BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταφορά Λίπους

Μεταφορά λίπους: Ένας θαυμαστός νέος κόσμος

Μετά την τελευταία μας συμμετοχή τον Οκτώβριο 2015 στο Αμερικάνικο συνέδριο ASAPS πλαστικής χειρουργικής στη Βοστώνη, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η στρατηγική μας όσον αφορά στη χρήση του λίπους ως αυτόλογο μέσο βελτίωσης του σώματος, στήθους και προσώπου. Με ομιλητές όπως ο Sydney Coleman, τον πατέρα της σύγχρονης λιπομεταφοράς, να μιλάνε για μελλοντικές εξελίξεις όπως έτοιμα σκευάσματα λίπους (off the shelf) για χρήση όπως το υαλουρονικό ή το μπότοξ καθώς και άλλους ομιλητές  να παρουσιάζουν νέες αμέτρητες εφαρμογές, η κατακλείδα είναι η εξής: το λίπος “φοριέται” παντού. Γιατί, όμως, επιλέγεται τόσο συχνά το αυτόλογο λίπος και με ποιους τρόπους αξιοποιείται στο πρόσωπο και το σώμα;

Τι είναι αυτό που κάνει το αυτόλογο λίπος τόσο δημοφιλές

Οι ευεργετικές δυνατότητες του λίπους όσον αφορά στην αναγέννηση νέων ιστών έχει διαπιστωθεί με πολλαπλές μελέτες, πιθανολογώντας ότι τα βλαστοκύτταρα που εμπεριέχονται στο λιπώδη ιστό καταφέρνουν και διαφοροποιούνται, προκαλώντας σχηματισμό νέων κυττάρων και ιστών, όπως συνδετικό ιστό, αγγεία, δέρμα, λίπος κτλ.

Η μεταφορά του λίπους εφαρμόζεται είτε μεμονωμένα, είτε συμπληρωματικά σε άλλες επεμβάσεις, αισθητικές ή επανορθωτικές. Η έγχυση του λίπους έχει ως σκοπό να αποκαταστήσει το χαμένο όγκο των ιστών και έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος τοποθέτησής του, καθώς και ο συνολικός όγκος που θα χρησιμοποιηθεί. Παρακάτω θα δώσουμε μερικά δημοφιλή παραδείγματα λιπομεταφοράς, τα οποία πραγματοποιούνται πλέον ως ρουτίνα.

Μεταφορά λίπους στο πρόσωπο

Δεδομένου ότι η διαδικασία της γήρανσης του προσώπου σημαίνει απώλεια λίπους και μετατόπιση των διαμερισμάτων λίπους του προσώπου, η μεταφορά λίπους έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον όγκο, με αντίστοιχο τρόπο όπως γίνεται με τη χρήση υαλουρονικού ή άλλων fillers. Το λίπος είναι ωστόσο κάτι παραπάνω από ένα filler. Καταρχάς έχει ένα μόνιμο αποτέλεσμα και δε χάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν προκαλεί καθόλου αντιδράσεις και μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια σε σημεία όπου άλλα filler μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο που χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με lifting, βλεφαροπλαστική και άλλες επεμβάσεις αντιγήρανσης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση ρυτίδων, ιδιαίτερα των πολύ λεπτών, με τη μέθοδο micro- και nanografting. Όσον αφορά στη βελτίωση των αναλογιών του προσώπου, η χρήση του για να τονιστούν χαρακτηριστικά του προσώπου όπως τα ζυγωματικά, το πηγούνι, οι κρόταφοι, τα χείλη κτλ. προσφέρει μια απόλυτα φυσική αναδόμηση και μια συνολική βελτίωση του σχήματος του προσώπου, χωρίς να αλλοιωθούν οι αρμονικές αναλογίες.

Μεταφορά λίπους στο σώμα

Η κυριότερη χρήση του λίπους στην περιοχή του στήθους είναι η φυσική αυξητική στήθους, δηλαδή η μεγέθυνση του στήθους χωρίς χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον η υποψήφια γυναίκα πληροί κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να επιτευχθεί ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας το στήθος κατά ένα νούμερο και βελτιώνοντας το ντεκολτέ και περιοχές όπως ο άνω πόλος του στήθους.

Σε περιπτώσεις όπως η ανόρθωση στήθους, η λιπομεταφορά γίνεται συμπληρωματικά για να βελτιωθεί το μέγεθος και το σχήμα των μαστών. Ακόμα και σε αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης, το λίπος στον άνω πόλο και στο περίγραμμα του ενθέματος βοηθάει προκειμένου να καλυφθούν καλύτερα οι προθέσεις, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το φυσικότερο δυνατό. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αδύνατες γυναίκες ή σε περίπτωση χρήσης στρόγγυλων προθέσεων.

Τέλος, στην επανορθωτική χειρουργική των μαστών, το λίπος έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων παθήσεων του μαστού, γενετικών ή επίκτητων. Σε περιπτώσεις με δυσπλασία μαστού, όπως σωληνωτός (σωληνοειδής) μαστός, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει εξολοκλήρου χρησιμοποιώντας αυτόλογο λίπος, χωρίς προθέσεις σιλικόνης ή εξωτερικές τομές. Ακόμα και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ή ογκεκτομή, η λιπομεταφορά είναι ένα σημαντικό εργαλείο αποκατάστασης που χρησιμοποιείται μεμονωμένα ή συμπληρωματικά.

Η πιο δημοφιλής μεταφορά λίπους

Μεταφορά λίπους σε σώμα και γλουτούς


Η πιο δημοφιλής επέμβαση που έχει να κάνει με τη λιπομεταφορά είναι το βραζιλιάνικο λίφτινγκ γλουτών. Η επέμβαση αυτή έχει το τεράστιο πλεονέκτημα της απουσίας ουλών και ένα τελικό αποτέλεσμα που είναι συνώνυμο με τη σεξουαλικότητα. Η μεταφορά στην περιοχή αυτή μπορεί να ξεπερνάει το 1 λίτρο ανά γλουτό και σε συνδυασμό με λιπογλυπτική στην περιοχή της μέσης και των μηρών, η τελική εμφάνιση των γλουτών είναι εντυπωσιακή.

Με την ίδια λογική το λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθούν περιοχές όπως οι γάμπες, οι μηροί, τα χέρια κτλ. Μεγάλη εφαρμογή έχει στην περίπτωση διόρθωση ανωμαλιών που έχουν προκληθεί από αποτυχημένη ή υπερβολική λιποαναρρόφηση. Το λίπος εδώ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το περίγραμμα και να καλύψει τις ανωμαλίες του δέρματος.

Συνοψίζοντας, το λίπος μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί παντού. Είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο με το οποίο ένας έμπειρος πλαστικός χειρούργος μπορεί να απογειώσει το αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση του έχει περιορισμούς και κινδύνους και δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάτι αθώο και αμελητέο.

Προτού αποφασίσετε για τη διαδικασία, θα ήταν καλό να εξετάσετε προσεκτικά τα ρίσκα και τους περιορισμούς, αποφεύγοντας αυθαίρετες επεμβάσεις που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Συμβουλευτείτε τον πλαστικό χειρουργό σας πριν από κάθε μεταφορά λίπους σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος.

TAGS

8 Απαντήσεις

  1. Καλό θα ήταν να μιλήσουμε τηλεφωνικώς προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι είναι κατάλληλη η περίπτωσή σας για μεταφορά λίπους. Μπορείτε επίσης να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email του ιατρείο για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο [email protected]

 1. Καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω πόσο κοστίζει στον περίπου η λιπομεταφορά απο οποιοδήποτε σημείο του σώματος σε ενα μεμονωμένο σημείο οπου υπάρχει ατροφική ουλή, για να επιτευχθεί η κάλυψή της.

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  1. Σε ατροφικές ουλές πρέπει πρώτα να εξεταστεί αν η μεταφορά λίπους είναι η καταλληλότερη μέθοδος, ή αν ενδείκνυται κάποια άλλη θεραπεία. Πάντως, εφόσον είναι μικρής έκτασης λιπομεταφορά, το κόστος είναι αρκετά προσιτό.

 2. Καλησπέρα σας, έχω στα χείλια μόνιμο filler (aquamid). Μπορεί να γίνει μεταφορά λίπους για αύξηση όγκου ή καλό θα ήταν να μην συνδυαστεί ;

  1. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε παρέμβαση στα χείλη όταν έχει προηγηθεί έγχυση μόνιμου υλικού, διότι μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Το λίπος είναι σχετικά ουδέτερο, ωστόσο χρειάζεται εκτίμηση από κοντά.

 3. Ειμαι 38 ετων και θελω να κανω μεταφορα λιπους στο προσωπο για πιο φρεσκια οψη. Ταυτοχρονα ειμαι σε διαδικασια απωλειας κιλων. Θα ειναι δυνατη η μεταφορα λιπους μετα το περας της διαιτας?

  1. Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα σταθερό βάρος πριν προβούμε σε μεταφορά λίπους στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..