BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Τεχνικές Λιποαναρρόφησης

Τεχνικές Λιποαναρρόφησης | Σύγκριση

Πολύ συχνά ακούμε για καινούριες τεχνικές λιποαναρρόφησης με εξωτικά ονόματα και ακόμα πιο συχνά μπερδευόμαστε περισσότερο και αναρωτιώμαστε ποια τεχνική είναι η καλύτερη και η καταλληλότερη για μας.

Με το άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τις σύγχρονες τεχνικές λιποαναρρόφησης με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε όσους και όσες σκοπεύουν να υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση και δεν μπορούν να αποφασίσουν ποια τεχνική τους ταιριάζει.

Κλασική Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση εξ’ορισμού είναι η διαδικασία αναρρόφησης του λίπους από το σώμα χρησιμοποιώντας μια αντλία κενού και κάνουλες, μέσα από τις οποίες “ρουφάμε” το λίπος από το σώμα. Τα τελευταία 40 χρόνια η λιποαναρρόφηση έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τα εργαλεία, την τεχνική και την ασφάλεια. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η λεγόμενη Tumescent, όπου γίνεται διήθηση της περιοχής με ειδικό διάλυμα που περιλαμβάνει αραιωμένο τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη, η οποία γίνεται χωρίς γενική αναισθησία ως νοσηλεία ημέρας.

Ανάλογα με τη διήθηση της περιοχής που γίνεται διακρίνουμε τη λιποαναρρόφηση σε:

  • Tumescent λιποαναρρόφηση: Το διάλυμα διήθησης έχει συγκεκριμένη αραίωση αδρεναλίνης και τοπικού αναισθητικού και τοποθετείται με ειδικό τρόπο.
    Είναι η πλέον διαδεδομένη τεχνική λιποαναρρόφησης παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την ασφάλεια και το χαμηλό κόστος, καθώς δεν υπάρχουν αναλώσιμα ή ακριβά μηχανήματα.
    Ωστόσο οι μελανιές είναι σχετικά με άλλες τεχνκές περισσότερες και ο χρόνος αποθεραπείας μεγαλύτερος.
  • Υγρή λιποαναρρόφηση (wet liposuction): Χρησιμοποιείται διάλυμα χαμηλότερης αραίωσης και δίνονται μεγαλύτερες ποσότητες υγρών στο σημείο ακριβώς που γίνεται η λιποαναρρόφηση. Είναι μια παραλλαγής της Tumescent λιποαναρρόφησης. Γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.
  • Υπερ-υγρή λιποαναρρόφηση (super wet liposuction): Το διάλυμα έχει ακόμα μεγαλύτερη αραίωση και τοποθετείται σε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα για να διευκολύνει την αφαίρεση του λίπους. Δεν έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνικές.
  • Στεγνή λιποαναρρόφηση: Στην περίπτωση αυτή δεν τοποθετείται καθόλου διάλυμα πριν τη λιποαναρρόφηση. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σπάνια διότι μετεγχειρητικά εμφανίζεται μεγαλύτερο αιμάτωμα. Εφαρμόζεται σε μικρής έκτασης λιποαναρρόφηση ή για μικρή μεταφορά λίπους και γίνεται πάντα στα πλαίσια γενικής νάρκωσης. Δε συνίσταται ως τεχνική λιποαναρρόφησης για μεγαλύτερες ποσότητες λίπους λόγω του τραυματκού χαρακτήρα, το πόνου και της μεγαλύτερης ανάρρωσης μετεγχειρητικά.

Λιποαναρρόφηση με laser

epemvaseis_swmatos_aidioplastiki

Όλες οι τεχνικές λιποαναρρόφησης με laser αποσκοπούν στο να καταστραφεί το λίπος με τη βοήθεια της ακτινοβολίας του laser ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί ευκολότερα. Εμφανίζει το πλεονέκτημα της μικρότερης αιμορραγίας, ωστόσο ως κύρια μειονεκτήματα είναι το αυξημένο κόστος και το ρίσκο εγκαύματος του δέρματος. Όπως και σε άλλες τεχνικές λιποαναρρόφησης, γίνεται διήθηση της περιοχής με αναισθητικό διάλυμα Tumescent και στη συνέχεια εισέρχεται μια κάνουλα αναρρόφησης μαζί με την οπτική ίνα που μεταφέρει το laser στο σώμα. Στις τεχνικές αυτές συγκαταλέγονται:

  • Smartlipo λιποαναρρόφηση: Είναι η πρώτη τεχνική λιποαναρρόφησης με laser που εξελίχτηκε από την εταιρεία Cynosure και έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της λέιζερ λιποαναρόφησης. Το λίπος καταστρέφεται με το λέιζερ και απομακρύνεται με λεπτή κάνουλα, αφού προηγηθεί διήθηση της περιοχής με διάλυμα Tumescent, δηλαδή τοπικού αναισθητικού και αδρεναλίνης. Συχνά παρουσιάζεται ως ατραυματική λιποαναρρόφηση, ή λιποαναρρόφηση χωρίς νυστέρι, γεγονός που δεν ευσταθεί. Είναι σίγουρα λιγότερο ατραυματική από τις κλασικές μεθόδους λιποαναρρόφησης, αλλά δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη. Η ανράρρωση είναι σαφώς γρηγορότερη από άλλες τεχνικές, ωστόσο επειδή οι ποσότητες λίπους που μπορούν να αφαιρεθούν κάθε φορά είναι περιορισμένες, δεν είναι σωστό να συγκρίνεται ο χρόνος ανάρρωσης με άλλες τεχνικές όπου αφαιρείται πολλαπλάσια ποσότητα λίπους.
  • ProLipo plus: είναι μια τεχνική λιποαναρρόφησης με λέιζερ που συνδυάζει διαφορετικές συχνότητες λέιζερ, μία για λιπόλυση και μια για σύσφιξη και έχει το πλεονέκτημα ότι προσαρμόζεται η θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Την προτιμούνε αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί στο εξωετερικό ώς μέθοδο λέιζερ λιπογλυπτικής, συμπληρωματικά της λιποαναρρόφησης.
  • CoolLipo λιποαναρρόφηση: Η τεχνική αυτή προορίζεται για μικρής έκτασης λιποαναρρόφη όπως στο πρόσωπο και έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης ανάρρωησης και ταυτόχρονης σύσφιξης του δέρματος. Από πολλούς χρησιμοποιείται ως μέθοδος λίφτινγκ προσώπου-λαιμού, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα με το κλασικό λίφτινγκ. Δεν είναι κατάλληλη για αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους.

Λιποαναρρόφηση με υπερήχους

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί την ενέργεια των υπερήχων για να διασπάσει το λίπος και να προάγει την παραγωγή κολλαγόνου. Υπάρχει η εξωτερική και η εσωτερική λιποαναρρόφηση με υπερήχους. Παρά τον πρώτο ενθουσιασμό που υπήρχε τα πρώτα χρόνια, οι περισσότερες μέθοδοι έχουν εγκαταλειφθεί διότι εμφανίζουν υψηλό ποσοστό επιπλοκών, όπως εγκαύματα και το όφελος όσον αφορά τη σύσφιξη είναι μικρό. Στις τεχνικές αυτές ανήκουν οι:

  • Vaser λιποαναρρόφηση: Ειναι μια μέθοδος λιπογλυπτικής η οποία αποσκοπεί στην απομάκρυνση του τοπικού πάχους και όχι στην αφαίρηση μεγάλης ποσότητας λίπους. Διενεργείται με τοπική αναισθησία και έχει σχετικά μικρό χρόνο αποκατάστασης, λιγότερες μελανιές και μικρότερο οίδημα από την κλασική λιποαναρρόφηση.
  • Εξωτερική λιποαναρρόφηση με υπερήχους: Πρόκειται για μια σχετικά καινούρια μέθοδο με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα που ακόμα δεν έχει βρεί μεγάλη ανταπόκριση από τους πλαστικούς χειρουργούς. Το διάλυμα τοπικής αναισθησίας εισέρχεται με κάνουλες στην περιοχή και στη συνέχεια μια εξωτερική κεφαλή ή πλάκα τοποθετείται στα σημεία που υπάρχει τοπικό πάχος. Η ενέργεια των υπερήχων περνάει στο λίπος το οποίο διασπάται και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό. Η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται μέχρι να διευρενηθεί πλήρως και να διαπιστωθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής.

Λιποαναρρόφηση Bodyjet

Η λιποαναρρόφηση Bodyjet είναι μια νέα επανασταστική μέθοδος λιποαναρρόφησης, όπου χρησιμοποιείται ένα παλμικό jet νερού για να διασπάσει τα λιποκύτταρα με πολύ ήπιο τρόπο, γεγονός που σημαίνει ο χρόνος αποθεραπείας, τα οιδήματα και οι μελανιές είναι μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Όπως και σε άλλες τεχνικές, χρησιμοποιείται διάλυμα Tumescent, το οποίο περιέχει τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη για τη διήθηση της περιοχής. Στη συνέχεια εισέρχεται ειδική κάνουλα η οποία διασπά και απομακρύνει το λίπος ταυτόχρονα. Όλοι οι χειρισμοί είναι πολύ πιο ήπιοι και ατραυματικοί σε σχέση με άλλες τεχνικές. Επίσης, η τεχνική δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στον χειρουργό, με αποτέλεσμα να γίνεται απομάκρυνση του τοπικού πάχους με πολύ μεγάλη ακρίβεια, ώστε να αποφεύγονται λάθη και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με άλλες τεχνικές.

Λιποαναρρόφηση

Επειδή υπάρχει απόλυτος έλεγχος όσον αφορά στην ποσότητα υγρών που δίνονται, η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε μεγαλύτερες ποσότητες λίπους  χωρίς κινδύνους, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για άτομα τα οποία επιθυμούν να αδυνατίσουν με λιποαναρρόφηση.

Τέλος η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα συλλογής μεγάλης ποσότητας λίπους, το οποίο είναι κατάλληλο για λιπομεταφορά. Οι εφαρμογές της τεχνικής είναι πολυάριθμες, για παράδειγμα για αύξηση στήθους, γλουτών, αύξηση χειλιών, ενίσχυση μυών κτλ. Είναι το απόλυτο εργαλείο λιπογλυπτικής, το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στους πλαστικούς χειρουργούς παγκοσμίως, χάρη στα πολλαπλά πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Εξωτερική λιπόλυση (δεν είναι λιποαναρρόφηση)

Όλες οι τεχνικές εξωτερικής λιπόλυσης αποσκοπούν στο να διασπαστεί το λίπος εξωτερικά, χρησιμοποιώντας μια πηγή ενέργειας πάνω στο δέρμα, ώστε στη συνέχεια να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Πρέπει να τονιστεί ότι καμία από αυτές τις τεχνικές δεν είναι λιποαναρρόφηση, ούτε τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά της λιποαναρρόφησης. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο λιπόλυσης που χρησιμοποιείται, η ένδειξη συνήθως χρειάζονται 4-6 συνεδρίες για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα και η ένδειξη είναι μικρά αποθέματα τοπικού πάχους και μικρού βαθμού χαλάρωση. Στις τεχνικές αυτές συγκαταλέγονται:

  • Λιπόλυση με λέιζερ: Η ενέργεια του λέιζερ διασπά το λίπος επιφανειακά κάτω από το δέρμα, προκαλώντας λιπόλυση στα σημεία όπου εφαρμόζεται. Η αλλαγή είναι συνήθως μικρής έκτασης και επέρχεται μετά από αρκετές συνεδρίες.
  • Κρυολιπόλυση: Οι συσκευές κρυολιπόλυσης καταστρέφουν το λίπος εξωτερικά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία τοπικά. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα
  • Λιπόλυση με ραδιοσυχνότητες: Συσκευές όπως το Thermage και το Accent Body χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες εξωτερικά για να προκαλέσουν λιπόλυση και να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Με τη σωστή ένδειξη τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ικανοποιητικά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής στο μέλλον αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα.

Όλες οι τεχνικές λιπόλυσης έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης και σχετικά ανώδυνης εφαρμογής, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά και σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα με αυτά της λιποαναρρόφησης. Όσον αφορά στον παράγοντα κόστος, η επιμέρους θεραπεία είναι σχετικά οικονομική, ωστόσο, δεδομένου ότι χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, το συνολικό κόστος καταλήγει συχνά να είναι εφάμιλλο με το κόστος της λιποαναρρόφησης. Για να μη γίνεται άσκοπη σπατάλη, η ένδειξη για τις θεραπείες εξωτερικής λιπόλυσης θα πρέπει να γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς που γνωρίζουν τα όρια της μεθόδου και θα προτιμήσουν τη λιποαναρρόφηση, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Γενικές οδηγίες

Ανεξαρτήτως τεχνικής, η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση η οποία είναι σχετικά αναίμακτη και ατραυματική, αλλά δεν παύει να είναι επέμβαση και χρίζει ανάλογης σοβαρότητας και σημασίας. Για να αποφύγει κανείς λάθη και επιπλοκές, η λιποαναρρόφηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς, σε άσηπτο περιβάλλον χειρουργείου, με όλα τα μέτρα ασφαλείας που προϋποθέτουν οι επεμβάσεις. Εαν γίνει σωστά, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και η αποκατάσταση σχετικά σύντομη.

Επειδή όλες οι παραπάνω τεχνκές που αναφέραμε έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής πρέπει να γίνεται κατόπιν σωστής εκτίμησης του προβλήματος και της συνολικής εικόνας του ενδιαφερόμενου. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει όσους πρόκειται να κάνουν μια τέτοια επέμβαση, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που πρόκειται να κάνουν και επιλέγουν με συνέπεια την κατάλληλη τεχνική.

8 Απαντήσεις

    1. Το κόστος της λιποαναρρόφησης εξαρτάται από την έκταση, το είδος της αναισθησίας (τοπική-γενική) και τη διάρκεια της επέμβασης, οπότε είναι προτιμότερο να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email του ιατρείου για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση.

  1. Καλησπέρα θέλω να χάσω την κοιλιά μου να ξαναγινω 55 κιλά θέλω τον καλύτερο π να μπορώ να τον εμπιστευτω κ να τον έχω μόνιμα γιατρό μ κ να με κάνεις όπως ειμουν τα κιλά τα πήρα λόγο λάθος γιατρού ενδοκρολογου π μ έδωσε κορτιζόνη και με έκανε 75 κιλά

    1. Σε πολλές περιπτώσεις η κορτιζόνη αυξάνει το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή αυτό που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Για καλύτερη εκτίμηση είναι απαραίτητο να γίνει εξέταση από κοντά.

    1. Όλες οι τεχνικές λιποαναρρόφησης αποσκοπούν στο να αφαιρεθεί ποσότητα του υποδόριου λίπους με χρήση κάνουλας και αναρρόφησης. Εκεί που διαφέρουν οι διάφορες τεχνολογίες είναι ο τρόπος που διασπάται το λίπος ως υποβοήθηση. Με το laser γίνεται χρήση ακτίνας για να “λιώσει” το λίπος, το Vaser χρησιμοποιεί υπερήχους, το PAL (Microaire) παλμικό σύστημα, το Bodyjet δέσμη νερού κοκ.

    1. Το κόστος της λιποαναρροφησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την έκταση, το είδος αναισθησίας, την τεχνική κτλ. Για μια καλύτερη ενημέρωση χρειάζεται να γίνει πρώτα μια εκτίμηση του προβλήματος.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..