BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Μείωση στήθους

Μείωση στήθους: 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις!

Τι παρενέργειες έχει η μείωση στήθους; Θα μου αφήσει ουλές; Πόσο θα απέχω από τις ασχολίες μου; Ας τα πάρουμε από την αρχή! Το στήθος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς στο γυναικείο σώμα και το μέγεθος ή το σχήμα του συχνά οδηγούν μια γυναίκα στο ιατρείο του πλαστικού χειρούργου, ακόμα για μείωση στήθους. Όταν το μέγεθος είναι αρκετά μεγάλο και το σχήμα πτωτικό, συχνά δημιουργεί προβλήματα και παρενέργειες.

Η μεγαλομαστία, όπως αλλιώς λέγεται, αρχίζει από την εφηβεία και συνήθως παραμένει και μετά την εμμηνόπαυση. Και οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη του αδένα αλλά και του λίπους που βρίσκεται ανάμεσα και γύρω απ’ αυτόν. Ας δούμε αναλυτικά τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν σκέφτεσαι να κάνεις μια επέμβαση μείωσης στήθους.

1) Πότε ενδείκνυται η μείωση στήθους;

Οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού γιατί θέλουν να απαλλαγούν από λειτουργικά προβλήματα και παρενέργειες όπως ο πόνος στη πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, αλλά βέβαια και για αισθητικούς λόγους, καθώς επιθυμούν να αποκτήσουν ένα πιο μικρό και στητό στήθος. Ο χρόνιος πόνος των μαστών ιδίως κατά τον κύκλο της γυναίκας παίρνει τη μορφή της ινοκυστικής μαστοπάθειας και είναι ένας άλλος συχνός λόγος προσέλευσης αυτών των γυναικών. Λόγω των πτυχώσεων που δημιουργούνται, το έκζεμα και οι μυκητιάσεις ιδίως τους θερινούς μήνες, αποτελούν συχνά προβλήματα.

Τέλος, άλλος ένας σοβαρός λόγος που οδηγεί μια γυναίκα στον πλαστικό χειρουργό για μείωση είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Νεαρές γυναίκες με μεγάλο, πεσμένο και δυσανάλογο στήθος, δεν μπορούν να γυμναστούν ή να αθληθούν και περιορίζεται η φυσική δραστηριότητα τους ενώ παράλληλα δεν μπορούν να φορέσουν τα ρούχα που επιθυμούν μιας και νιώθουν άβολα λόγω της εικόνας που εμφανίζουν οι μαστοί.

2) Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση της μείωσης στήθους;

Η επέμβαση της μείωσης του στήθους εκτελείται με γενική αναισθησία. Κατά την συνάντηση στο ιατρείο με τον πλαστικό χειρουργό γίνεται εκτενής ανάλυση της επέμβασης και η ασθενής βλέπει παρόμοιες περιπτώσεις με την δική της. Όλες οι γυναίκες υποβάλλονται σε προ-εγχειρητικό έλεγχο. Η επέμβαση της Μείωσης των μαστών γίνεται σε οργανωμένους ιατρικά χώρους (ιδιωτικές κλινικές). Υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών από πλευράς πλαστικής χειρουργικής και όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή τη μείωση και ανόρθωση του μεγάλου και πτωτικού μαστού.

Ο ιατρός πριν το χειρουργείο σχεδιάζει πάνω στο στήθος τα σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά την ώρα της χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της επέμβασης για την επίτευξη ενός ωραίου αποτελέσματος, μιας και ορίζει το τι θα πρέπει να αφαιρεθεί και τι πρέπει να μείνει για να σχηματισθεί το νέο στήθος. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες.

3) Θα έχω αίσθηση των θηλών μου μετά την επέμβαση;

Οι σύγχρονες τεχνικές μείωσης είναι πολλές και σε κάθε περίπτωση επιλέγεται η κατάλληλη ώστε να επιτυγχάνεται να μένει ανέπαφη η αισθητικότητα της θηλής και να διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις και η δυνατότητα για μελλοντικό θηλασμό. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι θηλές μπορεί να είναι μουδιασμένες. Όμως μετά από ένα με δυο μήνες η αίσθηση στις θηλές επανέρχεται. Μία από τις τεχνικές είναι γνωστή και σαν τεχνική του ανάστροφου-Τ και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σαν άγκυρα που περιβάλλει την θηλή με την θηλαία-άλω. Ο σχεδιασμός εκτείνεται προς τα κάτω ακολουθώντας τις φυσιολογικές πτυχές του μαστού. Αφαιρείται δέρμα, λίπος και μαζικός αδένας και η θηλή με την θηλαία-άλω μετακινείται σε υψηλότερο σημείο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται και για μεγάλους αλλά και μικρούς μαστούς με λιγότερες τομές.

4) Ένα δυνατό τονωτικό της αυτοπεποίθησης.

Όπως ακριβώς και στην αυξητική στήθους για τη γυναίκα που το επιθυμεί, έτσι και στη μείωση, η επέμβαση που στόχο έχει αυτή την αισθητική βελτίωση αποτελεί ένα ισχυρό τονωτικό της γυναικείας αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 95% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μείωση στήθους δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν αρκετά ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα και η ποιότητα της καθημερινότητας τους βελτιώθηκε σημαντικά.

5) Είναι οι ουλές μια από τις παρενέργειες της μείωσης στήθους;

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές έχουν μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ουλών που προκαλούνται από τις τομές. Αόρατες τομές δεν υπάρχουν. Σίγουρα όμως μετά από ενα χρόνο θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός πλαστικός χειρουργός θα χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις τεχνικές για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα και στη συνέχεια η ικανότητα επούλωσης του κάθε ατόμου είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

6) Σε ποιο βαθμό μπορούμε να μικρύνουμε το στήθος;

Θεωρητικά θα λέγαμε πως μπορούμε να μειώσουμε το στήθος όσο θέλει η γυναίκα. Πρακτικά όμως, επιδίωξη του πλαστικού χειρουργού είναι να δημιουργηθούν δυο συμμετρικοί μαστοί, στο μέγεθος που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα. Σαφώς η επιθυμία της ασθενούς λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν. Πριν όμως ληφθεί η τελική απόφαση, ο γιατρός θα συζητήσει με την ασθενή πιθανές αντιρρήσεις του, αισθητικού τύπου ή άλλες, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

7) Για πόσο διάστημα θα απέχω από τις ασχολίες μου;

Συνήθως μετά το χειρουργείο η επιστροφή στο σπίτι γίνεται την επόμενη ημέρα.

Είναι σημαντικό να μην ασκηθεί πίεση τους θωρακικούς μυς για τις πρώτες 2 εβδομάδες για να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειες, οπότε και πρέπει να αποφύγετε τις δύσκολες εργασίες, το σήκωμα βάρους, το σπρώξιμο τέντωμα χεριών και την έντονη σωματική άσκηση για 3-4 εβδομάδες. Ξεκουραστείτε γενικά την πρώτη βδομάδα στο σπίτι, αλλά μην είστε ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Από την δεύτερη εβδομάδα ασχοληθείτε με περισσότερες δραστηριότητες. Αν αισθανθείτε πόνο, η δυσφορία σταματήστε αμέσως ότι κάνετε εκείνη τη στιγμή καλό θα ήταν να προγραμματίσετε άδεια από τη δουλειά για 2-4 εβδομάδες.

8) Ταυτόχρονη ανόρθωση.

Αυτό αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επέμβασης καθώς πετυχαίνεται το διπλό αποτέλεσμα ενός μικρότερου και πιο λειτουργικού στήθους και ταυτόχρονα ανορθωμένου με ταυτόχρονη ανόρθωση στήθους και θηλής.

Η μείωση στήθους είναι μια προσωπική απόφαση που απαιτεί προσεκτική εξέταση των πιθανών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων ή παρενεργειών. Αλλά, όπως και κάθε άλλη ιατρική διαδικασία, για τη χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού απαιτείται ένας έμπειρος ειδικός πλαστικός χειρουργός για να συζητήσετε τις νεότερες μεθόδους και τεχνικές και να σας κατευθύνει εκείνος στην ιδανική για εσάς λύση.

STAR blog
Μείωση στήθους: 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις! 3

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας και ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός Dr. Παπαϊωάννου θα σας συμβουλέψει προσωπικά για ό,τι σας απασχολεί.

beauty-has-no-filter-blog

2 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα σας.Εχω κάνει μείωση στήθους πρίν δύο χρόνια, λόγο πόνου στον αυχένα και στην πλάτη.Το χειρουργείο από πλευράς πόνου είχε επιτυχία, αλλά από πλευράς θηλών σκέτη αποτυχία.Οι θηλές μου είναι πολύ ψηλά τόσο πολύ ώστε δεν μπορώ να βάλω ένα ρούχο με ντεκολτέ, ή να σκύψω, ή να κολυμπήσω, φαίνεται.Εχω απελπιστει.Οθ θηλές μου έχουν φτάσει σχεδόν στο θώρακα.Θα ήθελα τη συμβουλή σας.Ευχαριστω πολύ.

    1. Για να αξιολογήσουμε το πρόβλημα θα ήταν σκόπιμο να συναντηθούμε στο ιατρείο και να εξετάσουμε τις επιλογές διόρθωσης

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..