Οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου είναι σαφώς περισσότεροι από τη γνώση γι΄ αυτές, αφού όλη η διαδικασία της φυλομετάβασης παραμένει ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο για το ευρύ κοινό. Ο πλαστικός χειρουργός, Δρ Πρόδρομος Παπαϊωάννου, με σημαντική εξειδίκευση και εμπειρία στις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, καταρρίπτει τους μύθους αυτούς και αναδεικνύει την αλήθεια γύρω από τη χειρουργική διαδικασία της φυλομετάβασης.
ΜΥΘΟΣ: Χρειάζεται μόνο μία ιατρική ειδικότητα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της φυλομετάβασης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διαδικασία της φυλομετάβασης είναι προϊόν της συνεργασίας μιας σειράς ιατρικών ειδικοτήτων, από τον επαγγελματία ψυχικής υγείας μέχρι τον ενδοκρινολόγο και τον πλαστικό χειρουργό. Το πιο βασικό βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι η εκτίμηση των περιστατικών από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Τον ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε ψυχίατρος, ιδανικά σεξολόγος-ψυχίατρος, ωστόσο η εμπειρία του πάνω σε θέματα δυσφορίας φύλου βοηθά. Εφόσον διαπιστωθεί δυσφορία φύλου, το επόμενο βήμα είναι η επαφή με τον χειρουργό που θα αναλάβει τις διάφορες επεμβάσεις, καθώς και με τον ενδοκρινολόγο, προκειμένου να ξεκινήσει η ορμονοθεραπεία.
ΜΥΘΟΣ: Γεννήθηκα άντρας, μέσα μου όμως ένιωθα πάντα γυναίκα. Μάλλον αυτή η αίσθηση δεν είναι αρκετός λόγος για να προχωρήσω σε μια τόσο δύσκολη και ριζική επέμβαση, όπως αυτή του επαναπροσδιορισμού φύλου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Κι όμως ο νούμερο «ένα» λόγος για τον επαναπροσδιορισμό φύλου είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση. Η δυσφορία φύλου συνήθως εμφανίζεται σε πολύ μικρή ηλικία και τα άτομα που τη βιώνουν νιώθουν από πολύ νωρίς εγκλωβισμένα σε λάθος φύλο. Αυτή είναι και η πιο ξεκάθαρη περίπτωση που καθιστά ένα άτομο ιδανικό για τη φυλομετάβαση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι να υπάρχει μια επιβεβαιωμένη δυσφορία φύλου από τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια του παγκόσμιου οργανισμού υγείας WPATH έχουν γίνει ακόμα πιο ελεύθερα.
ΜΥΘΟΣ: Είμαι 40 χρονών. Είναι μάλλον αργά για να προχωρήσω σε μια επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου δεν έχουν ηλικιακό περιορισμό. Γίνονται συνήθως μετά τα 18 –αν και μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεις κυρίως αισθητικού χαρακτήρα μπορούν να γίνουν και σε μικρότερη ηλικία με τη συγκατάθεση των γονέων- αλλά δεν έχουν χρονική οροφή. Ιδανικό είναι πάντως η διαδικασία να ξεκινάει όσο γίνεται νωρίτερα, καθώς τόσο η αποκατάσταση όσο και τα αποτελέσματα είναι πιο ευνοϊκά σε νεαρά άτομα. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα. Οι ασθενείς που επιλέγουν να υποβληθούν σε φυλομετάβαση σε πιο προχωρημένη ηλικία δυσκολεύονται περισσότερο εξαιτίας κοινωνικών και επαγγελματικών περιορισμών.
ΜΥΘΟΣ: Αν προχωρήσει κανείς σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, δεν μπορεί μετά να αλλάξει γνώμη.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και αναφερόμαστε στις επεμβάσεις αυτές ως μη αναστρέψιμες, αυτό δεν αληθεύει πλήρως. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να αντιστραφεί μια επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και να αποκατασταθεί εν μέρει ή και αρκετά ικανοποιητικά η λειτουργία. Ωστόσο, εκείνο που δεν μπορεί να αποκατασταθεί είναι η δυνατότητα τεκνοποιίας. Πάντως, μικρότερες επεμβάσεις, όπως αυτές στο στήθος, είναι σχεδόν πλήρως αναστρέψιμες.
ΜΥΘΟΣ: Η επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου είναι ένα χειρουργείο που γίνεται άπαξ.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Για τη φυλομετάβαση απαιτείται μια σειρά επεμβάσεων στο πρόσωπο, στο στήθος, στα γεννητικά όργανα, αλλά και κάποιες δευτερεύουσες στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι, για παράδειγμα στις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου άρρεν προς θήλυ (MtF) η κλασική επέμβαση στο πρόσωπο είναι η θηλυκοποίηση του προσώπου FFS (facial feminization surgery), η οποία περιλαμβάνει τη διόρθωση του μετώπου, των ματιών και των φρυδιών, τη ρινοπλαστική, τη μείωση των γωνιών της γνάθου και του πηγουνιού, το τραχειακό shaving για το μήλο του Αδάμ, καθώς και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις, όπως αύξηση ζυγωματικών, lip lift, foxy eye κτλ. Στο στήθος γίνεται αυξητική συνήθως με προθέσεις σιλικόνης ή εναλλακτικά με λίπος.
Η επέμβαση επαναπροσδιορισμού των γεννητικών οργάνων μπορεί να διενεργηθεί πριν ή μετά από τις παραπάνω επεμβάσεις. Αφορά στη δημιουργία πλήρως λειτουργικού κόλπου με αισθητικότητα και δυνατότητα κλειτοριδικού και κολπικού οργασμού.
Όσον αφορά στις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού θήλυ προς άρρεν (FtM) η πρώτη επέμβαση που συνήθως διενεργείται είναι η αρρενοποίηση του στήθους, εξαιτίας της δυσφορίας που νιώθουν οι περισσότεροι ασθενείς από τους μαστούς. Δεν πρόκειται ούτε για μαστεκτομή ούτε για μείωση στήθους, καθώς η τεχνική αυτή είναι τελείως διαφορετική από τις δύο προηγούμενες. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με την υστερεκτομή, που διενεργείται από γυναικολόγο.
Στο κομμάτι των γεννητικών οργάνων η πιο απλή τεχνική είναι η μετοειδοπλαστική, κατά την οποία γίνεται πρακτικά μια προέκταση της κλειτορίδας και της ουρήθρας, με σκοπό τη δημιουργία ενός σχετικά μικρού, αλλά λειτουργικού πέους. Εφόσον υπάρχει επιθυμία για μεγαλύτερο μέγεθος, εφαρμόζεται η τεχνική της φαλλοπλαστικής, όπου γίνεται λήψη δέρματος από κάποιο άλλο σημείο του σώματος για τη δημιουργία του φαλλού.
Μερικοί ακόμα μύθοι μετά την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου
ΜΥΘΟΣ: Η αποθεραπεία των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου είναι πολύ δύσκολη, πολύ επώδυνη και διαρκεί καιρό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και η επικρατούσα αντίληψη είναι πως πρόκειται για επεμβάσεις μεγάλες και βαριές, η αλήθεια είναι πως η αποθεραπεία τους είναι σχετικά απλή και γρήγορη. Μάλιστα, με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων ετών, οι επεμβάσεις αυτές χαρακτηρίζονται πλέον ως ρουτίνα. Για παράδειγμα, μια επέμβαση επαναπροσδιορισμού MtF διαρκεί περίπου 4 ώρες, η παραμονή στην κλινική είναι 3 μέρες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι 3-4 εβδομάδες. Ο πόνος είναι επίσης πολύ καλά διαχειρίσιμος και ανεκτός, χάρη στα νέα φάρμακα και την εξέλιξη των τεχνικών.
ΜΥΘΟΣ: Αν αποφασίσω τη φυλομετάβαση, δεν θα μπορέσω ποτέ να αποκτήσω το δικό μου παιδί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό δεν ισχύει. Αν γίνει εγκαίρως φύλαξη ωαρίων ή σπερματοζωαρίων προτού ξεκινήσουν οι επεμβάσεις και η ορμονική θεραπεία, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα τεκνοποιίας μελλοντικά.
ΜΥΘΟΣ: Μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου αυτό που αλλάζει είναι μόνο το σώμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου οι αλλαγές δεν είναι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχολογικές. Το άγχος και η καταπίεση που φέρνει η δυσφορία φύλου εκτονώνονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ η αυτοπεποίθηση ενισχύεται και το άτομο αρχίζει να αισθάνεται καλά μέσα στο σώμα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική του υγεία. Στην πλειονότητά τους οι μελέτες δείχνουν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης των ασθενών μετά από την ολοκλήρωση των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου.
Για οποιαδήποτε ερώτηση, μπορείτε να ενημερωθείτε απο το Δρ. Παπαϊωάννου, πλαστικό χειρούργο στην Θεσσαλονίκη, με μια επίσκεψη στην κλινική μας.
Πρόσφατα σχόλια