BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Διορθωτική ρινοπλαστική

Διορθωτική ρινοπλαστική

Μια τεχνικά επιτυχημένη επέμβαση στη μύτη (ρινοπλαστική), μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχημένα αποτελέσματα, που δεν οφείλονται απαραίτητα σε σφάλματα του χειρουργού, αλλά σε αστάθμητους παράγοντες όπως ουλές, μετατόπιση των οστών κτλ.

Πως διακρίνεται μια αποτυχημένη πλαστική στη μύτη

Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσει κανείς τι θεωρείται επιτυχημένη ρινοπλαστική.

Διόρθωση πλαστικής μύτης

Η μύτη έχει κάποιες συγκεκριμένες αναλογίες, οι οποίες όταν είναι αρμονικές μεταξύ τους και με τις αναλογίες του προσώπου, χαρακτηρίζει κανείς τη μύτη όμορφη. Κατά τη ρινοπλαστική αναπροσαρμόζεται ο οστέινος και χόνδρινος σκελετός της μύτης, με σκοπό να επανέλθει το φυσιολογικό σχήμα της πυραμίδας. Οι αλλαγές γίνονται βήμα βήμα, ώστε να ταιριάζει το ένα ανατομικό στοιχείο με το επόμενο και να υπάρχει συνολικά αρμονικό αποτέλεσμα. Βασικό χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι να μη γίνεται αντιληπτό από τρίτους ότι έχει προηγηθεί επέμβαση στη μύτη.

Ποια είναι τα προβλήματα που εμφανίζονται σε μία πλαστική μύτης

Μια αποτυχημένη ρινοπλαστική μπορεί να εμφανίζει τα εξής προβλήματα:

Ατελής αφαίρεση της καμπούρας της μύτης:

Όταν η διόρθωση γίνεται συντηρητικά με τη ράσπα, το λεγόμενο “να ξύσουμε λίγο το κοκαλάκι”, μπορεί να οδηγήσει σε υπολειπόμενη καμπούρα, ή σε πολύ φαρδιά ράχη της μύτης. Αυτό χαλάει το σχήμα πυραμίδας που πρέπει να έχει η μύτη και δημιουργεί μια δυσαρμονία στη ράχη σε σχέση με την κορυφή.

Φαρδιά και κρεμασμένη κορυφή μύτης:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν δεν γίνει επαρκής σμίκρυνση των άνω πλάγιων χόνδρων ή σωστή προσαρμογή του διαφράγματος και των πτερυγιακών χόνδρων, η κορυφή είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη ράχη και δίνει την εικόνα “παραφουσκώματος” ή της γαμψής μύτης.

Δύο ορατές γραμμές στα πλαϊνά της μύτης:

Όταν οι οστεοτομίες των ρινικών γίνουν πολύ ψηλά και δεν εξομαλυνθούν επαρκώς, δημιουργείται ένα σκαλοπατάκι στον κατακόρυφο άξονα εκατέρωθεν την μύτης.

Ασυμμετρίες κορυφής-ράχης:

Η μύτη κοιτώντας την από κάτω μπορεί να έχει κλίση προς τα αριστερά ή τα δεξιά, η οποία μπορεί να αφορά την κορυφή ή και τον οστέινο σκελετό. Οφείλεται σε ασύμμετρη εκτομή χόνδρων, ατελή κινητοποίηση των οστών ή σε ασυμμετρίες οι οποίες προϋπήρχαν και δε διορθώθηκαν επαρκώς.

Μύτη του πυγμάχου:

Πρόκειται για την περίπτωση όπου υπάρχει κενό ανάμεσα στα ρινικά οστά στη μέση γραμμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε ατελή σύγκλειση των ρινικών, μετατόπιση του γύψου ή σε υπερβολική αφαίρεση της καμπούρας. Το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εφιππιοειδή εικόνα της μύτης, δηλαδή η ράχη εμφανίζει μια κοίλωση προς τα μέσα που έχει τη μορφή σέλας αλόγου.

Παρασηκωμένη κορυφή:

Ιδανικά πρέπει κοιτώντας τη μύτη από μπροστά, να μη μπορεί να δει την είσοδο των ρουθουνιών. Στην περίπτωση που το σήκωμα της κορυφής γίνει πάνω από τον επιτρεπτό άξονα, δημιουργείται μια δυσαρμονία στα ρουθούνια.

Δυσαρμονία ανατομικών στοιχείων:

Για παράδειγμα, τα ρουθούνια μπορεί να είναι πολύ φαρδιά και να μην είναι σε αρμονία με το πλάτος της κορυφής ή της βάσης. Αυτό μπορεί να αφορά και την αναλογία ράχης-κορυφής, το πλάτος της βάσης με το πλάτος της κορυφής κτλ.

Δυσαρμονία μύτης με το πρόσωπο:

Όταν η μύτη είναι πολύ μικρή, πολύ στενή, πολύ μεγάλη ή φαρδιά σε σχέση με το πρόσωπο, καταλήγει να τονίζεται περισσότερο ένα άλλο χαρακτηριστικό του προσώπου, το οποίο ενδεχομένως προηγουμένως δεν ήταν τόσο έντονο. Στο προφίλ, η ενδεχομένως να μην υπάρχει αρμονία των γωνιών της μύτης με το πηγούνι, τα χείλη και το μέτωπο.

Διορθωτικές επεμβάσεις ρινοπλαστικής

Τα παγκόσμια στατιστικά χειρουργών, με μεγάλη εμπειρία στη ρινοπλαστική, δείχουν ότι το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης την πρώτη φορά είναι 95%, ωστόσο μειώνονται δραματικά όταν έχει προηγηθεί επέμβαση. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλοιώνεται η φυσιολογική ανατομία της μύτης και δημιουργούνται εσωτερικές ουλές, που καθιστούν την επέμβαση τεχνικά δυσκολότερη. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση όλων είναι τα διορθωτικά περιστατικά να αναλαμβάνονται από έμπειρους χειρουργούς.

Ανάλογα με το πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει κανείς, μπορεί να αποφασιστεί να γίνει κάποιο ρετούς, κλειστή διόρθωση, ανοιχτή ρινοπλαστική ή χρήση μοσχευμάτων-ενθεμάτων.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική έχει το πλεονέκτημα της άμεσης προσπέλασης στην ανατομία της μύτης και επιτρέπει τη δυνατότητα σύνθετων χειρισμών, όπως ραφές των χόνδρων, μοσχεύματα για ενίσχυση των ελλειμμάτων και μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκτομές. Ωστόσο έχει το μειονέκτημα ότι ο χρόνο αποκατάστασης είναι μεγαλύτερος.

Στην κλειστή διορθωτική ρινοπλαστική μπορούν να διορθωθούν επαρκώς πολλές ατέλειες, ασυμμετρίες και αναλογίες. Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι η πολύ μικρή κορυφή και εφιππιοειδής ράχη. Εδώ μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων, ή ακόμα και μόνιμων επιθεμάτων σιλικόνης.

Τέλος, πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα ρετούς ρινός, δηλαδή μια μικροδιόρθωση που μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, όπου δε γίνονται παρεμβάσεις στα οστά. Με την τεχνική αυτή μπορούν να διορθωθούν η κορυφή και τα ρουθούνια, ή να γίνουν μικροπαρεμβάσεις και στη ράχη της μύτης.
Δείτε τι καταλαβαίνουμε ως όμορφο όταν κοιτάμε ένα πρόσωπο στο infographic μας!

4 Απαντήσεις

 1. Το ρετους ρινος εχει πολυ καιρο αποθεραπειας ( με πρηξιμο και μελανιες); Εχει μονιμα αποτελεσματα;
  Σε ποση ωρα τελειωνει η επεμβαση;
  Ποια ειναι μεσα στις ακρες η διαδικασια;
  Διορθωνει και μετριου βαθμου καμπουρα ή ειναι καλυτερη η μεταφορα λιπους ως πιο μη ανωδυνη και γρηγορη μεθοδος;

  1. Το ρετούς ρινός συνήθως δεν έχει πολύ πρήξιμο και καθόλου μελανιές, καθώς δε γίνονται ιδιαίτερες παρεμβάσεις στα κόκκαλα. Η διάρκεια μπορεί να είναι απο 15-40 λεπτά και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή με νάρκωση σε κάποιες περιπτώσεις. Η μεταφορά λίπους για την καμπούρα της μύτης δεν είναι αποδεκτή μέθοδος με διότι δεν έχει σταθερά και προβλέψιμα αποτελέσματα. Αντίθετα, το ρετούς ρινός έχει σίγουρα και μόνιμα αποτελέσματα.

 2. Η μυτη μου εχει μακρυνει τον τελευταιο καιρό. Ειμαι 46 ετων. Θα ηθελα να την μικρυνω κατα ενα -εναμιση εκ. Δεν εχω ουτε διαφραμμα, ουτε τιποτα αλλο. Μονο ο χονδρος θα πειραχτει. Πως θα μπορουσε να γινει και ποσο θα κοστισει????

  1. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μεμονωμένη διόρθωση των χόνδρων της κορυφής, αν και οι δυνατότητες είναι πιο περιορισμένες από ότι στην κλασική ρινοπλαστική. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το ενδεχόμενο κόστος θα ήταν προτιμότερο να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email μας.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..