BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
πλαστική χειρουργική Δρ Παπαϊωάννου

Πόσο απαραίτητη είναι η πλαστική χειρουργική στη ζωή μας;

Η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό είναι πλέον για πολλές γυναίκες και άνδρες ένα μέρος της ζωής τους. Μάλιστα, σήμερα η πλαστική χειρουργική τείνει να να γίνει τόσο συνήθης όσο μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή στην αισθητικό. Είναι λοιπόν στ΄αλήθεια απαραίτητη η πλαστική χειρουργική στη ζωή μας;

Ομορφιά, πλαστική χειρουργική και ο ρόλος του πλαστικού

Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Εκτός από χειρουργός και ιατρός εφαρμόζει αρκετές μη ιατρικές θεραπείες ομορφιάς.

Στο φαινόμενο αυτό οδήγησαν κατά κύριο λόγο τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρουσιάζουν τον πλαστικό χειρουργό ως σύμβουλο ομορφιάς ενώ οι αισθητικές επεμβάσεις παρουσιάζονται ως κάτι τετριμμένο.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η πλαστική χειρουργική είναι πράγματι κάτι απλό και καθημερινό και σε ποιο βαθμό επηρεάζει τη ζωή ενός ατόμου που υποβάλλεται σε μια αισθητική επέμβαση.

Πότε η πλαστική χειρουργική είναι απαραίτητη

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε τους λόγους που οδηγούν ένα άτομο να αναζητήσει την αισθητική παρέμβαση.

Η πλειοψηφία των ατόμων που απευθύνονται σε πλαστικό χειρούργο έχουν μια δυσμορφία του προσώπου ή του σώματος. Μία άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα με έντονα ή πρόωρα σημάδια γήρανσης που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ηλικία και την ψυχοσύνθεση τους. Σ΄αυτές τις δύο περιπτώσεις η αισθητική επέμβαση αποδεικνύεται λυτρωτική, αφού επιτρέπει στο άτομο να αισθανθεί και πάλι αυτοπεποίθηση και σιγουριά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια μικρότερη ομάδα ατόμων που έχουν αναπτύξει εμμονή με την εξωτερική τους εμφάνιση και έχουν την τάση εθισμού στις πλαστικές παρεμβάσεις, προς μια αέναη αναζήτηση του τέλειου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να ορίζει μια ένδειξη για τη χειρουργική ή μη παρέμβαση, όπως κάθε άλλος ιατρός.

Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν πέτρες στη χολή, ο γενικός χειρουργός ορίζει την ένδειξη για χειρουργείο με βάση αντικειμενικούς παράγοντες οι οποίοι προκύπτουν από την ιατρική βιβλιογραφία, όπως το μέγεθος και η μορφή των λίθων, η συχνότητα των συμπτωμάτων και το ατομικό ρίσκο/όφελος της επέμβασης για τον ασθενή.

Με τον ίδιο τρόπο, ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να κρίνει με βάση τη βιβλιογραφία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου κατά πόσο μια επέμβαση θα ωφελήσει το άτομο και σε ποιο βαθμό.

Το ηθικό και ιατρικό δίλημμα του χειρούργου

Πέρα από την ιατρική ένδειξη, μεγάλη βαρύτητα έχει η προσωπική επιθυμία του κάθε ατόμου σχετικά με το αποτέλεσμα που επιδιώκει.

Ένα ιατρικό και ηθικό δίλημμα προκύπτει, όταν η ιατρική ένδειξη διαφέρει αντιδιαμετρικά από τις προσωπικές επιθυμίες του ατόμου που την αναζητεί και όταν βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του.

Όταν η επιθυμία επέμβασης δεν συνάδει με την ιατρική ένδειξη

Ας πάρουμε δύο παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητός ο διαχωρισμός της ιατρικής ένδειξης από την προσωπική επιθυμία.

  • Στη μία περίπτωση έχουμε μια γυναίκα 35 ετών, η οποία έχει τεκνοποιήσει, έχει θηλάσει και ο μαστός της εμφανίζει έντονη ατροφία και πτώση.

Η γυναίκα αυτή προσέχει την εμφάνισή της με συνεχή γυμναστική και καλή διατροφή. Στην περίπτωση αυτή, με βάση ανθρωπομετρικές μελέτες και μετρήσεις των μαστών και του θώρακα, προκύπτει μια πραγματική ένδειξη για αισθητική παρέμβαση. Στην προκειμένη περίπτωση, ενδείκνυται μία αυξητική στήθους με συγκεκριμένα ενθέματα σιλικόνης ή η ανόρθωση στήθους, προκειμένου να αντιστραφούν οι επιπτώσεις του θηλασμού και της εγκυμοσύνης και να ανακτήσει η γυναίκα ένα πιο σφριγηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση της εν λόγου γυναίκας η ιατρική ένδειξη συμβαδίζει με την επιθυμία της, που είναι ένα καλαίσθητο και φυσικό στήθος, όπως πριν την μητρότητα.

  • Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε το παράδειγμα μιας νέας κοπέλας 25 ετών με φυσιολογικό στήθος για το σωματότυπό της, η οποία επιθυμεί να μεγαλώσει το στήθος της υπέρμετρα.

Από ιατρικής πλευράς, η εν λόγω γυναίκα αδυνατεί να υποστηρίξει με το σωματότυπό της μια τέτοιου μεγέθους παρέμβαση. Φυσικά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα κίνητρα και η ψυχοσύνθεση της νεαρής γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση η νεαρή θα πρέπει να ενημερωθεί ότι η προσωπική επιθυμία δύναται να προκαλέσει προβλήματα υγείας λόγω αδυναμίας του μυοσκελετικού να υποστηρίξει την απότομη αύξηση βάρους στο ανώτερο μέρος του θώρακά της για να αντιληφθεί το βαθμό που μία τέτοια επέμβαση επηρεάζει την καθημερινότητα της.

Ο ιατρός πέρα από το προσωπικό όφελος έχει την ευθύνη να ενημερώσει την νεαρή και ακόμη και να αρνηθεί την αισθητική επέμβαση αν υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης προβλήματος υγείας.

Η πλαστική χειρουργική έχει πολλές εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή σας και να σας παρέχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας και το πραγματικό αντίκτυπο και όφελος μιας αισθητικής επέμβασης.

Το σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας και συνειδητοποιημένα με τη συμβουλή του πλαστικού μας να προχωρούμε με επεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη καθημερινότητά μας. Το αποτέλεσμα του mommy makeover είναι συγκινητικό πόσο μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα μίας γυναίκας. Το ίδιο και η αισθητική βελτίωση στοιχείων του προσώπου ή του σώματός μας, σε γυναίκες όσο και άνδρες. Μη ξεχνάτε πως τα αρμονικά αποτελέσματα που σέβονται το σωματότυπο αποτελούν την καλύτερη “διαφήμιση” της δουλειάς μας.

Μιλήστε στον πλαστικό σας και μαζί θα ανακαλύψετε την πλέον κατάλληλη αισθητική χειρουργική που θα αποφέρει μέγιστα αποτελέσματα με όσο το δυνατό μικρότερη επέμβαση.

[ask_doctor]

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..