BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Τι να προσέξω στην πλαστική στήθους Δρ. Παπαϊωάννου

Πλαστική στήθους: τι πρέπει να προσέξω

Η αυξητική στήθους παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις μεταξύ των γυναικών, ωστόσο τα παγκόσμια στατιστικά δείχνουν μια μικρή μείωση των ενδιαφερόμενων, καθώς και μια μεγαλύτερη αναζήτηση ενημέρωσης πριν από την επέμβαση σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό φαίνεται και έμπρακτα, από το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι γυναίκες επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό έχοντας κάνει μεγαλύτερη έρευνα αγοράς, όσον αφορά τις προθέσεις σιλικόνης και την τεχνική αύξησης. Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις, λοιπόν, είναι “Τι να προσέξω στην πλαστική στήθους;”. Μια ερώτηση, λοιπόν, που ερωτάται συχνά είναι τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν αποφασίζει να προβεί σε μια τέτοια επέμβαση;

Τι να προσέξω στην πλαστική στήθους: Οι προθέσεις σιλικόνης

Κοπέλα που ποζάρει

Μετά το σκάνδαλο που εξελίχθηκε με τις προθέσεις PIP (Poly Implant Prothese), όπου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε βιομηχανική ακαθάριστη σιλικόνη και όχι την ενδεδειγμένη μορφή που προορίζεται για τη χρήση αυτή, δημιουργήθηκε μια δυσπιστία του κοινού και των ιατρών και όχι αδικαιολόγητα.

Οι προθέσεις σιλικόνης αυτές ήταν επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών, διότι προκαλούσαν αντιδράσεις και σιλικονώματα, δηλαδή κοκκιώματα με ελεύθερα σωματίδια σιλικόνης. Όσες γυναίκες έλαβαν γνώση του κινδύνου υποβλήθηκαν σε νέα επέμβαση για αντικατάσταση ή αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης, ωστόσο υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός γυναικών με τις προθέσεις αυτές που δε γνωρίζει τον κίνδυνο ή δε γνωρίζει τον τύπο ενθέματος που έχει εισαχθεί στο στήθος.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να ενημερώνεται πλήρως για τον τύπο και την ποιότητα που διαθέτουν τα ενθέματα σιλικόνης και να προμηθεύεται το σειριακό αριθμό της πρόθεσης μετά την επέμβαση από τον χειρουργό της. Με τον τρόπο αυτό, πρώτον μπορεί κανείς να ανατρέξει εύκολα σε περίπτωση επανεπέμβασης, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η εγγύηση του υλικού για το μέλλον.

Η επιλογή της τεχνικής

Η τάση σήμερα είναι να χρησιμοποιούνται εξωτικά ονόματα για επεμβάσεις που στην ουσία δεν είναι ούτε καινούριες, ούτε προσφέρουν απαραίτητα κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Συχνά ακούμε όρους όπως dual plane, subfacial, no touch, triple plane κτλ, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο τοποθέτησης του ενθέματος σιλικόνης.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κάθε τεχνική που επιλέγουμε εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του μαστού και του θώρακα της κάθε γυναίκας και δεν υπάρχει μια μοναδική τεχνική που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, η επιλογή του τύπου της πρόθεσης, εάν θα είναι ανατομική, στρόγγυλη, high profile ή το μέγεθος είναι τελείως εξατομικευμένη και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να πει μια γυναίκα ότι επειδή έβαλε η φίλη της την τάδε πρόθεση με τον τάδε τρόπο και είναι ευχαριστημένη ότι θέλει και η ίδια ακριβώς το ίδιο.

Οι ουλές στην πλαστική στήθους

Η τοποθέτηση της πρόθεσης σιλικόνης μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ο καθένας με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η κλασική προσπέλαση είναι από την υπομαστική πτυχή, δηλαδή κάτω ακριβώς από το μαστό. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η τομή αυτή αφήνει άσχημη ουλή, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι όταν τοποθετηθεί σωστά, δηλαδή ακριβώς πάνω στη νέα πτυχή, είναι μια ελάχιστη γραμμή περίπου 4 εκατοστών η οποία δεν είναι καθόλου ορατή. Η τομή αυτή θεωρείται η πιο ασφαλής, διότι είναι μακριά από τη θηλή και τη μασχάλη, όπου υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης της πρόθεσης με μικρόβια του δέρματος.

Κοπέλα που ποζάρει για πλαστική στήθους

Η τομή από τη μασχάλη, αν και λιγότερο ορατή, έχει τεχνικούς περιορισμούς τόσο αναφορικά με τον τύπο της πρόθεσης, όσο και με το μέγεθος και το πλάνο τοποθέτησης. Η τομή από τη θηλή, αν και θεωρητικά αφήνει μικρότερη ουλή, είναι πιο επιρρεπής να δημιουργήσει καθίζηση του ενθέματος (double bubble), έχει μεγαλύτερα ποσοστά σύσπασης κάψας και, επίσης, τεχνικούς περιορισμούς, όπως και η ουλή από τη μασχάλη.

Τι να προσέξω στην πλαστική στήθους: Πότε πρέπει  να αλλαχτεί μια πρόθεση σιλικόνης

Τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν μια μακρόχρονη βιωσιμότητα της πρόθεσης. Ωστόσο, μετά από κάποιο διάστημα, οι προθέσεις πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό οφείλεται συνήθως στη λεγόμενη σύσπαση κάψας, δηλαδή στην πίεση που εμφανίζεται γύρω από την πρόθεση από την κάψα του οργανισμού.

Εφόσον η πίεση αυτή προκαλεί αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, συνήθως χειρουργικά με αντικατάσταση των ενθεμάτων. Μια άλλη περίπτωση που επιβάλλεται αφαίρεση της πρόθεσης είναι μια σπάνια νόσος που σχετίζεται με τις προθέσεις σιλικόνης τραχείας επιφάνειας, το λεγόμενο ALCL, δηλαδή το αναπλαστικό λέμφωμα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί μετά τη δεκαετία και η θεραπεία του, εφόσον διαγνωστεί, είναι η αφαίρεση της πρόθεσης και της κάψας.

Κάθε γυναίκα που υποβάλλεται, λοιπόν, στην επέμβαση για αυξητική στήθους οφείλει να ενημερώνεται πλήρως για όλες τις εκδοχές και τις πιθανές επιπλοκές από τον πλαστικό χειρουργό της. Με τη σωστή ενημέρωση αποφεύγονται λάθη και αυξάνεται ο βαθμός ικανοποίησης αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα.

TAGS

4 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα Σας!ενδιαφέρομαι για αυξητικη μαστων..εχω διαβάσει πολλά σχετικά με το αναπλαστικό λέμφωμα και είναι το μόνο που με κρατάει και φοβάμαι.. ..θα μπορούσα να έχω την άποψη Σας σχετικά με αυτο?Ευχαριστώ για τ χρόνο σας…

    1. Το αναπλαστικό λέμφωμα ALCL είναι μια πάθηση που έχει συσχετιστεί με τις προθέσεις σιλικόνης τραχείας επιφάνειας και είναι εξαιρετικά σπάνια, συνολικά περίπου 350 περιστατικά παγκοσμίως. Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι πιθανότατα δεν οφείλεται στις ίδιες τις προθέσεις, αλλά στα μη παθογόνα μικρόβια που μεταφέρονται κατά την τοποθέτηση της πρόθεσης και έχει προταθεί αλγόριθμος 14 σημείων, προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης των προθέσεων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο SaferBreastImplants.
      Τα σημεία αυτά καλό είναι να τα ακολουθεί κάθε πλαστικός χειρουργός που διενεργεί αύξηση στήθους με προθέσεις σιλικόνης και θεωρούνται αυτονόητα στη σύγχρονη αυξητική μαστών.
      Σε γενικές γραμμές, είναι στατιστικά τόσο μικρός ο κίνδυνος, που δεν είναι απαγορευτικός για να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις. Ωστόσο, κάθε γυναίκα με προθέσεις πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο, ώστε σε περίπτωση που παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο σχήμα του στήθους μετά την πενταετία, πρέπει να απευθυνθεί σε μαστολόγο, ή πλαστικό χειρουργό για περαιτέρω διερεύνυση. Η έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση οδηγεί σε πλήρη ίαση, καθώς δεν πρόκειται για καρκίνο του μαστού, αλλά για μια τοπική νόσο, που αντιμετωπίζεται πλήρως χειρουργικά.

    1. Κάθε τεχνική αυξητικής έχει συγκεκριμένες ενδείξες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η τεχνική subfacial είναι μια άριστη επιλογή σε άτομα με αρκετό δέρμα και κάλυψη ιστών. Σε πιο αδύνατα άτομα η τεχνική dual plane είναι πιο κατάλληλη, προκειμένου να καλυφθεί η πρόθεση.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..