Πρόσφατα σχόλια
BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Αναίμακτη βλεφαροπλαστική Πλαστικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Αναίμακτη βλεφαροπλαστική: μύθοι και αλήθειες

Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική είναι μια κατηγορία που ανήκει στην πλαστική προσώπου. Αποτελεί μία συχνή επιλογή για πολλούς ασθενείς που επιθυμούν ανανέωση του προσώπου τους, αντιμετωπίζοντας ιδιαίτερα τον προβληματισμό για την επέμβαση. Ο όρος “αναίμακτη” προκαλεί ενδιαφέρον καθώς υποδηλώνει μη επεμβατική τεχνική και ταχεία αποκατάσταση, καθιστώντας την ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, πριν αποφασίσει κάποιος, είναι ουσιώδους σημασίας να αξιολογήσει την πραγματική αναίμακτη φύση των μη χειρουργικών τεχνικών βλεφαροπλαστικής και να κατανοήσει την ικανότητά τους να αντικαταστήσουν μια χειρουργική επέμβαση. Η διαφάνεια και η κατανόηση των περιορισμών τους αποτελούν κρίσιμα στοιχεία πριν αποφασίσει κανείς να υποβληθεί σε ανάλογη θεραπεία για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Τεχνικές αναίμακτης βλεφαροπλαστικής

Εκτός από την εξάχνωση της δερμοχάλασης των βλεφάρων με για την οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω, υπάρχουν πολλές άλλες τεχνικές αναίμακτης βλεφαροπλαστικής. Για παράδειγμα, η εξάχνωση του δέρματος με CO2 laser έχει παρόμοια αποτελέσματα και ανάρρωση όπως εξάχνωση με πλάσμα.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πολλαπλές συνεδρίες fractional (Fraxel), χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της αποθεραπείας. Υπάρχουν εναλλακτικά και άλλες συσκευές ενέργειας που μπορούν να προκαλέσουν ρίκνωση του δέρματος των βλεφάρων. Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι λιγότερο αποτελεσματικές από την κλασική βλεφαροπλαστική και προτιμώνται μόνο για περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης.

Εξάχνωση με πλάσμα

Η διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος με την εξάχνωση είναι η πιο συχνά προβαλλόμενη αναίμακτη τεχνική για βλεφαροπλαστική. Διαφημίζεται ως «η επανάσταση στη βλεφαροπλαστική», «η βλεφαροπλαστική του μέλλοντος», «βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι» κτλ. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην εξάχνωση του δέρματος των βλεφάρων χρησιμοποιώντας μια δέσμη πλάσματος, δηλαδή πολύ υψηλής θερμοκρασίας τοπικά στην άκρη της κεφαλής.

Με την εξάχνωση καταστρέφεται η περίσσεια του δέρματος και προκαλείται ρίκνωση, δηλαδή ουλώδης ιστός που περιορίζει τη χαλάρωση. Έχει ένδειξη κυρίως για τη χαλάρωση των άνω βλεφάρων, αν και χρησιμοποιείται και στα κάτω βλέφαρα, καθώς και σε άλλες περιοχές του προσώπου. Η τεχνική αυτή είναι πραγματικά αναίμακτη, είναι όμως ανώδυνη; Η αποθεραπεία της είναι εύκολη;

Η εμπειρία μου με την αναίμακτη βλεφαροπλαστική

Ελάχιστοι πλαστικοί χειρουργοί στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την εξάχνωση στα ιατρεία τους, καθώς η πλειοψηφία προτιμάει τη βλεφαροπλαστική. Ωστόσο ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν υποβληθεί στην αναίμακτη βλεφαροπλαστική με εξάχνωση και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 80%) αναφέρει ότι δεν είχε βελτίωση, ή είχε πολύ μικρή βελτίωση. Ένα επίσης μεγάλο ποσοστό αναφέρει ότι χρειάστηκε 3-4 μήνες για να υποχωρήσει η ερυθρότητα.

Κάποιοι από τους ασθενείς αναφέρουν ότι είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως έντονη δακρύρροια, ξηρότητα στα μάτια, δυσκολία όρασης τις πρώτες μέρες λόγω οιδήματος καθώς και άλλα σπανιότερα προβλήματα. Επίσης όλο το σύνολο των ασθενών που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως η παρέμβαση δεν έγινε από πλαστικό χειρουργό αλλά από ιατρό άλλης ειδικότητας, όπως δερματολόγο ή οφθαλμίατρο.

Από τις μαρτυρίες των ασθενών βγαίνει το συμπέρασμα πως αναίμακτο δε σημαίνει απαραίτητα επιτυχές ή γρήγορη ανάρρωση.

Αναίμακτη βλεφαροπλαστική VS Κλασική βλεφαροπλαστική

 • Τόσο η αναίμακτη, όσο και η κλασική βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία
 • Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική έχει αβέβαια αποτελέσματα, ενδεχομένως ορατά σε άτομα με μικρή χαλάρωση των βλεφάρων. Αντίθετα η κλασική βλεφαροπλαστική έχει σίγουρο αποτέλεσμα
 • Στην αποθεραπεία της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής χρειάζονται 10-15 ημέρες για να πέσουν οι κρούστες και να υποχωρήσει το οίδημα και μέχρι 3-4 μήνες για να υποχωρήσει η ερυθρότητα. Στην κλασική βλεφαροπλαστική τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 5 ημέρες και μετά από 10 ημέρες έχει υποχωρήσει τελείως το οίδημα.
 • Στην κλασική βλεφαροπλαστική μπορούν να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα εκτός από τη χαλάρωση, όπως βλεφαρόπτωση, κήλες του λίπους, απώλεια λίπους κτλ. ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει και παρέμβαση στον έξω κανθό, προκειμένου να γίνουν τα μάτια πιο σχιστά. Αντίθετα, η αναίμακτη βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει μόνο τη χαλάρωση
 • Η διάρκεια του αποτελέσματος της βλεφαροπλαστικής είναι σίγουρα άνω της 10ετίας και σε μερικούς ασθενείς είναι δια βίου. Είναι άγνωστο πόσο κρατάνε τα αποτελέσματα της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής με εξάχνωση.
 • Η κλασική βλεφαροπλαστική είναι μια αναγνωρισμένη τεχνική εδώ και πολλές δεκαετίες από όλες τις κοινότητες των πλαστικών χειρουργών παγκοσμίως και εξελίσσεται διαρκώς προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι άριστα. Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική είναι μια μέθοδος που δεν έχει την παγκόσμια υποστήριξη των πλαστικών χειρουργών.

Γιατί κανείς να προτιμήσει την κλασική βλεφαροπλαστική

Όταν ο πλαστικός χειρουργός είναι έμπειρος, η βλεφαροπλαστική είναι μια ασφαλέστατη επέμβαση με πολύ προβλεπόμενα αποτελέσματα και με ελάχιστες επιπλοκές. Εφόσον γίνει με κατάλληλη τεχνική και εξοπλισμό, σεβόμενοι τους ιστούς, υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου μελανιές μετά την επέμβαση και το σημάδι στα άνω βλέφαρα εξαφανίζεται τελείως και πολύ γρήγορα.

Οι ασθενείς επανέρχονται στην καθημερινότητά τους μετά από 5 ημέρες και μπορούν να συνεχίσουν τις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 10 ημέρες. Το αποτέλεσμα κρατάει σχεδόν δια βίου και σπάνια χρειάζεται άλλη παρέμβαση στα μάτια. Είναι μια πολύπτυχη τεχνική που καλύπτει οποιαδήποτε πρόβλημα των βλεφάρων επαρκέστατα και σχεδιάζεται εξατομικευμένα για να αντιμετωπίσει τις προσωπικές ιδιαιτερότητες και επιθυμίες. Τέλος, είναι μια επέμβαση που είναι αναγνωρισμένη από όλους τους πλαστικούς χειρουργούς παγκοσμίως.

TAGS

8 Απαντήσεις

  1. Δυστυχώς δεν επιτρέπεται από τον ιατρικό σύλλογο να αναρτούμε το κόστος των ιατρικών πράξεων στο διαδίκτυο. Για μια καλύτερη ενημέρωση γύρω από το κόστος της βλεφαροπλαστικής θα ήταν σκόπιμο να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά ή ακόμα καλύτερα να κανονίσουμε μια συνάντηση για να εκτιμήσουμε το πρόβλημα και το κόστος με ακριβώς.

  1. Δυστυχώς δεν επιτρέπεται να αναρτούμε το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών δημόσια. Για μια σωστή εκτίμηση του κόστος της βλεφαροπλαστικής θα ήταν σκόπιμο να γίνει πρώτα μια εξέταση και εκτίμηση των ματιών.

  1. Δυστυχώς δεν επιτρέπεται να αναρτήσουμε το κόστος ιατρικών υπηρεσιών δημόσια. Για μια καλύτερη ενημέρωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο ιατρείο.

 1. Δυστυχώς εμένα η ανω βλεφαροπλαστικη που έκανα πριν πολλά χρόνια μου άφησε το δέρμα πιο σκούρο από ότι ήτανε κι αυτό κάνει τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα έστω και χωρίς ρυτίδες. Παρόλο που πρέπει να ξανακάνω δεν το αποφασίζω γιατί φοβάμαι μην γίνουν ακόμη πιο σκούρα.

  1. Είναι πολύ απίθανο να γίνουν σκούρα τα βλέφαρα μετά από βλεφαροπλαστική, εκτός αν υπάρχει κάποιο πολύ έντονο αιμάτωμα η κάποια άλλη επιπλοκή στην επούλωση. Η δυσχρωμια πάντως μπορεί να βελτιωθεί με κάποιες ειδικές θεραπείες. Δεν είναι πάντως λόγος για να μη γίνει μια νέα βλεφαροπλαστική.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..