BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
αποτέλεσμα της πλαστικής, γιατί δεν πέτυχε

Δεν είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της πλαστικής. Ποιος φταίει και τι μπορεί να γίνει;

Όσο αυξάνεται το πλήθος των αισθητικών επεμβάσεων και πράξεων, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που είναι δυσαρεστημένοι με το αισθητικό αποτέλεσμα της πλαστικής, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλες φορές ενδεχομένως όχι.

Στην πρακτική μας συναντούμε ολοένα αυξανόμενη ροή ασθενών, που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις αλλού και δεν είναι ικανοποιημένοι με την έκβαση του χειρουργείου, ή άλλης αισθητικής πράξης. Οι συνήθεις διαμαρτυρίες είναι δύο, η πρώτη ότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό και αναμενόμενο αποτέλεσμα και η δεύτερη ότι προκλήθηκε δυσμορφία.

Ας αναλύσουμε τους λόγους που οδηγούν τα άτομα αυτά σε αναζήτηση δεύτερης γνώμης ή και σε διορθωτικές επεμβάσεις.

Η συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό πριν το χειρουργείο

Η σφαιρική και διασταυρωμένη πληροφόρηση καθώς και η άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία είναι ιδανικές προϋποθέσεις. Αυτά αποτελούν, όμως, κατά την άποψή μου, το βασικό κλειδί για την επιτυχία κάθε αισθητικής παρέμβασης. Η διάδοση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου και άλλων πηγών έχει καταστήσει τους περισσότερους ανθρώπους ενήμερους κατά την επίσκεψή τους σε πλαστικούς χειρουργούς. Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα σε αυτήν τη διαδικασία ενημέρωσης, καθώς η επιλογή της τεχνικής γίνεται από τον ασθενή, όχι από τον χειρουργό. Η ουσιαστική επιτυχία εξαρτάται από τον σωστό διάλογο μεταξύ ασθενούς και ειδικού, εξασφαλίζοντας προσαρμοσμένες λύσεις που αντικατοπτρίζουν τις ατομικές ανάγκες

Το αποτέλεσμα της πλαστικής είναι συνάρτηση της επικοινωνίας με τον πλαστικό χειρουργό

Εξίσου σημαντική είναι και η κατανόηση των δυνατοτήτων της κάθε επέμβασης, τόσο γενικά, όσο και εξατομικευμένα ανάλογα με το πρόβλημα. Για παράδειγμα, ακόμα και μια σχετικά απλή επέμβαση όπως η αυξητική στήθους, εμφανίζει σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό επανεπέμβασης μέχρι και 40% τον πρώτο χρόνο.

Ο κυριότερος λόγος είναι η ελλιπής επεξήγηση, ώστε να μπορεί η γυναίκα να κατανοήσει τόσο τις ιδιαιτερότητες του στήθους της, όσο και το ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα ανάλογα με την επιλογή της πρόθεσης και της τεχνικής. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες επεμβάσεις, πρέπει δηλαδή να υπάρχει απόλυτη συμφωνία και κατανόηση αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα μεταξύ χειρουργού και ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο βαθμός ικανοποίησης και εκμηδενίζονται τα ποσοστά επενεπέμβασης.

Η εμπειρία και η τεχνική του χειρουργού

Το να επιλέξει κανείς έναν ιατρό εμπιστοσύνης προκύπτει κατόπιν έρευνας αγοράς, αν και ο πιο ασφαλής τρόπος είναι εκ των αποτελεσμάτων, από άτομα του φιλικού ή οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρεί κανείς δεδομένο, ότι ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί, τελειώνοντας την εκπαίδευσή του, να αναλάβει οποιοδήποτε χειρουργείο. Καλό είναι να βασίζει κανείς την επιλογή ιατρού σε πραγματικά αποτελέσματα, από άτομα που γνωρίζει και όχι σε φωτογραφίες πριν και μετά, οι οποίες μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν ή να προβληθούν επιλεκτικά. Σε αυτό βοηθάει πολύ το ένστικτο και η χημεία που υπάρχει μεταξύ ιατρού και ασθενούς, το οποίο καλό είναι κανείς να το ακολουθεί.

Η επούλωση και η αποκατάσταση

Η πλαστική προσώπου ή πλαστική σώματος είναι το ήμισυ της επιτυχίας, ενώ το υπόλοιπο μισό έχει να κάνει με την επούλωση. Η έκβαση των ουλών καθορίζει σημαντικά το αισθητικό αποτέλεσμα και σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες, εκτός από την χειρουργική τεχνική. Ο μεγαλύτερος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα.

Είναι απαραίτητο να διακοπεί πριν και μετά από κάθε αισθητική επέμβαση, διότι η νικοτίνη προκαλεί αγγειόσπασμο, ο οποίος διαταράσσει την αιμάτωση της περιοχής και μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές επούλωσης, διάσπαση τραύματος και κατά συνέπεια μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης και άσχημες ουλές.

Επίσης, σε ορισμένες επεμβάσεις χρειάζεται αυστηρή αποχή από έντονες σωματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα σε αύξηση μαστών με προθέσεις σιλικόνης. Οι προθέσεις τραχείας επιφάνειας χρειάζονται ένα διάστημα 6 εβδομάδων για να ενσωματωθούν σωστά και οποιαδήποτε τριβή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως σύσπαση κάψας, περιστροφή ή μετατόπιση.

Δυσμορφοφοβία

Ο όρος σωματο-δυσμορφική διαταραχή ή δυσμορφοφοβία είναι μια συχνή ψυχική κατάσταση, που εμφανίζεται μέχρι και σε 7% του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση εμφανίζουν μια εμμονή με κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου ή του σώματός τους και η σκέψη τους συγκεντρώνεται γύρω από αυτά, μέχρι και 25% της ημέρας, κοιτάζοντας τα στον καθρέφτη, βλέποντάς τα σε διαφορετικές όψεις και συνθήκες.

Τα άτομα αυτά συχνά καταλήγουν στον πλαστικό χειρουργό, αναζητώντας διόρθωση των χαρακτηριστικών που θεωρούν ελαττωματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί όντως να βοηθήσει και να βελτιώσει την ψυχική διαταραχή. Ωστόσο ο χειρουργός οφείλει να αναγνωρίζει τα άτομα με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες και να αποφεύγει τις παρεμβάσεις, διότι, ακόμα και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, μπορεί να εκληφθεί εκ νέου ως αποτυχία και να επιδεινώσει τη διαταραχή. Η ορθή απόφαση είναι η ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη, πριν από οποιαδήποτε χειρουργική παρέμβαση.

Διορθωτικές επεμβάσεις

Στις περιπτώσεις που πραγματικά έχει προκύψει δυσμορφία από προηγούμενη χειρουργική παρέμβαση, είναι συνήθως απαραίτητες οι διορθωτικές επεμβάσεις. Αυτές μπορεί να αφορούν απλές πράξεις, όπως διόρθωση ουλών, ή και πολύπλοκες επανορθωτικές επεμβάσεις.

Σίγουρα μια περιοχή του σώματος ή του προσώπου, στην οποία έχει προηγηθεί χειρουργική παρέμβαση, εμφανίζει αλλοιωμένη ανατομία, με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις να είναι πολύ πιο απαιτητικές και να απαιτούν μεγαλύτερη εμπειρία από τον πλαστικό χειρουργό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή, τουλάχιστον για ένα διάστημα 6-12 μηνών από το προηγούμενο χειρουργείο, προκειμένου να έχει κατασταλάξει τελείως η επούλωση και η διαμόρφωση των ουλών.

Επίσης, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μειωμένα, σε σχέση με τις πρωτογενείς επεμβάσεις και το ενδεχόμενο για επανορθωτική χειρουργική είναι μεγαλύτερο. Βεβαίως, ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών και του χειρουργού είναι μεγαλύτερος, διότι διορθώνεται μια δυσμορφία, η οποία στιγματίζει την προσωπική και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Για να αποφεύγονται τα επαναληπτικά χειρουργεία και τα επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία, καλό είναι η επιλογή τόσο του ιατρού, όσο και της κατάλληλης μεθόδου να προκύπτει, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, από εκτενή συζήτηση, κατανόηση της εκάστοτε τεχνικής και του αναμενόμενου αποτελέσματος. Να θυμόμαστε πάντα ότι η πλαστική χειρουργική είναι μια ιατρική ειδικότητα, όπου ισχύουν οι ίδιες αρχές της ιατρικής: εξέταση, διάγνωση, ένδειξη, επέμβαση.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..