BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Το φαινόμενο Instagram Face για την γυναίκα

Το φαινόμενο Instagram Face για την γυναίκα

Αυτό που συνειδητοποιεί κανείς διατρέχοντας το Instagram είναι πως όμορφο θεωρείται ένα πρόσωπο φρέσκο, νεανικό, χωρίς πόρους, αψεγάδιαστο και χωρίς ρυτίδες. Χιλιάδες likes συγκεντρώνουν οι φωτογραφίες με τέτοια πρόσωπα είτε προέρχονται από τον διεθνή κόσμο των celebrities είτε όχι.

Απαραίτητη προϋπόθεση τα ζυγωματικά να είναι έντονα και σηκωμένα, η μύτη μικροσκοπική και καλοσχηματισμένη και τα χείλη ζουμερά και πλούσια. Αυτό είναι το κατασκευασμένο πρότυπο ομορφιάς του Instagram που απευθύνεται στις γυναίκες, το λεγόμενο Instagram Face για τη γυναίκα. Μοιάζει περισσότερο με μη ρεαλιστικό γλυπτό, φτιαγμένο από εύπλαστο υλικό, χτισμένο από όγκους πάνω σε όγκους, παρά με ανθρώπινο πρόσωπο.

Η γυναίκα στην εποχή του Instagram

Το ανθρώπινο πρόσωπο, συγκριτικά με άλλα φωτογραφικά θέματα, είναι κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί αναλόγως. Τα χιλιάδες φίλτρα και οι εφαρμογές επεξεργασίας των εικόνων παρέχουν ατελείωτες δυνατότητες στους χρήστες των Social Media, που παρεμβαίνουν στις φωτογραφίες τους και αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους, όπως θα επενέβαινε στο πρόσωπο ο πλαστικός χειρουργός.

Τα ιδανικά της γυναικείας ομορφιάς στην ιστορία των αιώνων συνδέονται παραδοσιακά με επίπονες διαδικασίες. Για παράδειγμα στην αυτοκρατορική Κίνα έσφιγγαν τα πόδια σε μικρά παπούτσια, ώστε να μη μεγαλώσει το πέλμα. Επίσης, στην Ευρώπη του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν έναν ασφυκτικό κορσέ στη μέση των γυναικών, για να δείχνει όσο πιο λεπτή γινόταν.

Η εξέλιξη των αισθητικών επεμβάσεων

Mέχρι πριν από κάποια χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις και γενικότερα η πλαστική προσώπου από κάποιον πλαστικό χειρουργό θεωρούνταν από πολλούς εξεζητημένες, κοστοβόρες και επίφοβες όσον αφορά το μόνιμο αποτέλεσμα τους. Πλέον αποτελούν διαδικασίες που δεν κοστίζουν ακριβά. Δεν είναι επικίνδυνες και πολλές από αυτές έχουν αποτελέσματα παροδικά. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον καθένα να κάνει μια μικρή ή μεγάλη αλλαγή εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα.

Στην ουσία το Instagram Face αποτελεί ένα «κυβόργιο», ένα υβρίδιο, μια κατασκευή με τα ακόλουθα φυλετικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να διαθέτει συγκεκριμένη φυλετική ταυτότητα: Μαυρισμένο δέρμα, ασιατικά μάτια και χείλη που μοιάζουν με Αφρο-αμερικανής. Μύτη που προέρχεται από την καυκάσια φυλή και παρειές που θυμίζουν κατά κύριο λόγο τους ιθαγενείς της Αμερικής ή της Μέσης Ανατολής.

Όταν η ομορφιά γίνεται αντικείμενο

Με όσο καλή και ανάλαφρη διάθεση και να εξετάσει κανείς το φαινόμενο Instagram Face, θα καταλήξει να παραδεχτεί ότι είναι εντελώς τρομακτική ακόμα και η σκέψη πως οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό για πάντα. Το Instagram Face δημιουργήθηκε σε έναν κόσμο όπου η νεότητα και η ομορφιά επιβραβεύονται με likes και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που δεν επιβραβεύεται κανέναν άλλο προσόν. Η τάση της θηλυκοποίησης διδάσκει στις γυναίκες ότι η αντικειμενοποίηση του εαυτού τους αποτελεί εξέλιξη και οδηγεί όλο και περισσότερες στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού.

Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού

Πολλές γυναίκες καταφτάνουν στον πλαστικό χειρουργό κρατώντας τη φωτογραφία μιας αγαπημένης τους celebrity και ζητώντας του να αντιγράψει τα χαρακτηριστικά της. Τελευταία όμως παρατηρείται το φαινόμενο να ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό να τις αναδιαμορφώσει, δείχνοντας του μια δική τους φωτογραφία επεξεργασμένη με τα φίλτρα διαφόρων εφαρμογών, όπως είναι το FaceTune και το FixMe.

Ο πλαστικός χειρουργός έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα της μέσης νεαρής Ελληνίδας. Αποτελεί σύμβουλο και σύμμαχο της γυναικείας ομορφιάς, όχι όμως σύμμαχο της παραμόρφωσης της. Η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Σίγουρα σε αυτό έχει συμβάλει η επιρροή των ξένων celebrities που δεν διστάζουν να τραβήξουν βίντεο ή να ανεβάσουν φωτογραφίες κατά την ώρα της θεραπείας τους. Όταν λοιπόν μια γυναίκα χτυπήσει την πόρτα του πλαστικού της, είναι υποχρέωση του γιατρού να της δείξει τη σωστή κατεύθυνση.

Σταθερές Ομορφιάς: Συμμετρία, Αναλογία και Αρμονία

Η σύγχρονη άποψη που έχει διαμορφωθεί από τους έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς και  επικρατεί είναι πως το φαινόμενο Instagram Face με την έννοια των κοινότυπων, μη εξατομικευμένων χαρακτηριστικών πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σταθερές. Η συμμετρία, η αναλογία και η αρμονία, με βάση τις οποίες ο ειδικός πλαστικός χειρουργός θα προτείνει λύσεις. Οι λύσεις αυτές επιτυγχάνονται είτε διορθώνοντας κάποια ατέλεια είτε αναδεικνύοντας με τρόπο ρεαλιστικό κάποιο όμορφο, φυσικό χαρακτηριστικό, πάντα με στόχο την ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς της κάθε γυναίκας.

Αναζητήστε τη συμβουλή του έμπειρου και ειδικού πλαστικού χειρουργού με στόχο την ανάδειξη της καλύτερης εκδοχής του εαυτού σας.

*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας και ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός Dr. Πρόδρομος Παπαϊωάννου θα σας συμβουλεύσει προσωπικά για ό,τι σας απασχολεί.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..