BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Πλαστική Χειλιών

Πλαστική χειλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πλαστική χειλιών πάντα αποτελεί μία από τις επεμβάσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει να πραγματοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός. Τα καλοσχηματισμένα και ζουμερά χείλη είναι σύμβολο σεξουαλικότητας και θηλυκότητας. Συχνά ωστόσο παρατηρούνται υπερβολές στην πλαστική χειλιών με αποτελέσματα από αντιαισθητικά μέχρι και παραμορφωτικά. Υπάρχει όμως κάποια χρυσή τομή στην αυξητική των χειλιών;

Η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει και μάλιστα είναι μετρήσιμη. Όπως φαίνεται στην εικόνα, οι ιδανικές αναλογίες των χειλιών έχουν μετρηθεί και μπορούν να αναπαραχθούν πλήρως, χρησιμοποιώντας τις μοντέρνες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Ως ιδανική αναλογία θεωρούμε τη μαθηματική χρυσή τομή

Δηλαδή, η αναλογία του πάνω προς το κάτω χείλος πρέπει να είναι 1 προς 1,618. Επιπρόσθετα,

 • η γωνία των χειλιών πρέπει σε κατάσταση ηρεμίας να είναι στην κατακόρυφη ευθεία από την κόρη του ματιού
 • το άνω χείλος πρέπει στο κέντρο του να δημιουργεί ένα τόξο, το οποίο όσο πιο έντονο, τόσο πιο θηλυκά είναι τα χείλη.
 • το άνω χείλος πρέπει να προεξέχει ελαφρώς σε σχέση με το κάτω, κοιτώντας τα από το πλάι.
Αυξητική χειλιών Dr Παπαϊωάννου

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Τα χείλη πρέπει να είναι συμμετρικά και σε αρμονία με το πρόσωπο και να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Όσον αφορά τα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αυξητική των χειλιών, ανάλογα με τον τύπο τους και το σημείο που τοποθετούνται, μπορούμε να αλλάξουμε:

 • Το σχήμα
 • Τη δομή
 • Τον όγκο

Πλαστική χειλιών: Τα σημεία κλειδί.

Προκειμένου να γίνεται ακριβής αλλαγή, χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά και τα τοποθετούμε σε συγκεκριμένο βάθος, ενώ παράλληλα γίνεται δοκιμή της εκφραστικότητας και κινητικότητας των χειλιών κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Το υλικό που επιλέγεται για την έγχυση μπορεί να είναι αυτόλογο, όπως το λίπος που συλλέγεται με λιποαναρρόφηση, ή κάποια ειδική γέλη.

Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία προκαλούσαν αντιδράσεις ή δυσμορφίες στα χείλη, όπως η υγρή ενέσιμη σιλικόνη, το κολλαγόνο και άλλα. Αυτά σήμερα έχουν αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως από το ενέσιμο υαλουρονικό, το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό και προκαλεί σπανιότατα αντιδράσεις ή άλλες επιπλοκές.

Τα υαλουρονικό που ενίεται στα χείλη, επιλέγεται να έχει συγκεκριμένη σκληρότητα και να μην κάνει μεγάλη κατακράτηση νερού, για να αποφεύγεται το οίδημα. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναπτύξει προϊόντα για ακριβώς αυτόν το σκοπό, όπως είναι το Restylane Lips, αν και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να γίνει συνδυασμός ή επιλογή διαφορετικών υαλουρονικών, όπως πχ. για την τόνωση του περιγράμματος, για σβήσιμο των κάθετων γραμμών στα χείλη κτλ. Η αύξηση και διαμόρφωση των χειλιών γίνεται με ατραυματική κάνουλα, τόσο επειδή είναι ανώδυνη, όσο για και τη μείωση του οιδήματος και τον καλύτερο έλεγχο στο βάθος έγχυσης.

Δοκιμάστε το τεστ μόνες σας για να διαπιστώσετε τι λείπει από τα χείλη σας. Φορέστε κραγιόν ή lip gloss ακριβώς πάνω στα χείλη, χωρίς να υπερβαίνετε τα όρια του περιγράμματος και αποτυπώστε τα σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια συγκρίνετέ το με τις παρακάτω εικόνες για να βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

Πλαστική Χειλιών Δρ Παπαϊωάννου

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του αποτελέσματος βασίζεται στην σωστή ανάλυση της γεωμετρίας των χειλιών και του προσώπου και την καλή εκτίμηση, η οποία προκύπτει μετά από εκτενή συζήτηση με τον ιατρό. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και καθεμία έχει διαφορετικές προσδοκίες από την αυξητική χειλιών. Η πλαστική στα χείλη, όπως αναφέρεται από πολλούς, όταν γίνει λάθος εκτίμηση μπορεί να καταλήξει στο λεγόμενο duck face ή σε παραφουσκωμένα χείλη, αποτέλεσμα το οποίο είναι αποτυχημένο.

Η σωστή ανάλυση των χειλιών και η έγχυση της απαραίτητης ποσότητας και στο σωστό βάθος αναδεικνύει τη θηλυκότητα και βελτιώνει τις αναλογίες του προσώπου, χωρίς τα χείλη να τονίζονται υπερβολικά.

41 Απαντήσεις

  1. Πριν την αυξητική στα χείλη βάζουμε φωτογραφίες και μπορούμε να κάνουνε προσομοίωση του αποτελέσματος στον υπολογιστή, αν και η καλύτερη εκτίμηση γίνεται μελετώντας την κινητικότητα των χειλιών με την κλινική εξέταση

  1. Η γωνία του στόματος είναι μια δύσκολη περιοχή, διότι υπόκειται στις κινήσεις του προσώπου, στο χαμόγελο, την ομιλία κτλ. Για το λόγο αυτό, ένα στατικό τράβηγμα της γωνίας δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, χωρίς να προκαλέσει παραμόρφωση. Οι λύσεις μας λοιπόν είναι υαλουρονικό, όπου η τεχνική παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα, δυναμικά-ελαστικά νήματα, όπως είναι τα spring thread, ή τα APTOS spring, τα οποία είναι φτιαγμένα για τη γωνία του στόματος και τη γραμμή της μαριονέττας και τέλος η χειρουργική αντιτώπιση, συνδυάζοντας λίφτινγκ προσώπου με μεταφορά λίπους.

  1. Η αύξηση χειλιών με υαλουονικό δεν είναι μόνιμη και το αποτέλεσμα διαρκεί συνήθως 8-12 μήνες. Υπάρχουν και τεχνικές μόνιμης αυξητικής των χειλιών, όπως με προθέσεις σιλικόνης (Permalip), με μεταφορά λίπους, με μοσχεύματα κτλ.

  1. Εάν αναφέρεστε στην τεχνική V-Y για ανόρθωση του χείλους, είναι καθαρά θέμα σωστής ένδειξης. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές με λιγότερες ουλές, αλλά αυτό καθορίζεται κατόπιν εξέτασης.

 1. Αντί κάποια να κάνει corner lip lift, μπορεί να πετύχει την ίδια ανόρθωση των γωνιών των χειλιών και με θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x)?
  Και αν ναι, πόσο καιρό διαρκεί αυτό;
  Σας ευχαριστώ.

  1. Η ανόρθωση των χειλών με το μπότοξ δεν είναι απόλυτα εγγυημένη και ενδέχεται να δημιουργηθούν ασυμμετρίες, ακόμα και σε έμπειρους ιατρούς. Η διάρκεια είναι συνήθως 3-4 μήνες.

  1. Για τέτοιες περιπτώσεις, θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια εξέταση από κοντά προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε τι είδους πλαστική αποκατάσταση είναι ιδανική.

  1. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ρινοπλαστική και ανόρθωση χειλών. Για το κόστος θα ήταν προτιμότερο να το δούμε από κοντά ή εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email του ιατρείου

 2. Εχω κανει πλαστικη στα χειλη το αποτέλεσμα στραβά.Πηγα σε άλλη γιατρό η οποία μου πρότεινε τατουάζ.Αυτο ήταν το πιο τραγικό.Μετα απο 1 χρόνο πήγα σε ένα πλαστικό ο οποίος αφαίρεσε το τατου, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο η ζημιά όμως υπήρχε.Δεν έχω πια σχήμα στο επάνω χείλος.Προσπαθω με τεχνάσματα να “φτιάχνω χείλη. Το υαλουρονικο μπορεί να κάνει κάτι,λόγω ότι το χείλος μετά από δύο τομές έχει σκληρύνει.. Αυτό έχει ξεκινήσει πριν 25 χρόνια κ όλο αυτό με έχει κουράσει στη καθημερινότητα κ ψυχολογικά…

  1. Η περίπτωση που περιγράφετε είναι αρκετά ιδιαίτερη και είναι δύσκολο να προτείνω κάποια αντιμετώπιση χωρίς να γίνει εκτίμηση του περιβλήματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί χειρουργική διόρθωση της πρώτης παρέμβασης, ώστε να σχηματιστεί ξανά σωστά το περίγραμμα του χείλους.

 3. Γεια σας ήθελα να ρωτήσω…λόγο τρακαρίσματος το άνω μέρος των χειλιών μου δεν είναι ευθεία λόγω των ραμμάτων.. μπορεί να γίνει επιδιόρθωση;

  1. Κατά περίπτωση μπορούν να γίνουν διορθωτικές ενέργειες, είτε χειρουργικά, είτε μη χειρουργικά. Θα ήταν σκόπιμο, ωστόσο, να δούμε ακριβώς τι χρειάζεται από κοντά.

 4. Καλησπέρα σας

  Προσωπικά θα με ενδιέφερε η πολύ ελαφρά ενίσχυση μόνο του άνω χείλους και κυρίως να γίνει πιο έντονο το λεγόμενο τόξο του έρωτα, χωρίς όμως να μοιάζει κάτι αφύσικο η κιτς. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό ή θα είναι εμφανές ότι έχω πειράξει κάτι;
  Αν ναι, γίνεται με υαλουρονικο ή για το τόξο του έρωτα προτείνεται άλλη μέθοδος ;
  Σας ευχαριστώ πολύ

  1. Η διόρθωση στο τόξο του έρωτα του άνω χείλους μπορεί να γίνει με μικροσταγόνες υαλουρονικού, ωστόσο η προτιμότερη και προτεινόμενη μέθοδος είναι με τα ειδικά νήματα Aptos Vitis, τα οποία μπορούν να διορθώσουν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το χείλος, χωρίς να μεγαλώσουν ιδιαίτερα και με πιο διακριτικό αποτέλεσμα. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή να στείλετε φωτογραφίες στο email του ιατρείου.

 5. Γειά σας, έχω ασύμμετρα στα χείλη συγκεκριμένα το δεξί άνω χείλος είναι εμφανώς μικρότερο από το αριστερό, αυτο μπορεί να διορθωθεί;

  1. Τέτοιου είδους ασυμμετρίες στα χείλη μπορούν να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό είτε επεμβατικά, είτε μη επεμβατικά όπως με τη χρήση υαλουρονικού, νημάτων κτλ. Θα ήταν σκόπιμο να εκτιμήσουμε το πρόβλημα από κοντά.

 6. Γεια σας. Μακροστομία 5 mm θα μπορούσε να διορθωθεί χωρίς αντίστοιχη ουλή που θα φαίνεται σαν προέκταση του στόματος?
  Με χρήση νημάτων ισως προκειμένου να μην σχηματιστεί ουλη?
  Δεν πρόκειται για ενήλικα αλλα για μωρό ενός έτους .
  Σας ευχαριστω!

  1. Συνήθως σε μακροστομία η κλασική αντιμετώπιση γίνεται με τεχνική V-Y, που καταλήγει να έχει την ουλή που περιγράφετε, αλλά σε περιπτώσεις μικρότερου προβλήματος ενδεχομένως μπορεί να γίνει τροποποίηση της τεχνικής για να αποφύγουμε την ουλή αυτή. Τα νήματα δυστυχώς δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση της μακροστομίας. Για καλύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να εξετάσουμε το μωράκι από κοντά.

 7. Γεια σας,
  Λογω ενος παιδικου τραυματος, το ανω χειλος μου εχει μια ουλη. Μπορει αυτο να διορθωθει? Το δερμα μου δεν θεραπευεται ευκολα, και κανει ουλες.
  Επισης το κατω χειλος δεν ειναι ομοια η δεξια με την αριστερη μερια.

  Ευχαριστω

  1. Εφόσον η ουλή στα χείλη είναι μεγάλη και εμφανής, μπορεί μετά την ενηλικίωση να γίνει μια διορθωτική επέμβαση, αν και η ένδειξη για κάτι τέτοιο είναι τελείως εξατομικευμένη.

 8. Λόγω χτυπήματος στο άνω δεξί χείλος έχασα ένα μικρό κομμάτι δέρματος, μου το ράψανε πριν 1 χρόνο αλλά φαίνεται μια άσπρη γραμμή σαν χαρακια, αυτό μπορουμε να το καλύψουμε και να γίνει παλι ροζ όπως ήταν και να μην φαίνεται η χαρακια Ειδικά όταν ξυρίζομαι φαίνεται η άσπρη χαρακια σε αυτό το σήμειο.

  1. Πιθανότατα να μπορεί να γίνει μια διόρθωση της περιοχής, ωστόσο για να εκτιμήσουμε την περίπτωση σας θα ήταν προτιμότερο να στείλετε αρχικά μερικές φωτογραφίες

 9. Εχω ομορφα χειλη που σποχρωματιστηκαν και με την παροδο του χρονου λεπταινουν
  Θα θελα να κανω ατξητικη με λιπος αλλα δεν μ αρεσει το ενιαιο σα σαμπρελλα χειλις τοδικο μου ειναι στη μεση γεματος και πιο λεπτο το υπολοιπο
  Μπορω να το πετυχω ετσι απλως πιο γεματο;
  Λαι πιοειναι το κοστος;

  1. Η αύξηση χειλιών με λίπος δεν είναι τόσο αποτελεσματική, διότι μεγάλο μέρος του λίπους απορροφάται και δεν είναι τόσο προβλέψιμο το αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για μόνιμη διόρθωση αλλά καλύτερα να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά ή από κοντά

 10. Έχω πολύ λεπτά σχεδόν ανύπαρκτα χείλη. Έχω κάνει δύο φορές υαλουρονικο την πρώτη απορροφήθηκε σε ένα μήνα και την δεύτερη μετά από δύο μήνες έχει φύγει πάνω από το μισό. Θέλω να κάνω κάτι μόνιμο για την αύξηση των χειλιων μου και σκεφτομουν την λιπομεταφορα όμως παραπάνω σχόλιο σας με αποθαρρύνε… τι θα μου προτείνατε?

  1. Η γρήγορη απορρόφηση του υαλουρονικού από τα χείλη συνήθως οφείλεται σε ακατάλληλο υλικό. Συνήθως η διάρκεια είναι 8-12 μήνες.
   Η μεταφορά λίπους στα χείλη δεν είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος, καθώς μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές εγχύσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

 11. Είμαι 51 ετών και η περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει γεροντοτερο. Επίσης τα χείλη έχουν λεπτυνει, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση. Πως μπορεί να διορθωθεί όλο αυτό;

  1. Στις περιπτώσεις αυτές διενεργούμε το λεγόμενο lip lift, το οποίο γίνεται στη βάση της μύτης και μειώνει την απόσταση μεταξύ χείλους και επίσης βελτιώνει το περίγραμμα του χείλους. Για το χείλος θα πρέπει να εξετάσουμε από κοντά, εάν χρειάζεται μια μικρή αύξηση ή κάτι άλλο.
   Για καλύτερη εξυπηρέτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά.

 12. Γειά σας. Μετά από το lip lift νιώθεις τραβήγματα από τις ραφές απότι με ενημέρωσε μια γνωστή μου που έκανε την επέμβαση εδώ και 1 μήνα. Δυσκολεύετε πολύ να χαμογελάσει. Θέλω να προχωρήσω με την επέμβαση αλλά μετά από αυτό που άκουσα το σκέφτομαι πάρα πολύ. Νιώθεις για πάντα αυτά τα τραβήγματα ;;;

  1. Από τη δικιά μας εμπειρία, οι ασθενείς δεν παραπονιούνται συνήθως για τράβηγμα μετά από το lip lift. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάποιο τράβηγμα, θα πρέπει μέχρι το 3μηνο να υποχωρήσει.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..