BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Η πλαστική αποκατάσταση του μαστού μετά την εγκυμοσύνη

«Χαλάει το στήθος μετά τις εγκυμοσύνες; Μήπως καλύτερα να μη θηλάσω για να μην πέσει το στήθος μου;» Κάθε γυναίκα που περιμένει ή έχει ήδη παιδιά έχει διαπιστώσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να ξαναγίνει όπως παλιά. Το γυναικείο στήθος , πέρα από όργανο απαραίτητο για το θηλασμό έχει ταυτιστεί σε όλες σχεδόν τις ανθρώπινες κοινωνίες με σημαντικό κομμάτι της θηλυκότητας . Ο ιδανικός μαστός έχει συγκεκριμένες αναλογίες όσον αφορά το ύψος της θηλής, την απόσταση από τη μέση γραμμή, το σχήμα σταγόνας και το μέγεθος.

Μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφανίζονται οι πρώτες αλλαγές στο μαστό με πρώτη την αύξηση του μεγέθους του. Παράλληλα εμφανίζονται σε μερικές γυναίκες και οι πρώτες ραβδώσεις, αρχικά κόκκινες και στη συνέχεια πιο λευκές. Οι αλλαγές του μεγέθους έχουν να κάνουν με την ορμονική αύξηση του μαζικού αδένα, οποίος προετοιμάζεται για το θηλασμό. Μετά τον τοκετό και για όσο διάστημα η μητέρα θηλάζει, ο μαστός θα διατηρήσει το αυξημένο αυτό μέγεθος. Η αύξηση του μαζικού αδένα έχει δύο βασικές συνέπειες: πρώτον, αύξηση του βάρους και δεύτερον διάταση των ινωδών στοιχείων και του δέρματος. Ως αποτέλεσμα εμφανίζεται πτώση του μαστού, η οποία είναι πιο έντονη μετά το πέρας της γαλουχίας. Σε ορισμένες γυναίκες μάλιστα μπορεί ο μαζικός αδένας να ατροφήσει σημαντικά και ο μαστός να μικρύνει. Μερικές γυναίκες περιγράφουν το στήθος τους σαν «άδειες σακούλες». Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πρόγνωση στο ποια γυναίκα θα εμφανίσει μεγαλύτερου βαθμού πτώση, αλλά γενικά γυναίκες με μέγεθος Α-Β καθώς και αυτές με σχετικά λίγα ινώδη στοιχεία πριν την εγκυμοσύνη θα εμφανίσουν μεγαλύτερο βαθμό πτώσης σε σχέση με αυτές με μεγαλύτερο μέγεθος μαστού και με περισσότερα ινώδη στοιχεία.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα που αφορούν την πτώση, την ατροφία ή την υπερτροφία του μαστού. Σε περίπτωση που παρατηρείται μικρού βαθμού πτώση χωρίς ατροφία, μπορεί να γίνει ανόρθωση στήθους με μια μικρή τομή γύρω από τη θηλή. Η τεχνική αυτή είναι σχετικά απλή, χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές και μπορεί να γίνει με γενική νάρκωση χωρίς διανυκτέρευση στην κλινική. Εάν υπάρχει σημαντική ατροφία του μαστού ή υπάρχει επιθυμία αύξησης του μαστού, μπορεί να επιτευχθεί ένα αισθητικά πολύ καλό αποτέλεσμα με τη χρήση ανατομικών ενθεμάτων σιλικόνης. Με την επιλογή του σωστού ενθέματος γίνεται αυτόματα ανόρθωση της θηλής και η τεχνική αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μια μικρή ανόρθωση με την προηγούμενη τεχνική. Η επέμβαση γίνεται επίσης με γενική νάρκωση και νοσηλεία ημέρας. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μεγάλου βαθμού πτώση ή υπερβολικό μέγεθος του μαστού ενδείκνυται να γίνει σμίκρυνση-ανόρθωση ή ανόρθωση με την τεχνική του ανεστραμμένου Τ. Δηλαδή η τελική τομή έχει σχήμα ανάποδου Τ, με τη βάση στην κάτω πτυχή του μαστού, η οποία δεν είναι εμφανής, ώστε η μόνη εμφανής τομή είναι μια μικρή εγκάρσια γραμμή κάτω από τη θηλή. Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική νάρκωση και απαιτεί μία διανυκτέρευση στην κλινική.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο θηλασμός πολλές φορές ενοχοποιείται για την πτώση του μαστού και πολλές γυναίκες τον αποφεύγουν για αυτόν το λόγο. Ο θηλασμός όντως συμβάλλει στη χαλάρωση των ινωδών στοιχείων και του δέρματος του μαστού. Ωστόσο οι δυσμενείς αλλαγές του μαστού συμβαίνουν και σε γυναίκες που δε θηλάζουν, λόγω της αυξομείωσης του μεγέθους του αδένα που παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για το νεογνό, το γεγονός ότι γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν στατιστικά χαμηλότερη εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι ένας σημαντικό επιχείρημα για να παροτρύνει κάθε γυναίκα να προσπαθήσει να θηλάσει.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..