BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Συνέντευξη στο People Greece του Δρ. Παπαιωάννου

Συνέντευξη του Δρ. Παπαιωάννου στο περιοδικό People

Πρόσφατα, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Παπαϊωάννου, έδωσε συνέντευξη στο People Greece με αφορμή την εγχείρηση αλλαγής φύλου σε έναν άντρα που επιθυμούσε να ζήσει ως γυναίκα.

Συνέντευξη του πλαστικού χειρουργού Δρ.Παπαϊωάννου στο People Magazine

Η επέμβαση αυτή, η οποία ήταν και η πρώτη που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα, που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των επεμβάσεων αλλαγής φύλου.

Σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια εγχείριση για αλλαγή φύλου, τονίζει ο πλαστικός χειρούργος Πρόδρομος Παπαϊωάννου, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τόσο τα φυσικά μετεγχειρητικά στάδια της αποκατάστασης όσο και τα ψυχολογικά προβλήματα και διλήμματα που θα αντιμετωπίσει πριν και μετά την επέμβαση.

Νομικό πλαίσιο

Αρχικά, όταν ρωτήθηκε για το νομικό πλαίσιο που αφορά τέτοιου είδους επεμβάσεις, ο Δρ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως «Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει κάποιο σαφές νομικό πλαίσιο, που να λέει ποιος μπορεί να υποβληθεί και ποιος όχι σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Υπάρχουν, όμως, οδηγίες από παγκόσμιους οργανισμούς υγείας που τους ακολουθούμε τόσο εμείς οι γιατροί όσο και οι ασθενείς. Αρχικά, γίνεται μια εκτίμηση από ψυχίατρο, ο οποίος θα υποβάλει τον ασθενή σε ένα τεστ προσωπικότητας, ώστε να διαπιστώσει αν αυτό που έχει στο μυαλό του είναι ρεαλιστικό και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με την ψυχιατρική παρακολούθηση μπορούμε να ορίσουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα επωφεληθούν από μια τέτοια επέμβαση».

Διαδικασία εγχείρισης αλλαγής φύλου

epemvasi-allagis-fullou

Ο Δρ. Παπαϊωάννου, περιγράφοντας τη διαδικασία της εγχείρισης αλλαγής φύλου, αναφέρει πως, στην περίπτωση αλλαγής φύλου από άνδρα σε γυναίκα, πραγματοποιούνται μια σειρά από επεμβάσεις θηλυκοποίησης, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν των επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα. Ξεκινώντας από το πρόσωπο, όπου μειώνονται οι γωνίες, αλλάζει το σχήμα στο πηγούνι και στο μεσόφρυο, ενώ στη συνέχεια γίνεται ένα lifting προσώπου. Συνολικά, πραγματοποιείται μια γλυπτική σε ολόκληρο το κρανίο, η οποία, σε συνδυασμό με την πρόσληψη ορμονών ( που βοηθούν στη μείωση της τριχοφυΐας, την αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος και τη δημιουργία γυναικομαστίας ) συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη θηλυκοποίηση του ατόμου.

Από την άλλη, τονίζει ο Δρ. Παπαϊωάννου, στην περίπτωση της αρρενοποίησης, η διαδικασία είναι πιο απλή και δεν απαιτούνται τόσα χειρουργεία, καθώς με την πρόσληψη ορμονών, το γυναικείο πρόσωπο αποκτά γρήγορα αντρικά χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, μπορεί να ενημερωθεί κανείς, τόσο για την εγχείριση αλλαγής φύλου όσο και για την πλαστική προσώπου και σώματος, στην επίσημη σελίδα του Δρ. Παπαϊωάννου.

Αποτελέσματα της επέμβασης και ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα

Ο Δρ. Παπαϊωάννου, στη συνέντευξη του, ανέδειξε τη σημαντικότητα της μετεγχειρητικής φάσης, όπου, πέρα από τη σωματική αποκατάσταση, πολύ σημαντική είναι η ψυχολογική υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, αλλά και η συνεχής επικοινωνία με τον χειρούργο και τον ψυχίατρο. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει την πλήρη ανάκαμψη του ατόμου και την επανένταξη του φυσιολογικά στην κοινωνία, αλλά αποτρέπει, επίσης, τυχόν διλήμματα και αμφιβολίες που μπορεί να προκύψουν μετά την εγχείριση αλλαγής φύλου.

Η συγκεκριμένη εγχείριση αλλαγής φύλου στην Θεσσαλονίκη, πέρα από το καθαρά ιατρικό κομμάτι, το οποίο παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, μας ενδιαφέρει και από την άποψη του ιατρικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πλαστικός χειρούργος Δρ. Παπαϊωάννου, μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να συμβάλλει ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να προτιμά την Ελλάδα ως προορισμό για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους επεμβάσεων. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η παροχή πολύ υψηλών ιατρικών υπηρεσιών, παράλληλα με τη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών.

Διαβάστε  την αναλυτική συνέντευξη του Δρ. Παπαϊωάννου στο People Greece.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..