομής, η αποθεραπεία είναι σχετικά απλή και ο πόνος ελάχιστος. Ωστόσο χρειάζεται συνήθως να τοποθετηθούν παροχετεύσεις για μερικές ημέρες, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται η συλλογή υγρού. Όπως αναφέρθηκε, η ολική αφαίρεση της κάψας και η τοποθέτηση νέων προθέσεων στην ίδια επέμβαση έχει υψηλότερο ρίσκο, ιδίως τα πρώτα δύο 24ωρα, διότι υπάρχει μεγαλύτερο κίνδυνος αιμορραγίας. Η αιμορραγία δεν είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο η συλλογή αίματος γύρω από την πρόθεση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη σύσπαση κάψας και αισθητικά προβλήματα.  

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης στη Θεσσαλονίκη επικοινωνήστε μαζί μας!

Picture of Δρ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου

Δρ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής στη Γερμανία, στο νοσοκομείο της Pirmasens, στα νοσοκομεία Asklepios Wandsbek του Αμβούργου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μαγδεβούργου και στην κλινική του Braunschweig. Εργάστηκε ως ειδικός-υποδιευθυντής στην κλινική του Braunschweig (εξειδίκευση στην ανάπλαση του μαστού μετά από καρκίνο και αισθητική χειρουργική). Επίσης συμμετείχε σε επιστημονικές έρευνες και εκπόνησε την διδακτορική διατριβή (Dr. Med.) στην κλινική του Μαγδεβούργου.
Κάντε Follow: Facebook, YouTube, Instagram και LinkedIn

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fly in

Fly in πλαστική

Τελειοποιήσαμε την υπηρεσία μας Fly in, καταστώντας τη δυνατή για όλους τους υποψήφιους πελάτες μας. Κοντά σας σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.

virtual consultation

Virtual Consultation

Μοιραστείτε με τους ιατρούς μας τις πληροφορίες για την τωρινή σας κατάσταση αλλά και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πετύχουμε προτού έρθετε κοντά μας με το πρόγραμμα Fly in.

To get in touch with us, please fill out the contact form below.

    Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..