BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Συνέντευξη στο περιοδικό Business Woman

Συνέντευξη στο περιοδικό Business Woman

Για να επιλέξει ένας γιατρός την ειδικότητα του Πλαστικού Χειρούργου, ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του με την αισθητική γενικότερα;

Πρωτίστως, το κριτήριο για την επιλογή της συγκεκριμένης ειδικότητας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ο πλούτος και η δόξα. Δυστυχώς, το επάγγελμά μας έχει ταυτιστεί με τη δημοσιότητα, τους celebrities, τους followers και τις χρηματικές απολαβές.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να κάνει κανείς στον εαυτό του, πριν επιλέξει την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής, είναι τα εξής: Έχω κατανόηση της γεωμετρίας και της αρμονίας; Μπορώ να τα καταφέρω με την εκπαίδευση, η οποία είναι πολυετής και πολύ δύσκολη; Έχω την υπομονή να ξεφύγω από το μέτριο και να φτάσω στο άριστο; Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι, πέρα από την άμεση συνάρτηση με την αισθητική, η πλαστική χειρουργική είναι μια ιατρική υπηρεσία, που σημαίνει ότι χρειάζεται αγάπη για το ιατρικό επάγγελμα και σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας και όχι η προσωπική μας προβολή.

Ανάμεσα στην αισθητική χειρουργική και στην αποκατάσταση, ποια θα λέγατε ότι σας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον;

Η πλαστική χειρουργική βασίζεται στους 4 πυλώνες που απαρτίζονται από την επανορθωτική χειρουργική, τη χειρουργική των εγκαυμάτων, τη μικροχειρουργική και την αισθητική χειρουργική. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, ο πλαστικός χειρουργός χρειάζεται να περάσει από όλες αυτές τις υποειδικότητες και να επιλέξει σε ποια από αυτές νιώθει πιο άνετα και μπορεί να προσφέρει το μέγιστο της δυναμικής του.

Η επανορθωτική χειρουργική έχει σίγουρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για πολύ σύνθετες επεμβάσεις και βοηθούν ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κακοήθειες, τραυματισμοί, εγκαύματα, καθώς και πολλές εκ γενετής δυσπλασίες. Ωστόσο, για να την ασκεί κανείς, χρειάζεται συνήθως να εργάζεται σε ένα οργανωμένο νοσοκομείο και στο πλαίσιο μιας ομάδας. Η αισθητική χειρουργική, από την άλλη, εφαρμόζεται ατομικά από τον ιατρό, είτε στο πλαίσιο του ιατρείου, είτε σε αυτό μιας ιδιωτικής κλινικής.

Πολλές φορές, τα όρια μεταξύ αισθητικής και αποκατάστασης είναι συγκεχυμένα και αλληλεπικαλύπτονται. Θεωρώ ότι και οι δύο κλάδοι είναι εξίσου ενδιαφέροντες και απαιτητικοί, αν και η αισθητική χειρουργική προϋποθέτει μεγαλύτερη προσήλωση προς την λεπτομέρεια και την αρμονία.

Οι γυναίκες ή οι άντρες επιλέγουν πιο εύκολα μία αλλαγή στο σώμα τους;

Πλέον δεν υπάρχει το ταμπού των ανδρών, όπως συνέβαινε παλαιότερα και βλέπουμε μια ολοένα μεγαλύτερη αύξηση στην προσέλευση των ανδρών στο ιατρείο. Βέβαια, στην Ελλάδα, η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών συνεχίζει να είναι χαμηλότερη, περίπου 1 προς 5. Οι άντρες είναι ίσως πιο αποφασιστικοί συγκριτικά με τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν.

Οι συχνότερες παρεμβάσεις που επιλέγουν οι άντρες είναι η ρινοπλαστική, η διόρθωση της γυναικομαστίας, η λιποαναρρόφηση και η κρυολιπόλυση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ανδρών ως προς το πρόσωπο, καθότι η νεανική εμφάνιση βοηθάει πολλές φορές και επαγγελματικά. Οι γυναίκες από την άλλη επισκέπτονται το ιατρείο συχνότερα, διότι επιθυμούν να συντηρούνται πιο τακτικά, προλαμβάνοντας το πρόβλημά τους από νωρίς.

Θεωρείτε, ότι η δύσκολη περίοδος που διανύουμε λόγω Covid 19, επηρεάζει ψυχολογικά κάποιον ώστε να επιλέξει μία επέμβαση αισθητικής;

Θα έλεγα ότι την περίοδο της πανδημίας, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της αισθητικής χειρουργικής. Ενδεχομένως ο λόγος είναι ότι η πεσμένη ψυχολογία που υπάρχει λόγω της στέρησης της ελευθερίας μας, κάνει πολλούς ανθρώπους να αναζητούν μια τονωτική ένεση, είτε αυτή είναι κάτι απλό, όπως μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, είτε μια αισθητική επέμβαση.

Επίσης, για πολλούς ανθρώπους, η χρήση μάσκας τους επιτρέπει να κρύψουν τυχόν μελανιές η πρηξίματα του προσώπου και έτσι μπορούν να προβούν σε επεμβάσεις που ανέβαλλαν παλαιότερα, όπως το λίφτινγκ, που τελευταία παρουσιάζει μια μεγάλη ζήτηση.

Οι ασθενείς σας διστάζουν στην σκέψη ενός επικείμενου χειρουργείου λόγω Covid 19;

Στο πρώτο lockdown που υπήρχε ένας φόβος για το άγνωστο και μια αβεβαιότητα, πολλοί ασθενείς αλλά κι εγώ ο ίδιος, είχαμε πολλούς ενδοιασμούς, ως προς την ασφάλεια της υγείας. Ωστόσο, πλέον, υπάρχει μια σχετική ασφάλεια, καθώς μεγάλο μέρος των υγειονομικών και του προσωπικού των κλινικών είναι εμβολιασμένο, διενεργούνται εβδομαδιαία τεστ σε όλο το προσωπικό και τους ιατρούς και τέλος όλοι οι ασθενείς υπόκεινται σε μοριακό έλεγχο πριν την επέμβαση.

Μέσα στις ιδιωτικές κλινικές δεν υπάρχει συνωστισμός, καθώς δεν επιτρέπονται επισκεπτήρια και συνοδοί. Τέλος, η εμπειρία έχει δείξει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου κρούσματα μέσα στις κλινικές. Προσωπικά νιώθω πλέον ασφάλεια για τους ασθενείς μου.

Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες να θεωρούν ταμπού να μιλήσουν για μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που σκέφτονται να κάνουν ή έχουν κάνει ήδη. Θεωρείτε ότι ισχύει ακόμα στις μέρες μας και για ποιο λόγο;

Το ταμπού συνεχίζει και υπάρχει, ιδιαίτερα σε μικρότερες κοινωνίες. Συγκρίνοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, θεωρώ ότι στην Αθήνα το ταμπού έχει ξεπεραστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Παρατηρούμε επίσης ακραία φαινόμενα, από τη μία άτομα που περιγράφουν δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εμπειρία τους από μια επέμβαση, ακόμα και με φωτογραφίες ή βίντεο όπου διακρίνονται ακόμα έντονες μελανιές ή πρηξίματα και από την άλλη άτομα που δεν παραδέχονται ότι έκαναν, για παράδειγμα, αυξητική στήθους, όταν τους ρωτήσει κανείς. Αυτό βέβαια πιστεύω ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας, καθώς σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, δεν υπάρχει, πλέον, κανένα ταμπού γύρω από την πλαστική χειρουργική, καθώς είναι μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων.

Τι ρόλο θεωρείτε ότι παίζει μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην ψυχολογία μιας γυναίκας, όχι μόνο για την ίδια άλλα και στην σχέση της με τους άλλους;

«Η ομορφιά πηγάζει από την αυτοπεποίθηση» είναι το μότο μου και αυτό πιστεύω ότι αντανακλάται πλήρως στην πλαστική χειρουργική. Το να νιώθει μια γυναίκα όμορφα με το πρόσωπο και το σώμα της δημιουργεί μια πιο ισορροπημένη σχέση με τους άλλους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θα ήθελα να αναφέρω είναι αυτό της λιποαναρρόφησης. Μετά την επέμβαση, υπάρχουν σίγουρα κάποια πρηξίματα που σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερούν να υποχωρήσουν, κάτι που δημιουργεί μια ανασφάλεια, όσον αφορά στο αποτέλεσμα.

Φυσικά, πάντα καθησυχάζω τις ασθενείς μου, εξηγώντας ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι να περάσει το οίδημα. Ωστόσο, η ανακούφιση των περισσότερων γυναικών έρχεται, όταν ακούσουν την πρώτη επιβεβαίωση από μια φίλη τους, που θα τους πει «πολύ αδυνάτισες!». Τότε πλέον είναι σίγουρες ότι η επέμβαση είναι πετυχημένη.

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, σε ποια ηλικία περίπου αναζητούν Πλαστικό Χειρούργο οι γυναίκες και σε ποια οι άντρες; Πότε θα λέγατε εσείς ότι μπορεί κάποιος να παρέμβει στο σώμα του;

Παρατηρούμε μια αύξηση των millennials τα τελευταία χρόνια, που πιθανότατα οφείλεται στην προβολή της αισθητικής χειρουργικής μέσα από τα social media. Αυτή η αύξηση αφορά τόσο γυναίκες, όσο και άντρες. Θα έλεγα ότι οι γυναίκες ξεκινάνε σε ηλικία 20-25, ενώ οι άντρες συνήθως 25-30 να επισκέπτονται το ιατρείο.

Το όριο ηλικίας είναι συνήθως τα 16 έτη για τις γυναίκες και τα 18 έτη για τους άντρες, δεδομένου ότι το σώμα και ο σκελετός συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι και αυτήν την ηλικία, ωστόσο αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουμε εξατομικευμένα.

Θα θέλατε να μας περιγράψετε την ψυχολογική προετοιμασία του ατόμου, πριν από μια επέμβαση αλλαγής φύλου; Πώς θα περιγράφατε την συναισθηματική του κατάσταση μετά από μια τέτοια αλλαγή ζωής;

Όπως όλες οι επεμβάσεις αισθητικής και αποκατάστασης, ο επαναπροσδιορισμός φύλου είναι μια απόφαση σημαντική που επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής. Πριν από μια τέτοια επέμβαση πραγματοποιείται μια προετοιμασία 2 ετών από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η επέμβαση θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω, πως το βασικό συναίσθημα που νιώθουν όλοι οι ασθενείς μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι ανακούφιση.

Πού θα λέγατε ότι πραγματοποιείτε περισσότερες επεμβάσεις την παρούσα χρονική περίοδο, δεδομένου του Covid 19, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Δυστυχώς η παγκόσμια πανδημία έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στη διενέργεια επεμβάσεων. Δυστυχώς, έχει περιοριστεί και η προσέλευση ξένων ασθενών, που φυσιολογικά αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των επεμβάσεων ετησίως. Ελπίζω, ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη χαλάρωση των μέτρων, θα μπορέσουν ξανά να μας επισκεφτούν οι ασθενείς από το εξωτερικό.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..