BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Αναίμακτο λίφτινγκ τεχνικές & μέθοδοι Δρ. Παπαϊωάννου

Αναίμακτο λίφτινγκ

Αναίμακτο lifting, μια σχετικά οξύμωρη έκφραση για πολλούς, καθώς η λέξη lifting από μόνη της έχει λανθασμένα ταυτιστεί με μεγάλη αποθεραπεία, κλείσιμο στο σπίτι, παραμορφώσεις, υπερβολικά τραβήγματα και δυσμορφίες.

Η παραπάνω αντίληψη έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση λύσεων που δεν περιλαμβάνουν χειρουργείο, δημιουργώντας την ανάγκη για τεχνικές αναίμακτου λίφτινγκ στο πρόσωπο. Βεβαίως, το κλασικό χειρουργικό λίφτινγκ ως τεχνική δε χρειάζεται να τρομοκρατεί, καθώς πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη μέθοδο, η οποία προσφέρει μια συνολική βελτίωση της εικόνας του προσώπου με ένα αποτέλεσμα που διαρκεί περισσότερο από 15 χρόνια. Οι αναίμακτες τεχνικές αντίθετα έχουν μικρότερη αποθεραπεία, μικρότερη διάρκεια, ωστόσο μπορούν να επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα για να συντηρηθεί το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο,  ο πλαστικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος για να κρίνει την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς γίνεται το αναίμακτο λίφτινγκ

Το αναίμακτο lifting είναι μια διαδικασία ανύψωσης και σύσφιξης του δέρματος χωρίς τη χρήση κλασικής χειρουργικής μεθόδου και χωρίς αίμα. Εάν αναλύσει κανείς τις διορθώσεις που επιτυγχάνονται με ένα lifting, μπορεί να τις χωρίσει σε 3 ομάδες:

  1. Μείωση της χαλάρωσης των μαλακών μορίων, δηλαδή του λίπους και των μυών
  2. Αναδόμηση του χαμένου όγκου στο πρόσωπο
  3. Σύσφιξη του δέρματος

Με τη λογική αυτή, όλες οι τεχνικές αναίμακτου λίφτινγκ προσομοιώνουν τις αλλαγές που γίνονται σε ένα χειρουργικό λίφτινγκ και αποσκοπούν στη διόρθωση όλων των παραπάνω παραμέτρων. Ο συνδυασμός περισσότερων τεχνικών είναι συνήθως απαραίτητος στο αναίμακτο λίφτινγκ, ωστόσο οι διορθώσεις μπορούν να γίνονται σταδιακά, στα πλαίσια μιας στρατηγικής αντιγήρανσης του προσώπου.

Νήματα προσώπου

Στην κατηγορία του αναίμακτου λίφτινγκ, το λίφτινγκ προσώπου με νήματα προσφέρει μια νέα εναλλακτική τεχνική, η οποία αποσκοπεί στη διόρθωση της χαλάρωσης των μαλακών ιστών, κυρίως του λίπους και των μυών. Η εφαρμογή των νημάτων γίνεται είτε με αναισθητική κρέμα, είτε με τοπική αναισθησία, ανάλογα με τον τύπο του νήματος. Η χρήση τους στο πρόσωπο αφορά περιοχές όπως το οβάλ του προσώπου, ο λαιμός, οι παρειές κτλ. Το λίφτινγκ με νήματα μπορεί από μόνο του να είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντιγήρανσης, ωστόσο συχνά συνδυάζεται με άλλες θεραπείες όπως το υαλουρονικό, το μπότοξ κτλ. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εφαρμογής των νημάτων στο πρόσωπο είναι το άμεσο αποτέλεσμα και η πολύ μικρή αποθεραπεία.

Υαλουρονικό

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υαλουρονικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κυρίως για αποκατάσταση του χαμένου όγκου στο πρόσωπο, καθώς και γέμισμα ή καμουφλάρισμα ρυτίδων και πτυχών του προσώπου. Στα πλαίσια που αφορούν το αναίμακτο λίφτινγκ, μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί υαλουρονικό οξύ όπως το Voluma στο ύψος των ζυγωματικών, το οποίο πέρα από τον όγκο προκαλεί και τράβηγμα του δέρματος και των μαλακών μορίων προς τα πάνω. Η προσθήκη όγκου στο μάγουλο, στη γνάθο ή σε άλλο σημείο του προσώπου πρέπει να γίνεται με σύνεση, διότι η υπερβολική χρήση, από την μια διορθώνει πολύ αποτελεσματικά τη χαλάρωση, ωστόσο, από την άλλη μεριά, οδηγεί σε παραμόρφωση του προσώπου.

Laser/Ραδιοσυχνότητες

Το laser peeling ήταν και παραμένει μια απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία μετά από ένα χειρουργικό λίφτινγκ προσώπου, διότι διορθώνει περιοχές και λεπτές ρυτίδες που δύσκολα τις διορθώνει κανείς με άλλους τρόπους, όπως στην περιοχή γύρω από το στόμα, δηλαδή δρα κυρίως στην επιφανειακή εικόνα του δέρματος, προκαλώντας σύσφιξη. H θεραπεία με CO2 Madonna laser διορθώνει πολύ αποτελεσματικά τις λεπτές ρυτίδες, ωστόσο έχει μια αποθεραπεία 8-10 ημερών. Για το λόγο αυτό προτιμάται συνήθως, στα πλαίσια ενός αναίμακτου λίφτινγκ η χρήση λιγότερο επεμβατικών laser, όπως το fractional, μοιράζοντας την ενέργεια σε περισσότερες συνεδρίες.

Ακόμα πιο αποτελεσματική μέθοδος σύσφιξης έχει αποδειχθεί η χρήση ραδιοσυχνότητας, η οποία προάγει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Το πλεονέκτημα είναι ότι η αποθεραπεία είναι μικρότερη από αυτήν ενός laser, και το κολλαγόνο που διεγείρεται βελτιώνει περισσότερο την ελαστικότητα του δέρματος, οδηγώντας ουσιαστικά σε ένα αναίμακτο λίφτινγκ.

Υγρό λίφτινγκ προσώπου

Μια διαφορετική προσέγγιση στις θεραπείες προσώπου για το αναίμακτο λίφτινγκ προσφέρει το λεγόμενο υγρό λίφτινγκ “liquid facelift”, το οποίο βασίζεται στη χρήση ειδικού υαλουρονικού Restylane Vital, το οποίο τοποθετείται σε πολλαπλά σημεία κάτω ακριβώς και μέσα στο δέρμα με ειδική συσκευή. Το αποτέλεσμα έχει ομοιότητες με αυτό της μεσοθεραπείας, ωστόσο έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πολύ πιο ορατό, προσφέροντας λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπο. Χαρακτηρίζεται υγρό λίφτινγκ, διότι πέρα από την ενυδάτωση και βελτίωση της ελαστικότητας, υπάρχει και σημαντική σύσφιξη, όπως σε ένα αναίμακτο λίφτινγκ. Αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική από τον κλασικό χειρουργικό λίφτινγκ και συνήθως προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα με ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης.

Vampire lift

Μια πιο ολιστική θεραπεία αναίμακτου λίφτινγκ είναι το Vampire lift, στο οποίο συνδυάζεται η χρήση υαλουρονικού με τη μεσοθεραπεία, δηλαδή την αυτόλογη θεραπεία από το αίμα. Στην τεχνική αυτή αναίμακτου λίφτινγκ, το υαλουρονικό προσφέρει κυρίως τον χαμένο όγκο, ενώ δρα σε κυτταρικό επίπεδο και επιδιορθώνει τα χαλασμένα/γηρασμένα κύτταρα του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται μια πολύ σημαντική βελτίωση της ποιότητας του δέρματος, μια σύσφιξη και μια μοναδική αντιγήρανση της επιδερμίδας.

Το Vampire Lift συνίσταται από τα εξής βήματα:

  • Συλλογή Πλάσματος: Αρχικά, λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα αίματος από τον ασθενή.
  • Επεξεργασία του Πλάσματος: Το αίμα υποβάλλεται σε διαδικασία κεντρικής και περιφερικής διήθησης για να εξαχθεί το Platelet-Rich Plasma (PRP). Το PRP περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πλάκων, που περιέχουν αναστολείς αναπλήρωσης κυττάρων και άλλους παράγοντες που προωθούν την ανάπλαση του δέρματος.
  • Εφαρμογή στο Δέρμα: Το PRP ενέχεται στο δέρμα με διάφορους τρόπους, συνήθως μέσω ενέσεων ή συνδυασμού με άλλες αισθητικές διαδικασίες, όπως το micro-needling.

Αναίμακτο λίφτινγκ ή χειρουργείο;

Γνώμη μας, όπως και των περισσότερων συναδέλφων που έχουν μια συγκεκριμένη εμπειρία με το λίφτινγκ, είναι ότι το χειρουργικό λίφτινγκ δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από καμία τεχνική αναίμακτου λίφτινγκ, διότι έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, η διάρκεια. Το αποτέλεσμα μετά από ένα λίφτινγκ κρατάει 15-20 χρόνια, ενώ στο αναίμακτο λίφτινγκ χρειάζεται κάποια συντήρηση και επανάληψη κάθε χρόνο περίπου. Δεύτερον η διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος.

Δεδομένου ότι οι αναίμακτες τεχνικές έχουν κάποιους περιορισμούς, δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί μια μεγάλη περίσσεια δέρματος χωρίς να αφαιρεθεί χειρουργικά. Αυτό σημαίνει ότι από κάποια ηλικία και μετά, οι ατραυματικές τεχνικές δεν καταφέρνουν να διορθώσουν πλήρως το πρόβλημα. Τέλος, ακόμα και από οικονομική άποψη, συμφέρει περισσότερο να υποβληθεί κανείς σε μια συνολική χειρουργική διόρθωση, διότι μέσα σε μια πενταετία περίπου, το κόστος του αναίμακτου λίφτινγκ είναι εφάμιλλο με αυτό ενός χειρουργικού λίφτινγκ προσώπου.

Αξίζει το αναίμακτο λίφτινγκ ;

Το αναίμακτο λίφτινγκ ωστόσο είναι αρκετά δημοφιλές, διότι ταιριάζει περισσότερο στο σύγχρονο τρόπο ζωής και είναι το πλέον κατάλληλο για σχετικά νέα άτομα, ηλικίας 40-55, που εμφανίζουν αρχόμενα προβλήματα γήρανσης και δε νιώθουν έτοιμα να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση. Eίναι ουσιαστικά μια γέφυρα μεταξύ της νεανικότητας και του λίφτινγκ, παρατείνοντας την ηλικία που χρειάζεται να υποβληθεί κανείς στην επέμβαση. Η αξία του αναιμακτού λίφτινγκ εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες, προσδοκίες και τις συνθήκες του δέρματός σας. Για οποιαδήποτε παρέμβαση στο πρόσωπο σας είναι σημαντικό να σας επιβλέπει ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός. Επικοινωνήστε σήμερα κιόλας με την κλινική πλαστικής χειρουργικής Papaioannou και λάβετε άμεσα και διαρκή αποτελέσματα σε ό,τι χρειάζεστε!

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..