BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Διάρκεια botox

Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

 Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια δυσαρέσκεια των γυναικών σχετικά με την διάρκεια τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιατροί υπόσχονται 4-6 μήνες. Ωστόσο πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό! Ορισμένες φορές η διάρκεια βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι λιγότερο από 2 μήνες ή ακόμα και έναν μήνα. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη διαφορά;

Μεγάλη αραίωση βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x)

Προκειμένου να έχει την απαραίτητη δράση η βοταλική τοξίνη στο μεσόφρυο, το μέτωπο, τα φρύδια και στο πόδι της χήνας είναι απαραίτητο να χορηγηθεί η κατάλληλη δοσολογία στα κατάλληλα σημεία. Έτσι, θα παραλύσει η συγκεκριμένη ομάδα μυών για το επιθυμητό διάστημα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιήσει κανείς μεγαλύτερη αραίωση της τοξίνης από αυτήν που προτείνεται και χορηγηθεί μικρότερη δοσολογία ανά σημείο, το αποτέλεσμα είναι

 1. να μην παραλύσει εντελώς η μυϊκή ομάδα και
 2. να αρχίσει να εμφανίζει κινητικότητα πολύ πριν τους 6 μήνες.

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας είναι οι συνολικές μονάδες της τοξίνης ανά περιοχή. Και όχι ο αριθμός των τσιμπημάτων ή η ποσότητα του διαλύματος που χορηγείται.

Κακή συντήρηση-μεγάλος χρόνος παραμονής του φιαλιδίου

Από τη στιγμή που ανοιχτεί το φιαλίδιο της τοξίνης και γίνει η απαραίτητη διάλυση, η φύλαξη θα γίνεται στο ψυγείο. Και για σχετικά περιορισμένο διάστημα. Θεωρητικά, η προτεινόμενη μέγιστη διάρκεια φύλαξης είναι 8 ώρες μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου.

Ωστόσο στην αισθητική ιατρική πρακτικά το διάστημα των 10 ημερών θεωρείται ασφαλές, προκειμένου να μη μειωθεί η δραστικότητα της τοξίνης. Εάν γίνει κακή συντήρηση σε πιο χαμηλή ή πιο υψηλή θερμοκρασία από την προτεινόμενη, ή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, μειώνεται σημαντικά η διάρκεια του αποτελέσματος της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x).

Αντισώματα κατά της τοξίνης

Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση της μίας ή της άλλης τοξίνης σε μεσοδιαστήματα μικρότερα των 3 μηνών, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των αντισωμάτων κατά της τοξίνης. Τα συγκεκριμένα την καταστρέφουν και δεν της επιτρέπουν να δράσει σωστά και για την υποσχόμενη διάρκεια.

Πρακτικά αυτό είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, κατά το οποίο μια γυναίκα παραπονιέται μετά από 2 μήνες ότι το μπότοξ εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι ο ιατρός της χορηγεί μια επαναληπτική δόση, προκειμένου να παρατείνει το αποτέλεσμα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, μειώνοντας τη διάρκεια της βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη ανοχή στη θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του touchup, δηλαδή της επαναληπτικής θεραπείας με μποτοξ 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Πως μπορεί κανείς να παρατείνει τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x);

Βασική προϋπόθεση είναι η θεραπεία να γίνεται στη σωστή δοσολογία και στα κατάλληλα σημεία. Δεν έχει νόημα να ρωτάει κανείς πόσο κοστίζει η θεραπεία με μπότοξ, αλλά πόσες μονάδες θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο κόστος. Εκτός από την αραίωση, ένα φιαλίδιο που έχει συντηρηθεί σωστά και μόλις ανοίχτηκε έχει πολύ μακρότερη δράση, από ένα που βρίσκεται ήδη μερικές βδομάδες στο ψυγείο.

Αναφορικά με τις αντιγονικές δράσεις θα πρέπει να αποφεύγεται το touchup των δυο εβδομάδων. Καθώς και η επανάληψη της θεραπείας πριν τους 3 μήνες. Οι πρακτικές αυτές μπορεί προσωρινά να βελτιώνουν την εικόνα και να παρατείνουν το αποτέλεσμα για 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο σε μελλοντικές θεραπείες προσώπου μειώνεται δραστικά η αποτελεσματικότητα.

Στις περιπτώσεις όπου η θεραπεία έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα και συντομότερη δράση παρά τα παραπάνω μέτρα, χρειάζεται να γίνει δοκιμή με κάποια άλλη τοξίνη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αλλαντικής τοξίνης, τύπου Α και τύπου Β. Όταν για παράδειγμα η τύπου Β αλλαντική τοξίνη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι αναποτελεσματική, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τύπου Α τοξίνη (Dysport®). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο γίνεται καθαρότερες μορφές της τοξίνης, απαλλαγμένες από πρωτεϊνικά φορτία, τα οποία είναι αυτά που ενεργοποιούν τα αντισώματα.

Τέλος πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα αμέσως μετά τη θεραπεία, που παρατείνουν τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x). Δεδομένου ότι η τοξίνη είναι πολύ ευαίσθητη και αδρανοποιείται σχεδόν αμέσως, χρειάζεται να αποφεύγει κανείς

 • τα πολύ ζεστά μπάνια,
 • το κάπνισμα,
 • το αλκοόλ και
 • τις έντονες κινήσεις του προσώπου για 12 ώρες μετά την εφαρμογή.

Πριν αποφασίσει κανείς αυθαίρετα ότι «τρώει το μπότοξ πολύ γρήγορα» ή ότι δεν τον πιάνει η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) πλέον, οφείλει να αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη ενός ειδικού και να δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα. Το πιθανότερο είναι ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα να μπορέσει να αποκτήσει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα για το επιθυμητό διάστημα. Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει και στις προσφορές  βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν, καθώς πολλές από αυτές μπορεί να σας “κοστίσουν” περισσότερο.

beauty-has-no-filter-blog
TAGS

68 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας.
  Έχω κάνει θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) στα μάτια και πάνω από τα φρύδια καθώς και υαλουρονικο στις ρινοπαρειακες πριν ενα μηνα
  Θα έχω πρόβλημα αν κάνω fractional laser?

  1. Εφόσον γίνει laser ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας με ενέργεια στο σημείο που έγινε η έγχυση υαλουρονικού υπάρχει πιθανότητα να απορροφηθεί πιο γρήγορα. Πρόβλημα σίγουρα δε δημιουργείται. Το fractional ωστόσο θεωρείται παρακινδυνευμένο τέτοια εποχή λόγω του κινδύνου δυσχρωμίας.

 2. Έχω κάνει μποτοξ πριν 5 μήνες αλλά από τον τρίτο μήνα άρχισα να νιώθω κατά διαστήματα και συνήθως όταν έχω ημικρανία το μέτωπο μου μουδιασμένο σαν ξένο και αναρωτιέμαι είναι αο το μποτοξ η να ψάξω κάτι άλλο; ευχαριστω

  1. Πονοκέφαλοι και μουδιάσματα δεν είναι σπάνια μετά τη θεραπεία με μπότοξ και είναι άνευ σημασίας. Είναι εντονότεροι την πρώτη φορά που κάνει κανείς τη θεραπεία και δεν εφμανίζεται τις επόμενες φορές. Επίσης μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο όπως το Dysport διότι μερικοί ασθενείς εμφανίζουν τέτοιες παρενέργειες με το ένα ή το άλλο φάρμακο.

 3. Εχω κανει 3φορες γεμισμα στα χειλη με υαλουρονικο οξυ, αλλα δεν κραταει πανω απο 3 εβδομαδες, εχω δοκιμασει σε τρεις διαφορερικους ιατρους και δυο διαφορετικά υλικα. Γιατι συμβαινει αυτο;

  1. Ο βασικότερος λόγος που δε διαρκεί το υαλουρονικό στα χείλη είναι τα ακατάλληλα υλικά, που μπορεί να παρέχονται σε ιατρεία ακόμα και χωρίς τη γνώση των ιατρών. Η διάρκεια συνήθως είναι 6-10 μήνες με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου μπορεί να είναι 3-4 μήνες λόγω αυξημένης διάσπασης του υλικού από τον οργανισμό.

  1. Δεν υπάρχει αντένδειξη και πολλές φορές μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) μαζί με μεσοθεραπεία

  1. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκαλέσει φαγούρα το Dysport, ωστόσο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που είναι γενικότερα αλλεργικά στο αυγό.

 4. Καλησπέρα σας, κι εγώ ανηκω στην κατηγορία του μποτοξ που διήρκησε περιπου 2 μηνες. Οποτε την επόμενη φορά να ρωτησω πόσες μονάδες θα χρησιμοποιησουν βάλουν και πως θα το διαπίστωσε αυτό, προκειμένου να μην εξαπατηθω? Ευχαριστω

  1. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα από διαφορετικές εταιρίες στην αγορά και συνήθως εάν κάποιο δεν είναι πολύ δραστικό, δοκιμάζουμε κάποιο άλλο. Η δοσολογία του μποτοξ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αλλά αυτό μπορεί να το ξέρει μόνο ο εκάστοτε ιατρός.

 5. Γεια σας
  Ο γιατρός μ έβαλε βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στο πιγούνι κ στο λαιμό ενώ δεν το χρειαζόμουν με σποτελεσμα να μην μπορώ ν ανοίξω καλά υο στόμα μου ούτε να χαμογελάσω! Τι μπορώ να κάνω; Θα μου φυγει; Ο γιατρός μου είπε ότι μου έκανε λάθος ..ζήτησα μόνο στο περίγραμμα από την αρχή και εκείνος επέμενε! Τώρα διορθώνεται;

  1. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για το μπότοξ και θα πρέπει να περιμένει κανείς να περάσει η δράση του. Συνήθως για την περιοχή αυτή χρειάζεται 2-3 μήνες μέχρι να υποχωρήσει τελείως.

 6. Καλησπέρα σας, τελευτσια τοσο η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) οσο κσι το dysport μου δισρκει περιπου 2 μηνες. Οταν ρωτησα τον γιατρο ποσο διαλυει το dysport μου είπε 10 φορες. Ειναι σωστη η δοση αυτη, ή τελικα ειναι πολυ αραιο και γισυτο δεν υπαρχει αποτελεσμα;

  1. Η αραίωση του μπότοξ δεν παίζει τόσο ρόλο στη διάρκεια του αποτελέσματος, αλλά η ποσότητα των μονάδων που θα τοποθετηθούν σε κάθε σημείο. Τόσο η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) όσο και το Dysport έχουν παρόμοια δράση, η οποία κάποιες φορές είναι μειωμένη λόγω παρτίδας ή λόγω τρόπου φύλαξης του φαρμάκου. Εναλλακτικά υπάρχει και το Bocouture, σε περίπτωση που το βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και το Dysport έχουν μειωμένη διάρκεια.

 7. Γεια σας, τα νηματα σε σαγονι για ανορθωση είναι καλή αντιμετ΄πιση της χαλάρωσης; τώρα τελευταία ακούω συχνά πως είναι ψεύτικη μέθοδος

  1. Κάθε μέθοδος έχει τους περιορισμούς της και σίγουρα η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι το λίφτινγκ προσώπου. Εναλλακτικά με τα νήματα υπάρχει ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά η διάρκεια τους ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο νήματος, το βαθμό χαλάρωσης και την ποιότητα των ιστών. Υπάρχουν, ωστόσο και νήματα που δεν προσφέρουν κανένα ορατό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν είναι όλα τα νήματα το ίδιο.

 8. Διάβασα στο άρθρο σας πως ανάμεσα στα μέτρα για την παράταση ζωή του bottox είναι και η αποφυγή έντονων εκφράσεων.
  Η δερματολόγος που μου έκανε την εφαρμογή μου τόνισε πως για τις πρωτες ωρες θα πρέπει να κάνω αυτό ακριβώς!!..

  1. Οι περισσότερες συμβουλές προέρχονται από εμπειρικές παρατηρήσεις και δεν είναι απαραίτητα απόρροια κάποιας μελέτης. Στην πράξη βλέπουμε στα δικά μας περιστατικά ότι οι συμβουλές αυτές αποδίδουν και η διάρκεια του μπότοξ είναι συνήθως 6 μήνες.

  1. Η σύσταση για επανάληψη του μπότοξ είναι μέσα τις πρώτες 15 ημέρες, αλλά μέχρι τις 20 ημέρες δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 9. Ενώ υποβάλλομαι αρκετά χρόνια σε θεραπεία και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, εντούτοις την τελευταια φορά που δέχθηκα θεραπεια βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), το ίδιο βράδυ, δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο στο πρόσωπο (στα σημεία εφαρμογής) ενώ την άλλη μέρα δεν μπορούσα ούτε να πλύνω το πρόσωπό μου. Πονούσα. Η ιατρός μου είπε να βάλω πάγο (όπερ και εγένετο), αλλά είμαι σα να έχω φάει ξύλο! Την παρεπόμενη μέρα (σήμερα) πήγα κομμωτήριο και πονούσε το κεφάλι μου μπροστά κατά το λούσιμο και το χτένισμα. Φυσικά εξακολουθώ την εφαρμογή με πάγο κάθε λίγες ώρες και ο πόνος υποχωρεί. Πού οφείλεται αυτή η αντίδραση (σημειωτέον ότι το πρωί πριν τη θεραπεία είχα κάνει 40 λεπτά ηλιοθεραπεία, ενώ όταν έφυγα από το ιατρείο 17.30 το απόγευμα, ο ήλιος με είδε ελάχιστα).?

  1. Η συνηθέστερη αιτία για πονοκέφαλο μετά από μπότοξ είναι η σχετικά βαθιά έγχυση και συγκεκριμένα όταν η βελόνα ακουμπήσει το κόκκαλο του μετώπου, όπου και μπορεί να δημιουργήσει μια αντίδραση του περιόστεου ή ένα μικρό αιμάτωμα, τα οποία προκαλούν και τον πόνο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται πάγο στα σημεία εφαρμογής και συνήθως περνάει μετά από 2-3 ημέρες. Εάν ο πόνος μετά το μπότοξ δεν υποχωρήσει, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον θεράπων ιατρό.

  1. Δυστυχώς για το μποτοξ δεν υπάρχει αντίδοτο. Μετά το μήνα θα αρχίσει να υποχωρεί κάπως το αρχικό “πάγωμα” οπότε υπομονή…

 10. Καλησπέρα πήγα σημερα σε μια δερματολόγο για να ρωτήσω πόσο διαρκεί το μποτοξ στα μάτια μέτωπο μεσοφρυδιο..μου έκανε εντύπωση η απάντηση ..12 μήνες μου απάντησε..είμαι η μόνη δερματολόγος από τις τρεις που μου το είπε..είναι σωστό;;

  1. Η μέση διάκρεια του μπότοξ είναι 3-6 μήνες με τα υπάρχοντα φάρμακα της αγοράς. Αναμένουμε ένα νέο φάρμακο που θα έχει διάρκεια 18 μήνες, αλλά ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει.

 11. Μου είπαν πως εάν δεν γίνει αραίωση του υλικού πως το μποτοξ κρατάει και 1 χρόνο, κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ πολύ

  1. Το μπότοξ πάντα πρέπει να αραιώνεται, διότι το φάρμακο διατίθεται σε μορφή σκόνης και πρέπει να διαλυθεί για να μπορεί να γίνει ενέσιμο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα που ενίεται σε κάθε σημείο, δηλαδή οι συνολικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία. Η δράση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες, ωστόσο, όταν γίνεται σωστά, η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα έτος. Αυτό εξρατάται από το δέρμα του καθενός και την ηλικία.

 12. Μπορώ να κάνω μποτοξ για υπέριδρωσια στις μασχαλεσ εάν θέλω να μείνω έγκυος; Η κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης ;

  1. Οι αισθητικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν είναι ενδεδειγμένες και γίνονται μόνο με την άδεια του γυναικολόγου.

 13. καλημερα σας ειμαι αντρας 40 ετων και μοιαζω για 32 εχω ενα προσωπο που εχει ρυτδες στο μετοπο 3 συγκεκριμενα οριζοντιες αλλα της εχει και ο πατερας μου και η αδερφη μου προφανος ειναι ρυτιδες εκφρασης . . ρυτιδα και στο μεσοφρυο και απο μια ρυτιδα χαμογελου δηλαδη στης ρινοπαριακες. γενικα εχω δουλεψει σε πολυ μεγαλες εταιριες καλλυντικων και εχω φορεσει αρκετα χρονια πολυ καλα προιοντα και περιποιουμε πολυ το δερμα μου που ομως σαφως δεν κανουν δουλεια ειναι επιφανιακη . αν κανω μποτοξ που αν δεν με δειτε στο προσωπο σαφως δεν μπορειτε να ξερετε αλλα ενδεικτικα σαν πρωτη φορα θα εχω λειανση αυτον των ρυτιδων μετοπο και μεσοφρυο ; ( εννοω οτι θελεω να μην υπαρχουν καθολου να εξαφανιστουν το διαστημα που θα εχω ανει μποτοξ αυτο αλλωστε δεν κανει και το μποτοξ ; ) η ρνοπαριακες εκει θελει υαλουρονικο .. το γνωριζω και ας μην εχω παει σε πλαστικο 🙂 ποσο θα διαρκεσει το μποτοξ και το υαλουρονικο γιατι πραγματικα η κρεμες δεν μπορουν να μουν βαθεια στο δερμα μονο το 1 % ειναι επιφανιακο δηλαδη . στη χειροτερη δηλαδη περιπτωση ποσο θα διαρκεσει το μποτοξ και το υαλουρονικο γιατι πραγματικα βαρεθηκα να βλεπω της ρυτιδες εκφρασης μου .

  1. Το μπότοξ, εφόσον γίνει στη σωστή δοσολογία (που στους άντρες είναι υψηλότερη) κρατάει μέχρι 6 μήνες. Το υαλουρονικό συνήθως κρατάει για περισσότερο από 1 χρόνο.

  1. Δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο αλλά εμπειρικά φαίνεται πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του μπότοξ σε κάποια περιστατικά.

 14. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και την βοήθειά σας! Θέλω να ρωτήσω, δημιουργούμε κάποια αντίσταση στη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x); Εγώ είμαι 34, έχω κάνει υαλουρονικό στις ρινοπαριακές αύλακες και έχω ραντεβού για βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) σε 10 ημέρες. Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη ηλικία για βουτολινική τοξίνη (Μποτο x); Ισχύει ότι, όσο νωρίτερα το κάνει κάποιος, τόσο συχνότερα θα το χρειάζεται; Θα αποκτήσει το δέρμα-οργανισμός ανοχή και θα χρειάζεται όλο και περισσότερη/συχνότερη δόση;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Είναι γενικά κοινά παραδεκτό ότι η συχνή χρήση της τοξίνης μπορεί να προκαλέσει αντισώματα κατά του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια και το αποτέλεσμα. Καλό είναι σίγουρα να μην επαναλαμβάνεται το μπότοξ πριν τους 3 μήνες.

 15. Όταν λέτε ότι τη μποτοξ δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πριν τους τρις μήνες εννοείτε για το ίδιο σημείο? Παραδείγματος χάριν εάν έχω κάνει μποτοξ στην περιοχή των ματιών και μετά από ένα μήνα θέλω να κάνω μποτοξ στο περίγραμμα του προσώπου υπάρχει πρόβλημα?

  1. Δεν έχει σημασία το σημείο στο οποίο γίνεται τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) αλλά η συχνότητα. Σε χρήση συντομότερη των τριών μηνών, μπορούν να αναπτυχθούν αντισώματα κατά του φαρμάκου και να χάσει την επίδρασή του.

  1. Υπάρχουν διακυμάνσεις στον τρόπου που επιδράει η τοξίνη, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην επιδράσει καθόλου. Η μόνη περίπτωση να μην έχει καθόλου δράση είναι όταν έχει αλλοιωθεί το φάρμακο, είτε λόγω κακής συντήρησης, είτε λόγω μακράς παραμονής του από τη διάνοιξη στο ψυγείο.

 16. Καλησπερα σας. Αν κάποιος μετανιώσει για το βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) που έκανε. Πως μπορει να επαναφέρει την αρχική κατάσταση των μυών σύντομα?
  Ευχαριστώ

  1. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο αντίδοτο για τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να περάσει η δράση του ή να γίνουν κάποια συμπληρωματικά τσιμπήματα εφόσον χρειάζεται.

 17. Καλησπέρα σας ! Είμαι 34 ετών εχω κάνει τρεις φορές βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στο μέσοφρυδο τα τελευταία 3 χρόνια σε τρεις διαφορετικούς γιατρούς δερματολόγους συγκεκριμένα dysport . Έχω επαναλάβει και επαναληπτική δόση μετά δεκαπέντε ημερών και τις τρεις φορές. Δεν έχω δει αδρανοποίηση του μυ ανάμεσα στα φρύδια ούτε στο ελάχιστο , και δυστυχώς κανένας γιατρός δε μπορούσε να μου απαντήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό . Είχατε κάποιο παρόμοιο περιστατικό ; Και αν ναι πως το αντιμετωπίσατε ;

  1. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην έχει καθόλου επίδραση τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), ωστόσο υπάρχει δυστυχώς και αυτό το ενδεχόμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να δοκιμάσουμε σκευάσματα από άλλες εταιρίες, όπως τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) της Allergan ή το Bocouture της Merz Pharmaceuticals.

  1. Η επαναληπτική βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) έχει νόημα μόνο εφόσον μετά την πρώτη εφαρμογή συνεχίσουν να υπάρχουν περιοχές με έντονη σύσπαση αλλά χρειάζεται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων.

 18. Καλησπέρα σας.Dysport αν έχουν ανήκει 23/4 γηνετε να έχουν στο ψυγείο μέχρι 06/05 Και να χρησιμοποιηθεί? Και αν μετά από 2 μερες του Dysport μπορούμε να πηγαίνουμε θάλασσα?

  1. Το φάρμακο χάνει τη δραστικότητα του αν παραμένει πάνω από 2-3 μέρες στο ψυγείο και μπορεί να έχει μειωμένη δράση. Ναι μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται την επόμενη μέρα.

 19. Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα: α) ποια είναι η σχέση του εμβολίου για covid19 με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και γενικά τις ενέσιμες θεραπειες; πρέπει να υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ τους; β) βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιουλιο-αυγουστο) . Ευχαριστω για το χρόνο σας.

  1. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που εμφάνισαν πρήξιμο στις περιοχές που είχε τοποθετηθεί παλαιότερα υαλουρονικό, όταν έκαναν το εμβόλιο. Τα συμπτώματα είναι τελείως αθώα και υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες. Με τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) δεν υπάρχει συσχέτιση όσον αφορά στο εμβόλιο. Επίσης βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) γίνεται και το καλοκαίρι.

 20. Καλησπέρα σας.
  Γιατι μετά το μποτοξ συστήνεται να μην σκύβει το άτομο που έκανε την θεραπεία ; Και αν το έκανε ασυναίσθητα υπάρχει κάποιος κίνδυνος ;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Η σύσταση αν μη σκύβει κανείς μετά την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης δεν έχει καμία επιστημονική εγκυρότητα, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος το φάρμακο να μετατοπιστεί όταν ξαπλώνουμε, παραπάνω από όταν είμαστε όρθιοι. Συστήνεται μόνο στην περίπτωση που προκύψουν μελανιές κατά την εφαρμογή, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται.

 21. Καλησπερα σας!! Έκανα μποτοξ πριν ένα μήνα στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών. Όταν χαμογελαω παρατήρησα ότι η μία μου μεριά δεν κινειται όπως η άλλη η μία είναι πιο παγωμένη πάνω από τα μήλα. Υπάρχει περίπτωση να γίνει μόνιμη ζημιά; ή φεύγει με την πάροδο των μηνών και τι μπορώ να κάνω για να το επιτάχυνω ευχαριστω

  1. Αυτό μπορεί να συμβεί αν επηρρεαστεί από το φάρμακο ο ζυγωματικός μυς που σηκώνει τη γωνία του στόματος. Μόνιμη βλάβη δεν υπάρχει αλλά μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για να υποχωρήσει.

 22. Έκανα το μποτοξ 21 Απριλίου την επαναληπτική δόση στις 3 Μαΐου το αποτέλεσμα ηταν πολύ ικανοποιητικο. Ομως τώρα είναι 26 Μαΐου κ στο μεσοφρυο δημιουργήθηκαν πάλι οι ρυτίδες όπως ήταν πριν. Τι μου συστήνεται να κάνω?

 23. Έκανα 1η φορά Botox πριν 3 μήνες περίπου και είχα τρομερούς πονοκεφάλους για 5 ημέρες, δεν υποχωρούσαν ούτε με αναλγητικά. Η γιατρός μου είπε ότι συμβαίνει αυτό σε ένα ποσοστό ασθενών, και ότι τη 2η φορά δεν θα είναι έντονοι οι πονοκέφαλοι. Ισχύει; Δεν θα ήθελα να υποστώ την ίδια ταλαιπωρία. Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. Υπάρχει όντως ενδεχόμενο η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη να πυροδοτήσει ημικρανίες, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από συχνές ημικρανίες. Δε συμβαίνει κάθε φορά και κάποιες φορές σχετίζεται και με τον κύκλο της περιόδου.

 24. Καλησπερα σας έχω κάνει μποτοξ στους μασητήρες και δεν μου άρεσαν τα άποτελεσματα αδυνάτισε πολυ το προσοπω μου ,έχουν περάσει 3,5 μήνες και βλέπω λίγες γωνιές να επανέρχονται ποσό καιρό θέλει περίπου για να είμαι όπως πριν?Βοηθαει αν μασάω τσίχλες η κάνω άσκησης για γωνιές να επανέλθει ποιο γρήγορα ευχαριστω..

  1. Εξαρτάται από την ποσότητα του φαρμάκου που τοποθετήθηκε. Συνήθως χρειάζεται 6 μήνες για να επανέλθουν οι μασητήρες. Η γυμναστική με τσίχλες κτλ. βοηθάει.

 25. Έχω κάνει μποτοξ στο μέτωπο ,έχουν περάσει οι 6 μήνες και το μέτωπο είναι ακομη καθαρό , δεν έχει επανέλθει ακόμη στην αρχική του μορφή . Καλό για μένα αυτό αλλά τι γίνεται εδώ ,υπάρχει πρόβλημα!?

 26. Καλησπέρα έκανα Μποτοξ στο μεσοφρυο και γύρω από τα μάτια πριν ένα περίπου χρόνο ..μέσα σε ένα με δυο μήνες αφού το έκανα διαπίστωσα ότι άρχισε σταδιακά να αδειάζει από κάτω το μάτι μου σαν να δημιουργείται βαθούλωμα ..επίσης αυξήθηκαν από τη μια πλευρά οι ρινοπαρειακες μου ρυτίδες σαν να έχασα μυικό ιστό από το πρόσωπο ..εχω κάνει μόνο μια φορά μπότοξ και τίποτα άλλο..σε τι θα μπορούσε να οφείλεται αυτό;;υπαρχει πιθανότητα να επανέλθει ;;

  1. Είναι πολύ απίθανο να συμβούν τέτοιου είδους αλλαγές μετά από εφαρμογή μπότοξ. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτές οι ατέλειες προϋπήρχαν και λόγω της βελτίωσης στο πάνω μέρος του προσώπου γίνονται πιο εμφανείς.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..