BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Εξώφυλλο Vanity Fair Bruce Jenner

Η Αλλαγή Φύλου και η προβολή της στον τύπο

Τα θέματα ταμπού της κοινωνίας μας δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Χρειάζονται συνήθως συγκλονιστικά γεγονότα για να ακούσει ο κόσμος την εναλλακτική σκέψη της μειοψηφίας. Κλασικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη αλλαγή φύλου του Ολυμπιονίκη Bruce Jenner, ο οποίος έγινε το εξώφυλλο της Vanity Fair και viral θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Πόσο απαραίτητη είναι όμως η τόσο έντονη δημοσιότητα γύρω από ένα θέμα που από πολλούς συνεχίζει να θεωρείται προκλητικό;

Η αλλαγή φύλου σήμερα

Η μοντέρνα ιατρική πλέον μπορεί να αναγνωρίσει τα άτομα που ζουν σε λάθος σώμα και να τα βοηθήσει να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους, με επεμβάσεις και θεραπείες για αλλαγή φύλου. Τα άτομα αυτά μπορούν να επανενταχτούν φυσιολογικά στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσουν χωρίς να χρειάζεται να καταπιέζουν τη σεξουαλικότητά τους. Οι διαδικασίες αλλαγής φύλου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του παγκόσμιου οργανισμού διεμφυλικών WPATH, που σκοπό έχουν να προστατέψουν τόσο τα άτομα, όσο και τους ιατρούς από λάθη και δυσκολίες στη μετάβαση.

Στην πρώτη φάση γίνεται συνήθως μια συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος εκτιμάει τις χειρουργικές ιδιατερότητες του κάθε ατόμου και εξηγεί της διαδικασία αλλαγής φύλου. Στη συνέχεια γίνεται η επαφή με τον ειδικό ψυχίατρο, εφόσον δεν υπάρχει, ο οποίος πιστοποιεί την διεμφυλική διαταραχή και δίνει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η θεραπεία με ορμόνες και οι δευτερεύουσες επεμβάσεις μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Όταν η εξωτερική εμφάνιση το επιτρέπει, γίνεται η μόνιμη διαβίωση στο αντίθετο φύλο, η οποία πρέπει να κρατήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο, προτού μπορέσει κανείς να ολοκληρώσει την αλλαγή φύλου με τα γεννητικά όργανα. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων, αλλάζει με δικαστική απόφαση το όνομα και το φύλο, οπότε και ολοκληρώνεται η αλλαγή φύλου.

Το εξώφυλλο του Vanity Fair

Όταν ένα σημαντικό άτομο όπως ο ολυμπιονίκης Bruce Jenner αποκαλύπτουν την προσωπική τους ζωή και μάλιστα γύρω από ένα θέμα που τελευταία γίνεται συχνά εξώφυλλο, είναι αναπόφευκτο να γίνει viral. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί όταν η Anjelina Jolie αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε προφυλακτική μαστεκτομή, γεγονός που οδήγησε πολλές γυναίκες να ενημερωθούν καλύτερα και να υποβληθούν στις κατάλληλες εξετάσεις και θεραπείες. Όπως η Caitlyn, έτσι και η Laverne Cox αποτελούν παραδείγματα προσωπικοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια ανθρώπων που νιώθουν εγκλωβισμένοι σε λάθος σώμα αλλά φοβούνται ή ντρέπονται να το παραδεχτούν. Επίσης δείχνουν ότι ο τρανσεξουαλισμός δεν είναι ταυτισμένος με την πορνεία, αλλά μια νέα ζωή αξιοπρεπής και σεβαστή.

Η συμβουλή των πλαστικών χειρουργών Παπαϊωάννου

Η ενημέρωση είναι το σημαντικότερο βήμα πριν οποιαδήποτε κίνηση. Η αλλαγή φύλου είναι μια ατομική απόφαση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, τόσο στη μία, όσο και στην άλλη κατεύθυνση. Η ενημέρωση αφορά τόσο στα βήματα για την αλλαγή, όσο και στους κατάλληλους ιατρούς που θα αναλάβουν να κατευθύνουν και να διενεργήσουν τις επεμβάσεις με ασφάλεια και επιτυχία.

Όταν οι επεμβάσεις διενεργούνται σε κλινικές του εξωτερικού, υπάρχει δυσκολία στη μετεγχειρητική παρακολούθηση και επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης κλινικής, διότι τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που διαφημίζονται. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι η έρευνα των κατάλληλων ιατρών απευθείας από άτομα που έχουν υποβληθεί στις επεμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση του αναμενόμενου αποτελέσματος.

Τέλος, χρειάζεται υπομονή και αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες αλλαγής φύλου. Ωστόσο, όταν κανείς βιαστεί μπορεί να πέσει σε παγίδες και λάθη μη αναστρέψιμα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε θεραπεία ή επέμβαση.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..